PULNOC: vytváříš si nepřítele, kterému podsouváš víceméně náhodnou směs názorů, do kterých se ti dobře trefuje. Bez jasné definice, co je "progresivismus" se nikam nehneme. "Woke" je spíš nenávistná nálepka, zatímco pro levici (pro tu konvenční, která u nás téměř zanikla) byl kdekdo "neoliberál" (v podstatě každý, kdo není vyhraněný antikapitalista, v konečném důsledku), tak krajní pravice začala cokoliv jen trochu liberálního označovat za "neomarxismus", apod.
(BTW v hospodě jsem měl včera zajímavý diskuzní střet, kdy jsem byl obviněn, že termín "neokonzervativismus" neexistuje a že jsem si ho vymyslel :-) čemuž se vyrovná jen hospodská debata před týdnem v jiné hospodě, kdy jsem byl od absolventa zkoušky z jaderné chemie - ovšem před asi 25 lety, že - obviněn, že izotop Pu239 neexistuje a že jsem si ho vymyslel :-) tolik z zajímavému tématu, kdo se má právo zapojovat do jakých debat, jestli lze argumentovat wikipedií v debatách, apod.)
Podle mě polarizace americké politické scény je zlo, kterému bychom v Evropě měli zabránit. Dovedu si i představit, že někomu nemusí vyhovovat krajní polohy levice nebo krajní polohy liberalismu - ale v USA teď nemáte žádnou jinou šanci, než se spojit s bojovníky proti potratům (kam až můžou některé excesy zajít, ukazuje v EU např. Polsko), křesťanskými konzervativci a v konečném důsledku i s otevřenými nácky (protože toto není v USA tak regulované, jako v traumatickou zkušeností poznamené Evropě).
Existují některé body v debatě. Např. jsem zaslechl od gay lidí, že mají často poměrně konzervativní názory a nemají pocit, že by za ně někdo měl mluvit. Pochopitelně jsou rádi za konec otevřené kriminalizace, což je otázka teprve posledních desetiletí, ale třeba "manželství pro všechny" není téma pro většinu mužů: to by možná pomohlo lesbám, které chtějí společně vychovávat děti, ale není to tak zásadní politické téma. Má ale zajímavý aspekt v tom, že většinové společnosti nevadí, pouze právě té malé hrstce echt-konzervativců a anti-woke, a proto se na to pirátští politici tak zaměřili: jestli 60% veřejnosti nemá problém s "manželstvím pro všechny", zatímco jen 10-20% je ochotno vůbec nějak uvažovat o transformaci sociálního systému a regulací pracovní trhu do podoby všeobecného základního příjmu, tak co si asi vyberete jako program, pokud máte ambice na catch-all stranu?
Tyhlety debaty se netýkají jen Pirátů, ale obecně politické scény jako celku. Když pomineme totalitaristy a vládu jedné strany, tak problém je, pokud politické spektrum zdegeneruje do systému 2 stran, kdy v podstatě nevyhnutelně pro-demokratická část společnosti vymýšlí nějaké kompromisy s krajně levicovými tezemi (které lze shrnout jako "nechceme se mít stejně dobře jako vy - chceme, abyste se měli stejně špatně jako my") a pravice se naopak začne zaměřovat na kult hierarchií a lídrů a odmítání demokracie jako takové - nekonečné omílání, jak si lidi nejsou rovni a jak jsou někteří úplně blbí a neměli by do ničeho mluvit (čehož se často chytají ti, kdo sami nejsou zrovna nejostřejší tužky v penálu...)
Fungující politický systém by měl zahrnovat 3-6 politických směrů a nejblíže jsou k tomu třeba v Německu. I když tam reálně hrozí, že se všichni budou muset spojovat proti AfD, což je trochu šílené.