• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: chtelo by to se naucit rozlisovat mezi tim, co kdo pise... viditelne se ti to plete :)
    HONCKA: ze rostou preference v reakci na medialni obraz prezentovany hrstkou Piratu je pekny, ale ono taky chce mit dostatek podobnych kadru... a s tim uz Pirati problem mit muzou a budou. Nebo skonci ve stavu, ktery sami kritizovali - ze tech par tahounu bude nabalovat funkce. Ostatne nejake naznaky kumulace funkci tu uz jsou.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VYHULENY_UFO: protoze pod jeho vedenim stoupaji preference?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak proc tam teda jeste mate otce zakladatele... myslim, ze problem bude jinde.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    mna bavi, ako na jednej strane dokazu majstri kritizovat ze sme "svazaci", a kadrujeme ludi, a na druhej strane zase kritizuju ze nerobime dostatocne ideologicke poriadky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo, a Piráti pod Černohorským nebyli žádná katastrofa, pokud vím. A pod Michálkem by se dokonce stali ultraefektivní mašinérií :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO:
    HONCKA: parlamentní demokracie má určité zvyklosti. výměna leadera politické strany (což je prostě normální, obecný nástroj sdružování občanů s nějakými cíli - nic víc) je něco, co se obvykle ve většině normálních stran děje po poklesu volebních preferencí. K tomu ale v historii Pirátů zatím v podstatě nikdy nedošlo - celých 10 let jenom mírně stoupáme...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: S Krtkem jsem na tom CF docela pokecal :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak Pirati to uz v minulosti prece praktikovali, staci pripomenout Krtka :-) Pritom ten byl v zasade neskodnej - jen proste nesedel tem... jak ty rikas... silnym vudcum :-)
    XCHAOS: myslenka je prosta - Pirati maj ted moznost z verejnych rozpoctu ty lidi, co pro neco pro mesto delaj taky rozumne zaplatit :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HONCKA: tak snad pirati uz maji s vymenou predsedy tusim zkusenost, ne? ale stejne pak fanynky prosily, aby se vratil ten dredatej krasavec, ne?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VYHULENY_UFO: S tim mas pravdu, akorat zatim neni duvod ho menit, uvidime po EU volbach
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: spíš ty nemáš vůbec žádnou zkušenost s tím, jak fungují politické strany a politika zevnitř.

    jestli pirati funguji uvidime v okamziku, az si vymeni predsedu. ostatne to je stejnej problem jako s hnutim ano.

    minimalne u ksc a ods vime, ze ty strany muzou fungovat i po vymene predsedu. a teprv vymena predsedu ukaze, jestli je partaj zivotaschopna a nebo to byla oneman show, do ktery lidi sli prave kvuli vudci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: vůbec teď nevím, kam si debatu stočil. já jen vysvětloval, že to, co zavedou v Itálii, není ZP. Je to určitá kombinovaná politika zaměstnanosti, která víceméně bude lidi nutit, aby si sehnali někoho, kdo se zaručí, že to, za mu stát posílá peníze, je opravdu práce. Výsledkem tedy docela snadno může být divadlo.

    Myšlenka ZP je, že máš dva zdroje příjmů: jedením z nich je ZP, druhým tvoje odměna, když se zaměstnáš (a z té až od určité výše začínáš platit daně). Hlavní motivační výhodou ZP je přímá finanční motivace vydělat si více než ZP: Všechny ostatní systémy se více zabývají tím, aby proboha někdo, kdo dočasně nepracuje, náhodou neměl míň peněz, než když pracuje (protože je na to navázána spotřeba, nájmy, všechno). Dnešní sociální systém (ale i ten italský) více než konzistenci systému z hlediska toho, kdo práci ztratil a hledá novou, řeší to, aby náhodou ten člověk místo práce třeba netrávil čas hledáním levnějšího bydlení nebo si doma nezačal sám vařit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: spíš ty nemáš vůbec žádnou zkušenost s tím, jak fungují politické strany a politika zevnitř. Ano - strany (nebo "anostrany" - tzn. podobné hnutí ANO), postavené kolem osobnosti silného vůdce, jako je Babiš, toto opravdu řešit nemusí... Piráti pochopitelně nemají zájem vyplýtvat energií na pirátovražedné vnitřní rozbroje, když je jasné, že pouhé většinové zastoupení určitých názorů stačilo k "efektu sněhové koule".

    Máme teď větší problémy jinde - např. logicky se nám na komunální úrovni objevují NIMBY aktivisté (Not In My Backyard), i když je to maskované samozřejmě jako součást konzistentního názoru. Toto bude potenciálně smrtící na jakékoliv vyšší, než komunální úrovni (srovnej se Zelenými, kteří mají samozřejmě velký úspěch lokálně, ale ze stejného důvodu nedokáží prosazovat atraktivní kompromisní na vyšších úrovních).

    Náš problém fakt není, že jsme málo doprava a málo pro-NATO - z hlediska našeho voličského jádra je to až až. Obecně nějaký čas vystačíme s tím, že budeme víc tlačit na stavbu železnic a až v druhé linii to budou dálnice - ale to bude veřejností odhaleno jako zdržovací taktika. Největší nebezpečí pro nás bude, pokud většinová společnost místo nás zvolí někoho, kdo, jim prostě dá to, co chtějí - a jinak ať si pindá co chce... řešením je taky dát jim co chtějí, a ještě to udržet pohromadě s dalšími body našeho programu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: vsecko jde, kdyz se chce. Jenze ono se casto proste nechce. Tenhle "manyr" Pirati v minulosti casto kritizovali u druhych, ale zda se, ze si ho uz taky osvojili :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: zase slovickaris jak debil, prace s tim neni zadna, pouze zbytecna, staci to navrhnout, ale nesezene to podporu, navic aby mohl kandidovatm tak nemusi byt ani clen. Proste zamezit nekomu v kandidature, pokud splnuje podminky nelze
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsak si muzou Pirati natrenovat lepsi platy lidi ve firmach, ktere dnes ridi. I v mestskych firmach v Praze jsou nabidky zacinajici sotva na 15 tisicich mesicne brutto. Vyborny plat na metropoli, nemyslis? ;-) A ted uz Pirati vliv na rizeni maji, takze muzou tem lidem na platech pridat, dokonce v dozorci rade maj sveho cloveka ... uz vis, kdy to bude? :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: aha, takze klasika... je s tim moc prace, tak na to radsi kaslem. No, pokud Pirati nedokazou vyresit podobne vnitrni prkotiny, tak jsem zvedav, jak budou resit skutecne problemy... taky se na to radsi vykaslou, protoze s tim bude moc prace? :D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: Mozna teoreticky, ale prakticky by bylo mozny ho akorat vyloucit a to vzhledem k tomu, jakou praci dalo vyhodit i mnohem problematictejsi jedince nez giuseppe, rozhodne neprojde, uz jakou praci dalo vykopnout vasicka z predsednictva a to je exot jeste vyssi kategoie nez mainello. Navic jedinej pruser z posledni doby je ten clanek v lidovkach.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Lidé, kteří budou pobírat zmíněný příjem, musí týdně vykonat osm hodin veřejně prospěšné práce, chodit na školení a kurzy a přijmout jednu ze tří nabídek práce, které odpovídají jejich kvalifikaci. Dávky takto mohou pobírat po 18 měsíců, poté je třeba o ně požádat znovu. Pakliže nějaká firma takového člověka zaměstná, bude do vypršení 18 měsíců dostávat jeho dávky. Za zneužití systému hrozí trest až šest let vězení.

    Mě to přijde jako ještě kompllikovanější forma dnešní podpory v nezaměstnanosti. Se ZP to má společného snad to, že firmy hrají o jakési "státem placené otroky" (místo, aby za ně státu naopak posílali odvody) - fakticky ale oproti tomu ZP mohou přihodit klidně i nulu (protože nějakou zaměstnanec dřív nebo později musí nějakou nabídku přijmout). Se ZP to má společného tedy velmi málo - spíš jde o svérázný crossover podpory v nezaměstnanosti, kdy stát na mzdu přispívá, ale produktivita je privatizována. V podstatě je to spíš zoufalý pokus zachovat strukturu společnosti postavený okolo statusu zaěstnance - i když se k tomu vytrácí ekonomické důvody (a tahle regulace to podle mě nezlepší).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: ne, kvuli tomu fakt nemusis menit stanovy. Zpusoby, jak omezit "prava" problematickeho clena stanovy Piratu resi uz dnes. A ze i z nevolitelne mista muze vest ke zvoleni jedince minulost uz take prokazala - neni potreba behat daleko do minulosti - staci se podivat na Feriho. Kdyz k necemu podobnemu dojde v pripade Maiella, maji Pirati vcelku slusny problem :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam