PULNOC: "Woke" problematika je těžká. Jak asi víte sám jsem několik takových témat uchopil. Problém je, že lidé nemají a nechtějí mít kontext.
Mám kamaráda, který je gay a jeho coming out na vesnici nedopadl vůbec dobře. Fakt byl ostrakizován a 3-4 roky byl mimo. Pak zkusil návrat. Najednou si vesnici uvědomila: "Jéé to je náš Petr! A má dítě, to je hezké." Od té doby není výrazný problém. Ale je to o té naprosto osobní zkušenosti "náš Petr", kdyby jim to někdo sebelépe vykládal v TV, tak by to byla vždy ta prvotní negativní reakce. No a například u trans lidí je toto hodně složité, protože ty se pochopitelně svěří jen lidem, kteří jsou ok a většina nemá kde nabrat pozitivní zkušenost.
Když jsem připravoval úpravu na volitelnost koncovky -ová u ženských jmen, tak jsem řešil s Olgou. A nakonec jsme se dohodli, že bude lepší, když to téma ponesu sám, protože od ženy to někteří nepřijmou... a nejspíš jsme měly pravdu. Stejně tak nejlepe fungoval argument mezinárodním prostředím firem... Argument individuální svobody, který mi připadá nejdůležitější prostě nerezonoval.
Určitě je potřeba taková témata nepřehnat a dobře zaměřit výklad pro dané publikum. A populismus je fakt velkým nepřítelem citlivých témat. Jenže bez těhle témat nebudeme mít hezké věci a budeme se dál otáčet desítky až stovky let zpátky, namísto postupu vpřed.