Já jsem patřila k voličům kdo tu koalici chtěli, a vlastně požadovali. Antibabiš, letná, určitá euforie, že se v čechách může podařit něco politicky velkého. Bylo to v něčem naivní? Určitě, hlavně jsem podcenila jak moc špatná bude ODS.
Pořád si myslím, že kdyby byly volby o půl roku dřív, tak by to i vyšlo, ale pak se spustil hnojomat a spousta pasivních voličů koalice získala dojem, že piráti jsou tak nějak fuj, neví proč, ale radši zakroužkujou STAN, zatímco pirátští voliči v mém okolí spokojeně kroužkovali ženy bez ohledu na stranu.
Pokud by nekandidovat v koalici tehdy něčemu pomohlo, tak hlavně tomu, že by piráti nebyli pod takovým tlakem, protože by byli míň vidět, průzkumy by vedlo Spolu.
A ano, vstup do vlády mi s tím výsledkem přišel taky jako ta lepší varianta, říkala jsem si, že piráti tím v tomhle volebním období získají mnohem víc zkušeností (protože náměstků mohli mít celkem hromadu) než s 4 poslanci.
Přišlo mi, že ve vládě piráti odváděli práci, ale nezískávali za ní body, třeba usměrňovali některé nejvíc excesivní věci z dílny Spolu. Zároveň je vidět, že pozice postradatelného člena vlády je prostě blbá, ať už rozpočty ministerstev, nebo možnost prosadit svoje věci.
Bartoš skončil proto, že se to ODS hodilo. Věřím, že ten systém by za pár měsíců fungoval normálně, a za to, že něco nefunguje se ve vládě nevyhazuje, pokud jsi ze správné strany, ale šlápl na hodně penězovodů, ať už ICT unie, nebo to, že by bylo na některé věci vidět. Druhá věc je, že to byla trochu otázka "kdo dřív", myšlenka, že by piráti měli cca 3/4 roku před volbami z vlády odejít s hlasitým prásknutím dveřmi a do voleb být opoziční existovala vždycky, ale takhle to bylo podle Fialových not.