• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Je to nekde oficialne, ze tohle podporujeme? Nebo je to jenom tvuj nazor? Ja jsem rozhodne proti, nas spolek do toho spadne https://www.boleslavskyklicek.cz/o-nas/ a spadnou do toho defakto vsechny spolky, ktery maji vic nez 3 zamestance.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nemám pocit, že by šlo víc než o wireframe. můžeme tohle téma uzavřít?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a ten diskutovany "urad.pirati.cz" je kde presne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: což je lež, kterou opakovaně šíříš:
    Pirate Party Czech Republic · GitHub
    https://github.com/pirati-cz
    pirati-web · GitHub
    https://github.com/pirati-web/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak debata o aplikacich tu uz byla. Skoncili jsme u toho, ze Pirati delaji "opensource", od ktereho jaksi zapomeli zverejnit zdrojaky :-)
    Ucetnictvi je jina vec (to formalne musis take dnes vest - a povinne "podvojne" ucetnictvi, jednoducha evidence nestaci). Na DPH se nabaluji dalsi agendy, jako treba pravidelne kontrolni hlaseni, kde samozrejme bernak neopomina penalizovat i za drobne zpozdeni v podani, kdy v realu zadna dan kracena ani neni - o den pozdeji podany papir staci. Obracene to samozrejme nefunguje - zpozdeni uradu nijak penalizovane neni.
    Je proste blbost chtit po spolkach, aby resili jeste agendu k DPH. Chapu, ze nekterym spolkum - ktere se venuji pouze nejakemu "zvaneni" to vadit nebude. Ale zrovna u toho sportu se penize otocit proste musi - bez nich to nejde. To samy mas treba u spolku zabyvajicich se nejakou realnou charitativni cinnosti. Tvoje vyjadrovani dost pripomina Babise - ten taky jde hlavne po tech "mensich" - kde se z pohledu danovych odvodu protoci relativne male penize. A ano, i par-milionovy obrat ja porad radim do kategorie "maly".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Mikiferjencik/status/1105786938697633794
    Omezení kumulace platů z veřejných funkcí prošlo sněmovnou! Jakub Michálek má dobrý týden :-)

    Heh, fakt vtipné, jak hlasovala ODS :-)
    Hlasování Poslanecké sněmovny - 27/263
    http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=69415

    Ano, je to trochu populismus - ale podle mě ten správný, v tom správném slova smyslu. Ne jako EET, jehož ekonomický efekt byl podobně minimální, ale vycházelo vstříct jakési temné paranoie prostého venkovského lidu, že jejich hospodský si určitě hrozně nahrabe...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: budu asi vstupovat v nejbližší době do tohoto spolku: http://klub.kosmo.cz/o_nas
    léta jsem nebyl člen, protože jsem jim sponzoroval fyzický a později virtuální server :-) ale to už pár let nedělám, takže jsme se dohodli, že vlastně lepší bude, když já budu normálně člen a pokud by se k nám někdy rozhodli vrátit, budou oni normálně klienty.

    to bude asi první spolek od doby, kdy jsem se vykašlal na členství v Občanském sdružení za legální konopí :-)

    oba tyto spolky se vyznačují tím, že povinnost hlásit se odvodům DPH jim podle mě nehrozí. finance prostě nejsou hlavním předmětem jejich činnosti.

    jinak obecně účetnictví by měla být jednoduchá činnost. tam, kde před 100 lety mohl berňák jako největší hi-tech poskytnout občanům na papíře předtištěné formuláře, tam by dnes bylo na místě jim nasdílet free aplikaci, ať už online nebo offline...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ja se ale vubec nebavim specificky o telco. Spolky pokryvaji celou radu cinnosti a sam jsem clenem vice organizaci - a nektere s IT nemaji vubec nic spolecneho. Legislativa nijak nerozlisuje cinnost spolky vykonavanou. Spolek je proste spolek. Ta DPH zatizi zakonite vsechny spolky - bez ohledu na vykonavanou cinnost. Ve finale dojdes k tomu, ze i spolky zabyvajici se sportem a treningem mladeze budou zatizene obdobne - i tam se toci pomerne dost penez (otocit milion rocne fakt nejsou zadny velky problem), ono nic neni zadarmo. Z pohledu vybranych penez na danich bude efekt ale minimalni, zadny signifikatni balik penez to do verejnych rozpoctu neprinese. Ale administrativni zatez pro ty spolky logicky vzroste. Pokud u Piratu berete dalsi administrativni zatez jako vec co je v pohode, tak to je pomerne zasadni fail - to jsou porad reci o tom, jak by se mela byrokracie snizovat a ted sem nahodis, ze to je vlastne v poradku, kdyz se spolkum nalozi dalsi povinnost, dalsi byrokracie... jakoby uz ted toho nebylo dost. V praxi to muze vest i k tomu, ze nekteri se na to radsi vykaslou. Zrovna u toho sportu bych to ale videl jako problem - nekde to tahne par nadsencu, obetuje tomu svuj volny cas bez naroku na jakoukoliv odmenu, kdy se venuji praci s mladezi... tak aby ty decka jen nesmudlali prsticky na tabletu, ale meli nejaky realny pohyb. Pokud s temito svymi nazory chces i do EP, tak preju hodne stesti v tom, koho timhle svym pristupem - kdy z kazdeho spolku automaticky delas danoveho "podvodnika" - nadchnes...

    XCHAOS: Jaktoze to nic nestoji? Samozrejme ze to nejake naklady ma, nekdo to musi na ty vozy navesit, nahrat hlaseni do zarizeni... samo od sebe se to neudela. A lidska prace zadarmo neni. Nebo snad Pirati chodej po volnych chvilch dobrovolnicit do DPP bez naroku na odmenu? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak obecně.. ano, prosazuju spíše nízké daně (a to z pragmatického hlediska: aby nedocházelo ke vzestupu mezi společenské elity u těch, jejichž hlavní kvalifikací je drzost obcházet pravidla a získávat skrze to výrazné výhody - které jsou tím vyšší, čím vyšší jsou ty daně).

    Ale pokud si někdo myslí, že nízké daně vlastně znamenají vymýšlení spousty vyjímek a obezliček pro kámoše, který naučím, jak v tom chodit - tak tak to teda fakt souhlasit nemůžu (a královským završením tohoto všeho pak byla "zaokrouhlovací chyba" u korunových dlouhopisů, o které se taktně mlčí - takže náš současný růst ekonomiky je vlastně poháněn zaokrouhlovací chybou v řádu miliard, zatímco matkám samoživitelkám a mužům zatíženým alimenty se tisknou jedovaté slosovatelné účtenky...)

    Byla to ODS, která kdysi polepila zemi plakáty s obrázkem jednoduchého daňového přiznání. Nebyla na nich žádná kolonka o výhodách pro zahrádkaře, apod. Proč bych měl tuhle roli suplovat já? Ať jsou dosavadní hráči na politickém trhu ideově konzistentní, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: já jsem z toho taky byl v rozpacích, ale zase 20 let je 20 let. faktem je, že součástí koalice na magistrátu je TOPka, která si na prozápadním image dost zakládá. Spojené síly i Piráti pravděpodobně jsou trochu pod tlakem, aby TOPce svými sociálními nápady nezkazili image, tak se prostě tak trochu "svazácky" snažej...

    A navíc, co si budeme povídat, fangličky na tramvajích a trocha huhlání v metru nestojí nic.. což se o navýšení rozpočtu na obranu na 2% HDP, co požaduje Trump po Evropě, tak docela říct nedá..
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Zrovna toto mi osobne prislo dost... nevkusne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak už taky víme, čí to byl nápad :-)
    https://twitter.com/ZdenekHrib/status/1105493757959593984

    mě pobavilo, že se nad tím pohoršovali rodiče. tady je opravdu vidět dopad působení proruských trollů zejména na starší generaci, protože teba před těma 20 lety byli určitě výrazně víc prozápadní, než tehdy já...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: není to hraní z čísly. Jde o to, jestli si výplaty/odměny/whatevr, co vyděláš, ať už jako zaměstnanec spolku nebo jako podnikatel, vyplácíš z částky, ze které si odvedl DPH, nebo jestli máš k dispozici částku

    Telekomunikace jsou samozřejmě náročné na kvalifikovanou pracovní sílu a vzniká tam velká přidaná hodnota, co si budeme povídat. Ve skutečnosti (a trochu paradoxně), pro spolek, který by stál na dobrovolné pracovní síle, ale naopak by nakupoval poměrně velké množství hardwaru a služeb s DPH, by plátcovství DPH vůbec nemělo být nevýhodné. Důvody vyhýbat se tomu mohou být zhruba tři: účetní náročnost DPH, omezené poolu, ze kterého můžeš vyplácet nějaké typy odměn - a třetím pochopitelně je i to, že se DPH promítne do ceny pro koncáka (ale ne všech případech, v zásadě jde o strukturu nákladů)

    obecně pro domácnosti (neplátce DPH) je výhodné, pokud jejich dodavatelem je neplátce DPH - v případě, že jim dodává něco náročného na pracovní sílu, ale ne na externí vstupy (od plátců DPH). obecně jednoduché řešení neexistuje... směřování ke zdanění spotřeby je důsledkem toho, že stát pro své zaměstnance skutečně potřebuje vybojovat nějaký podíl na reálné spotřebě, a nestačí mu nějaké virtuální zdaňování čísel na papíře, které vyplodí jen další čísla (a tedy při pokusu taková čísla utratit způsobí akorát inflaci, propad kurzu, a takové věci). DPH je doslova taková "výtoň", jako u těch vorů - kdy se skutečně fyzicky zabavovaly kusy vorů na Vltavě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: popravdě, kdybych opravdu mohl, tak bych prosazoval sazbu jedinou, ovšem výrazně nižší, než je dnes ta vyšší. třeba svého času mi zaujali, že ve Švýcarsku měli jednomístnou sazbu DPH (nevím jak dnes).. no jo, no, ale to je Švýcarsko, jasně v EU je současnosti myslím minimální povinná sazba 15% (v tomhle ohledu je jasné, že EU směřuje k fiskální unii, jinak to nedává moc smysl...)

