ADAMIRA: podívej, ale přihlásit se k nulovýmu poplatku je přesně ten typ byrokratické buzerace, kterým někoho buzeruješ. Poplatek je možná nulový (tím hůř - ani se tím k financování veřejnoprávních médií, jakkoliv jsem k financování mimo daňový systém skeptický, nijak nepřispěje) ale sankce za nedodržení předpisu je reálná.
Není to přímo totalitní, ale je to semi-totalitní: lidi, kteří skutečně pracují, mají omezený čas a potýkat se s nějakými dalšími a dalšími byrokratickými požadavky (on živnostník těch povinností, které za tebe normálně ve firmě jako za zaměstnance řeší účtárna, nemá zas tak málo) je pro ně opruz. Prakticky cokoliv, co v téhle zemi začneš dělat, za co jsou ochotní lidé platit, někomu šlápne na kuří oko a začne hledat, jak ti to znepříjemnit: technaři platili (pro ně absurdní) poplatky OSA, sousedské sítě pro přístup k internetu čelí během 20ti let stále více gradující byrokracii, atd. Je zde prostě tendence, že správná kariéra je zaměstnat se v nějaké montovně aut, případně zakládat IT startupy, umět čerpat evropské dotace, apod. Nezávislé podnikání, reprezentované živnostníky, vlastně stále moc vítané není.
Představa, že budoucností nás všech je to, že než abychom si troufli na nezávislost, že budeme všichni radši zaměstnanci a budeme držet hubu a krok a naslouchat manažerům, kteří se radí s AI - to teda není vize, se kterou jsem Piráty spoluzakládal (a to, že jsem na rozdíl od jiných zakladatelů rozhořčeně ze strany nevystoupil, to ovšem souvisí s mými celkovými povahovými vlastnostmi... prokrastinací, liknavostí...)
Původní Piráty reprezentovala přesně určitá směsice drobných podnikatelů, provozovatelů klubů, čajoven, hospod, kterým různá drobná byrokratická šikana, které čelili, připadala absurdní - zejména ve srovnání s tím, jak měli umetenou cestičku velcí korporátní hráči. Ale současně, na rozdíl od různých těch živnostenských stran to byla velká masa lidí, kteří necítili potřebu uvažovat sociálně konzervativně v jiných ohledech. Samozřejmě ale možná maximální voličská základna, kterou šlo touto cestou oslovit, byla omezená.
Fakt je, že jestli se proti tomu Michálek na Xitteru ohradil a distancoval od toho, tak to aspoň dělá správně.