ROZTE: No, pravolevé rozdělení mě popravdě vůbec nezajímá, já jsem volič úplně jiného typu a označil bych se jako někdo, kdo hledá politiku bez ideologie, hnanou čistě daty, případně zpětnovazební smyčkou.
Tzn. já nechci pořád poslouchat, jak si někdo ve světle padesát let překonaných ekonomických teorií pravicově myslí, že na chudý musí být přísnost, trickle down economy funguje a z krize se lze proškrtat (na to máme asi čtyři strany). Já chci program, který by se dal shrnout jako "my se nad tím zamyslíme" - tzn. pokud narazíš na libovolný problém (ekonomika, sociální sféra, digitalizace atd.), tak se prostě podíváš do světa, jak to dělají jinde, vybereš nejvhodnější variantu a opíšeš implementaci od toho nejlepšího (zpravidla severské státy). Tzn. mě neuvěřitelně vytáčí, když pořád dokola děláme ekonomicky úplně nesmyslné věci, jenom proto, že nějaký blbeček má dojem, že by se to tak mělo dělat (drtivá většina sociálních témat obecně), ačkoli už z různých studií, experimentů a celosvětových příkladů dávno víme, že se to prostě má dělat jinak a že je to tak nejen etičtější, ale dokonce i levnější.
A Piráti se tomuhle ideálu jako jediní aspoň trošku blížili, právě díky určité participativnosti toho, jak se vůbec skládal jejich základní program. Že už ta jednotlivá témata prostě nějakou širokonázorovou diskuzí prošla a výsledek byl překvapivě příčetný.
Zatím tuhle roli pořád budou plnit. Jak dlouho ale, toť otázka.