DANYSEK: primární účel těhle sdružení nikdo nezpochybňuje. jenže jde o to, že v českých podmínkách se na to vždy dokázalo navázat něco dalšího.
problém je ekonomika, kde část obyvatelstva (např. matky samoživitelky) je zatížena DPH, zatímco někdo jiný (třeba zahrádkáři. ale v tvém případě daleko spíš sousedské sítě) se dokáže vyprofilovat jako "potřební" a od DPH jsou osvobozeni.
DPH prakticky výhradně zdaňuje lidskou práci, když se nad tím zamyslíš.. .sice teoreticky zdaňuje "spotřebu", ale kdybys někdy řešil rozpočet firmy, která je plátcem DPH (čemuž ses určitě díky obratnému kličkování ve vyjímkách vyhýbal, počítám), tak bys dobře věděl, že mzdy můžeš vyplácet až z peněz, ze kterých odvedeš DPH (mě trvalo několik let, než jsem se přeorientoval s přemýšlení živnostníka-neplátce DPH na přemýšlení plátce DPH a popravdě, tak moc mi to sralo, že jsem to radši nechal manageovat jiné lidi... to chce povahu, nejvíc mi to připomíná obchodovatelný status "výběrčího daní" ve starověké říši Římské...)