    nemyslím, že v současné ekonomice ČR je to sjednocení sazeb reálné. ale faktem je, že DPH dopadá nejvíc na lidi, kteří jsou zaměstnanci a u kterých výše příjmů +/- odpovídá výši jejich spotřeby. Ti, kdo jsou schopni vytvářet úspory, tak žijí v jakési bublině, kdy samozřejmě mohou naspořené peníze utratit způsobem, ze kterého neodvedou DPH. Fakticky tu jaksi paralelně existují dvě téměř oddělené ekonomiky, dva oddělené světy.

    V souvislosti s tímhle je zajímavý tenle status:
    https://twitter.com/Mikiferjencik/status/1105530861032796160

    Zařazovat vodu do nižší sazby DPH nebo ne? Dalo by se říct, že v období sucha není moudré povzbuzovat spotřebu snížením sazby DPH. Jenže problém je, že firmy si DPH odepíšou, takže firmy klidně mohou toto DPH odepsat na vstupu, zatímco domácnosti DPH odvedou. Takže šlo o rozumný návrh, nebo ne? Ve skutečnosti právě voda je druhem zdroje, u kterého by dávalo smysl zdanit ho firmám, ale nikoliv domácnostem (to ovšem zase trochu zavání přídělovým systémem, který ale taky nikdo nechce...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tu DPH zaplatis i u tech sousedskych siti stejne - na sluzbach, ktery odebiras, na zbozi, ktere kupujes. Spolek tu DPH stejne zaplati v plny palbe (neodpocte si ji) - narozdil od podnikatele, ktery samozrejme DPH z tech nakladu zapocte (a tedy realne dani jen tu svou "pridanou hodnotu", nikoliv celou castku, kterou vybere od zakaznika). Je to cele jen o "hrani" si s cisly. Problem je jinde - jde o dalsi nesmyslnou buzeraci, dalsi administrativu, kterou musi ta neziskovka s DPH pak resit. Coz znamena, ze dalsi cast vybranych penez pozere ta "vnitrni" administrativa, rezie... a tedy min vybranych penez zbude na ten primarni cil, kvuli kteremu spolek existuje. DPH jako agenda je samozrejme dalsi administrativni zatezi. Ze jako Pirat tohle jeste objajujes je ponekud smutny, zeano...

    Mimoto, pokud jde o tvuj "nazor" - tak k tomu se vyjadril uz i soud. Neboli z praxe dalsi ukazka toho, jak se financni urady ve svych vykladech zakonu jaksi utrhli z retezu a soud (stejne jako v pripade zajistovacich prikazu) jasne ukazal, ze svych pravomoci moc vykonna ponekud zneuziva.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Kterou sazbu DPH by si snizil a kolik?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: primární účel těhle sdružení nikdo nezpochybňuje. jenže jde o to, že v českých podmínkách se na to vždy dokázalo navázat něco dalšího.

    problém je ekonomika, kde část obyvatelstva (např. matky samoživitelky) je zatížena DPH, zatímco někdo jiný (třeba zahrádkáři. ale v tvém případě daleko spíš sousedské sítě) se dokáže vyprofilovat jako "potřební" a od DPH jsou osvobozeni.

    DPH prakticky výhradně zdaňuje lidskou práci, když se nad tím zamyslíš.. .sice teoreticky zdaňuje "spotřebu", ale kdybys někdy řešil rozpočet firmy, která je plátcem DPH (čemuž ses určitě díky obratnému kličkování ve vyjímkách vyhýbal, počítám), tak bys dobře věděl, že mzdy můžeš vyplácet až z peněz, ze kterých odvedeš DPH (mě trvalo několik let, než jsem se přeorientoval s přemýšlení živnostníka-neplátce DPH na přemýšlení plátce DPH a popravdě, tak moc mi to sralo, že jsem to radši nechal manageovat jiné lidi... to chce povahu, nejvíc mi to připomíná obchodovatelný status "výběrčího daní" ve starověké říši Římské...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ano, svaz zahradkaru je takovy typicky podnikani :D O spolcich podporujici treba postizene nemluve. Aneb jak s vymluvami na udajne maskovane podnikani zabijet spolkovou cinnost, ktera v praxi resi celou radu praktickych problemu, ktere stat resit nezvlada....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHOBOS99: Tak to by měl být pochopitelně jeden z cílů toho záměru udělat pořádek ve veřejných financích a zastavit pseudopodnikatele, napojené na penězovody z veřejných rozpočtů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: protože tam není žádná debata.. listeček buď máš nebo nemáš,.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam