• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: ano, všiml jsem, si, že mezi mladými Instagram jako jediný "frčí". Ne, nejsem tam. Je to generační problém. Mladí mají tendence být kdekoliv, kde nejsou staří páprdové. Čím víc se páprdové cpou všude, tím těžší to mladí mají...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: No ale tohle přesně říká Hřib a ostatní - že chtějí mít tolik mandátů, aby mohli být osinou v prdeli ODS. Takový je plán. Takže jste v souladu.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: Já myslel hlavně Instagram. Což je pořád celkem mladistvá síť a tam Piráti jedou dost, včetně sponzorovaných příspěvků.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Třetí cesta je být s ODS, ale být pro ní osinou v prdeli. Bez ohledu na to co píšou jejich vlivné placené účty na sociálních sítích.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: dobře, ale třetí cesta má teda trpělivě vyčkávat v opozici a s nikým nekoalovat a naopak nutit všechny ostatní do vytváření velkých koalic, dokud sama nezíská 51% a nebude vládnout sama? Tím se ale dostáváme k tomu, že já fakt nevím, jestli "dimenze Ferjenčík" má mít nadpoloviční většinu v tomhle státě :-)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Psal jsem to. Piráti měli být vždycky třetí cesta. Ani ODS, ani Babiš. Bohužel se v minulém volebním období kdy byli s ODS v opozici proti Babišovi provázali v hospodách ve sněmovně s lidma z ODS až moc. To chce rozbít. Piráty spojené s ODS vyměnit a být na ODS tvrdší. Ona se s Piráty taky nemazlí. Jen si je vodí a kupuje, aby nedělali problémy. Aby právě nebyli moc tvrdí a zásadoví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: u lidí, co jsou na NYXy, se dá očekávat, že mainstreamové socsítě zas tolik nesledují. v mé sociální bublině jsou i lidé, co nemají ani chytrý mobil :-)) Z Xitteru řada z nás odešla na protest proti tomu, jak se po jeho převzetí změnil Elon Musk. Na Facebooku mi zrušili účet už někdy v roce 2010 a mě to nasralo a další jsem si už nezaložil. S tím Xitterem je to paradox, protože já Piráty na Twitteru tlačil než to bylo in (po tom roce 2010, když jsem neměl ten Facebook :-)

Dobře víš, že já tlačím [Mastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť] který u nás má penetraci zatím menší, než ve zbytku Evropy.

To, že Piráti budou určité sdružení alternativ, byl původní záměr, a dalo se čekat, že alternativy spojuje to, že prchají před mainstreamovými médií, včetně mainstreamových sociálních sítí. To, co dělá Nová Vlna je, že prostě chce vzít kousek mainstreamu, včetně fejsbukizace a nejspíš i tiktoikizace a AI a všeho, a prostě mu dát jen trochu jiný vizuální styl a příchuť a takhle to vrátit na trh. Ale skutečně autenticky alternativní hnutí, jako jsou v první řadě Zelení (ve světě), u Pirátů to v ČR zafungovalo jen částečně a to dílem proto, že to u nás nezafungoval těm Zeleným, než že by to byl jen jinak obrandovaný střípek mainstreamu. Tahle kolektivní "my" vznikají složitým procesem a ne nějakou marketingovou kampaní...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: což přesně znamená, že lidi, pro které vláda ODS je "největší zlo" a nestačí ji jen lehce korigovat, nakonec budou kondenzovat okolo přímé volby Babiše. Protože jemu stačí prostě nedělat nic - tím se prezentuje jako "menší zlo", než chaotické konglomeráty okolo Stačilo! a SPD a většinový volič, který hledá "něco normálního mezi" si na něj nakonec vsadí...

Je to špatný, je to špatný, je to špatný. "Dimenze Ferjenčík" je možná jedním z asi 100 problémů Pirátů, ale vzhledem k problémům celé země je v podstatě směšná.

Co přesně chceš dosáhnout vymezením se proti vládě Spolu? (Samostatná ODS, minimálně po odchodu VkMl a teď nově Dona Pabla, i když ten nevím, jestli zůstal členem, je vlastně iluze a budou se dílem TOPkizovat, dílem ANOizovat, protože dobře rozeznávaj, které trendy se v médiích vůbec daj prezentovat a jak na ně volič reaguje...). Jsou tu dvě alternativy, obě špatné dokonce i Jakub Michálek časem tvrdil, že chce být prostě "lepší opozice". Když ale dojde na lámání chleba, to si mají teda poslanci za Piráty hodit korunu, nebo co? (přiznávám, že představa, že budou o důvěře vládě hlasovat podle vůle CF, byla jistou formou toho hození si korunou...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    STAROJDA: Taky ale sleduju že slíbili že půjdou do vlády s ODS znovu. S tou nakrmí plno členů, ale zase neprosadí nic.

Anyway, pobavilo.

STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: DOCKINEZ: Sledujete vůbec nějaké soc. sítě Pirátů? Nebo je považujete za zbytečné? Protože tam už dost dlouhou dobu jede výrazný program pro mladý. Zatímco u vás to vypadá, že si pamatuje jedno divné prohlášené Hřiba staré už X měsíců.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EL_TOPO: Jak by stárnoucí páprdové obojího pohlaví mohli “bojovat” za mladé? Strana se generačně neobměňuje, věrchuška stárne, tak holt časem za mladé budou “bojovat” jiný kádry.

A v jiných uskupeních.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Co by Piráti hlavně nutně potřebovali je začít opravdu ostře bojovat za mladé. Ne rušit ministerstva školství a řezat stát pilou jako Milei, proboha. Příliš těsným spojením s ODS, které tohle vedení reprezentuje, jsou ale v pasti.

Přibylo chudých rodin s dětmi. Nejhůř jsou na tom rodiče-samoživitelé - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pribylo-chudych-rodin-s-detmi-nejhur-jsou-na-tom-rodice-samozivitele-282752
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: já takhle uvažoval od dvaceti do čtyřiceti, dá se říct. Resp. je to takové legrační, kolem politiky jsem se nejdřív krátce motal kolem svých cca 30ti let, pak jsem na to pár let kašlal s tím, že budu stát mimo systém, pak jsem zase zjistil že to nejde (Piráti vznikli, když mi bylo 36). A zase, nejdřív mi přišlo důležité nějak umožnit lidem názory, které očividně podle všech debat na Internetu a průzkumů existoval, ale prostě bylo naprosté tabu vyjádřit ho, protože u voleb je přece potřeba taktizovat a hlavně "nezahodit hlas".

Ok, ale čeho dosáhneš, když vytvoříš platformu, kde lidé "zahodí hlas" koordinovaně a tím ho současně zahodí a nezahodí současně? Tohle je mnoharozměrný problém a Ferjenčík představuje jen jednu dimenzi, jednu osu: může sledovat, na jaké souřadnici na "ose Ferjenčík" zrovna seš a tunit to tak, že máš buď více, nebo méně nebo vůbec žádného Ferjenčíka... ale tím pořád neřešíš ty další dimenze, další osy, podle kterých se můžeš pohybovat...

Všeobjímající všechnosjednocení všech nespokojených, kteří se vlastně na moci doopravdy podílet nechtějí, ale chtějí se před ní chránit, je zajímavý projekt, ale těžko můžeš čekat, že ten projekt zůstane úplně jednotný...

Tezi, že dnešni Piráti jsou "špatně" nemá cenu řešit bez toho, "jak by byli dobře". tuším id KEDRIGERN tu správně poukázal na to, že 5% je chiméra, je potřeba cílit na 7-8%, aby strana měla jakýkoliv vliv na politiku (třeba i opoziční) a nebyla tam jen k smíchu. To znamená, že rozhodně nestačí nějakých 10 poslanců, ale potřeba cílit aspoň tak třeba na 15. Je potřeba mít poslance z pohraničních krajů - kromě Moravy, všechny české pohraniční kraje (obsahující tak či onak fragmenty bývalých Sudet, i když ne všude se vysídlenému pohraničí tak říká) mají mandátů méně než 20 a tedy lokální kvórum je v nich vyšší než 5% a malé strany se tak automaticky jeví jako "pragocentrické", aniž by reálně pragocentrické byly - jsou prostě lokálně nereprezentované, a to díky čisté volební matematice, ne proto, že by lidi v Sudetech byli "nějací", jak si o nich Pražáci furt myslí...

Konstruovat stranu, po které její voliči programově žádají, aby vlastně cílila na to skončit v opozici, je vlastně absurdní politický program (a to říkám jako někdo, kdo ho v podstatě část života sám razil!). Systém poměrného zastoupení jde právě proti tomuhle. Očekává se, že strany tak nějak vyjmenují svoje přijatelné a svoje nepřijatelné koaliční partnery. Tady vlastně malé strany dlouho těžily z toho, že kromě extrémistů pro ně byli přijatelní skoro všichni - ale ouha, ČSSD zmizela a vzniklé vakuum vyplnil Babiš, který je sice nepřijatelný skoro pro všechny, ale současně je příliš velký, takže tu máme najednou místo poměrného zastoupení polarizaci, která systém poměrného zastoupení, který má vést k tvorbě přijatelných kompromisů, znefunkčňuje až likviduje...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: a proč se od toho upustilo? je to opravdu jen kvůli boji o "nepirátské" voliče?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: "Přitom původní Pirátský program z roku 2017 byl značně eurofederalistický — požadoval například posílení pravomocí Evropského parlamentu, větší transparentnost v rozhodování Rady EU, silnější kontrolu nad vyplácením evropských dotací a posílení práv evropských občanů."

tesat do kamene. Ono zamyslet se nad tím, co jsme v roce 2017 udělali dobře, by bylo klíčem k tomu si ty voliče udržet. až tak je to jednoduché...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    CHORCHE: doplnění - uvědomuju si, že pro dost voličů je vládní/ps potenciál echt důležitý, vím
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GAARQ: já jsem třeba naprosto v poho volit opozičně (dělal jsem to xx let) a přišlo mi to tedy lepší než ten náskok piráta do vlády a následný násilný odchod. nebo předchozí rotace socana a ODS... kdy si jen každé období zjistil, že je to furt dokola a stejná bída, ale ani Opoziční smlouva nic nevytrhla, psi štěkají, karavana jede dál

x lidí jako já brblalo už s tím jít do vlády, když jsi do počtu. x brblalo, když si vypad - ať už Fiala hajzl, nebo IB to fakt nezvlád (obojí se vlastně stalo)
    na Šalamouna už si nikdo nevzpomene - bude kandidovat? úspěchy piráta ve vládě se špatně prodávaj (Hollan ti láme nohu, že na legalizaci pirát nemá podíl... ale Blažek a Nacher to dotáhli)

včera jsem si zas přečet u těch našich plzeňských, jak jsou pravicoví... takhle vzniká další bastardí strana, co neví kudy kam
    chvilku jsem nad tím přemýšlel a ta naše politická mapa se rozplizla na pár ostrůvků:
    1. kvazi (středo)pravice
    2. mega populista oligarcha
    3. dezoši a jejich svět
    4. levice atp. mrtvo

první 2 grupy jedou na dotacích a jiných byznysech, 3. grupa na pitomcích

takhle jsem z toho vlastně otrávenej, že si to pirát šel hodit na středopravo, než aby jel tu sociální problematiku nalevo s nějakými liberálními bonusy - ale tak očividně to v Hřibech, Michálkach, Kusých atp. není... a bohužel ani v té Olze R.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    STAROJDA: ODS, TOP09, KDU, STAN a teď i piráti, to je 50 odstínů šedi. hřib už je pomalu stejný šíbr, jako ti z ODS, zabydlel se ve funkci a líbí se mu tam.

já nevěřím tomu, že dnešní piráti mají nějakou vlastní, osobitou a společensky užitečnou agendu, a hlavně lidi, co ji budou provádět. zatím melou fráze, jako ostatní a strkají do popředí divný lidi. kde jsou sociální témata, kde je boj za solidní mediální prostředí? např. u bydlení, to co pronikne mezi běžný lid, to jsou prázdné fráze, kterým můžu a nemusím věřit. bral bych to, kdybych znal lidi, co to budou dělat a věřil, že to budou dělat správně, ale ty prostě nevidím.

takže za mě ano, opozice. za stara to běžně vytáhli nad 5 %. já se spíš bojím, že nová vlna svým prázdným obsahem přivede piráty mezi ty subpětiprocentní strany, až i zbytek nadšenců zjistí, že už nic, a ti přelétaví si najdou nové spasitele.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    GAARQ: Takže jediná správná cesta je do opozice a nebo i do radikální strany se 3 % ?

Proč nebude šeď právě třeba STAN? Já věřím tomu že pokud budou Piráti ve vládě rozhodující silou, tak šediví rozhodně nebudou. Hřibovi věřím že svým egem uzemní i šíbry v ODS.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam