• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CAIDEL: IP je IP. To neokecate.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NIEKT0: Njn. Nechápe základní věci, tj. že kniha je kniha, film je film, hudba je hudba a sw je sw. To je pak těžké :)
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    XCHAOS: Motas dohromady dve veci. Licenci k osobnimu uziti, kterou ziskas kdyz si tu hudbu koupis. A licenci k verejne produkci za kterou plati radia.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARIHAI: pořizovat kopie je legální, nesmíš je jen šířit (ani zadarmo, ale na to zákon nemyslel, protože v té době neexistoval Internet). Ale ten Gott (nebo jeho dědicové) dostanou zaplaceno už skrze to vysílání v rozhlase. Každopádně je to celé archaické.

Podle mě se časem objeví generace umělců, kteří budou mít jiné obchodní modely a po odměně nepůjdou, zato si pomocí něčeho jako Creative Commons vymíní, že jejich dílo nesmí být využito k šíření reklamy (na YT si nějak lze zakliknout, jestli tam ta reklama smí nebo nesmí být, v tom videu... a vzhledem k tomu, jak moc se lidi začínaj vyhýbat reklamám, bude podle mě tenhle trend postupně sílit).

Když se objeví nová mediální technologie, tak je nějaký čas využívána k emulaci těch předchozích médií, ale posléze se vynoří úplně nové formy (a asi i obchodní modely) šité na míru novému médiu.

Třeba všichni ty novináři, co se schovávají za paywally, si neuvědomují jednu věc: většina lidí nestojí o exkluzivní informaci, ale stojí o nějakou shodnou úroveň informovanosti na úrovni většiny společnosti. Tudiž je možná poptávka po levném, ale masovém zpravodajství - ne po drahém a exkluzivním. Já mám určitou představu (na základě dat o zájmu o IPTV), kolik by byli asi lidi schopni připlatit si k předplatnému za Internet, kdyby jim otevíralo nějaké zajímavé paywally; je to ale úplně mimo mísu z hlediska toho, kolik dnes paywally stojej.

Jakmile má konzument na vybranou, jestli koupí nebo nekoupí, tak je cena, kterou si představují sebevědomí autoři, často odmítnuta. Proto je snaha prolobbovat se k něčemu, kde lidé na vybranou vůbec nemaj.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    Máš pravdu. Ale přjde mi že taková úprava davá smysl práve proto, že se z toho platí paušální poplatek. Jinak by to teda smysl nedávalo
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    LEON_KOWALSKI: No to se mi nezda
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MARIHAI: Ale prosim, nech si to riesia ked chcu, otazka je, preco by sme sa im na to mali skladat my. Toto je klasicky obcianskopravny spor.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAKROUSEK:
    MAKROUSEK: Keby si aspon nekecal uplne z cesty blosti...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MARIHAI: Například - Vánoční koledu Karla Gota, co si nahraješ z rádia, nebo Pelíšky, co si nahraješ na VHSku z televize, to je legální užití podle autorského zákona a nemáš zakoupeno nic.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MARIHAI: Ne. Autorský zákon nic takového nepožaduje. Pro osobní potřebu (užití)
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Kopii ze zakoupenéh originálu počítám.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MARIHAI: český autorský zákon - volného užití - uživatele si může vytvořit kopiii autorského díla pro osobní potřebu, o tom jaký použije zdroj není v zákoně řeč. Postihovat můžeš jen ty co to nelegálně šíří, ne uživatele. Pro jistotu opakuji - ty co si vytvoří kopii autorského díla pro osobní potřebu.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Myslim uzivatele
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MARIHAI: no to se ale děje - ulož.to a další podobné zrušili, nebo Megaupload Kim Dot Coma, The Pirate Bay, Kickass atd...
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Druha varianta je nemit tenhle pausalni poplatek ale proste vybirat pokuty od tech co to porusuji
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEON_KOWALSKI: OK, pravdu dis. Ja poukazal na to, ze prave debata jde o poplatcich za nejakou hudbu a knizky a nikoli o radove vetsi cenach placenych za IP softwarovym firmam. Proti tomu nikdo neprotestuje.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MAKROUSEK: takže ty platíš ze softwaru poplatky při nákupu nosiče? Koupíš HDD a platíš výpalné BSA? Ne, že? O tom byla debata.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEON_KOWALSKI: S OSA to nesouvisi, souvisi to s IP, uplne stejny princip pro software jako pro hudbu nebo romany.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MAKROUSEK: jak to souvisí s OSA? O software se stará jiná mafie - BSA.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAWERICK: subscription = casove omezena licence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam