STAROJDA: "být osinou v prdeli" v koalici je úplně něco jiného, než třeba mít hlasy na to vládu shodit, držet ji v šachu v kritických věcech, ale současně neušpinit se... jako nevím. Je pravda, že tenhle politický instinkt řady členů asi nejde úplně naplnit. Na podobné věci byl vymýšlený vlastně Senát, pokud jde o zákony. Ale nemáme žádný Senát na exekutivu. Spousta Pirátů mi přijde, že poptávají pozici jakéhosi "senátora s právem odvolat vládu" - tedy, nechtějí se ušpinit, současně nechtějí kolaps systému, současně ale nechtějí ani moc odpovědnosti, do tvorby kompromisů se jim taky nechce, ale chtějí mít možnost zatáhnout za nějakou "záchrannou brzdu"
(tohle není kritika staronové "Nové vlny", které vyčítám především ten hloupý název, ale spíš kritika těch Pirátů, kteří se nedokázali zformovat do jasně se chovající frakce s jasnými cíli - ti, kteří odešli, aspoň připustili, že tu frakci nebyli schopni zformovat, ale mě většinou spíš neoslovili :-) skoro by Novou vlnu šlo označit za "koalici fungujících frakcí" v Pirátech... s tím, že pouze některé ty frakce přijdou s nějakým WTF, ne všechny, ale my vidíme pak ty excesy, tedy co vše si ještě lze dojednat...)
Problém je, že když vznikne parta lidí s negativně vymezenými cíli - "já nechci tohle", "já nechci tohohle člověka", apod. - tak výsledkem může být destrukce, ten nechce to, a ten zas tohle, takže všichni dohromady nechceme nic a zboříme všechno, protože v rámci toho, co boříme, je i to, co jsme chtěli zbořit. To mi přijde skutečně jako nebezpečná forma tvorby kompromisu :-)
Co vidím opravdu jako problém je rétorika o té "potřebě jednoty". Nevím, jestli ti mladí voliči poptávají, oni v tom reálně nikdy nežili, takže prostě asi mají skutečně nějakou nenaplněnou potřebu patřit k něčemu, co se chová jednotně, splynout s davem.... obecně pokládám za cennější tvorbu kompromisu. Spolupráce s ODS je pro mě obhajitelná z tohohle hlediska, že i když třeba nejde o sympatickou bandu, tak je schopná nějaké tvorby kompromisu, ze své podstaty... Babiš je pro mě ta hierarchicky strukturovaná všejednotnost, o kompromisu on nikdy přemýšlet nemusel, vždy řídil nějaké zaměstnance, možná si udělá průzkum veřejného mínění o přijatelnosti různých řešení, ale to je tak všechno... tvorba kompromisu ale není to samé, jako nějaký průzkum veřejného mínění v anketě. Tvorba kompromisu je o té debatě (ty já neumím, neznám míru, vždycky kecám moc...)