ADAMIRA: Já si myslím, že existuje právo být nějak mediálně aktivní, aniž by se člověk vyjadřoval k otázce Blízkého východu. Pokud něco nemá řešení už 70 let a dlouhodobý záměr OSN, jakkoliv je pro jednu nebo druhou stranu v něčem problematický a míchá se do toho třetí strana, která s tím neměla společného nikdy nic (Irán) je soustavně zmemožňován. Takže pravý opak toho, co tvrdíš - já se snažím držet od toho konfliktu tak stranou, jak to jde.
Jinak za právo Ukrajiny bránit se před agresorem jsem otevřeně vystupoval od prvních dnů konfliktu a ve svém okolí soustavně bojuju s představou, že menšinová práva Rusů jsou přiměřená záminka k rozpoutání tohohle typu masakru.
Problém je, že jestli součástí těch proruských narativů je takovéto "sďýlejte, než to smažou!!!", tak jestli to mazání vlastně není přilévání oleje do ohně. Jako nepřivádět to do středu pozornosti, neposkytovat tomu prostor, to ano. Ale vzhledem k tomu, že si to stejně cestu najde, mi přijde lepší se k tomu chovat jako k Rusku celému. A tomu jsme zatím ani nevyhostili velvyslance, natož pak rozpoutali válečný stav. Je to takových schizofrenní stav, kdy na jednu stranu se s Ruskem jedná a udržují veselé obchodní vztahy (kromě ropy ještě hnojiva a tak... tady by se Babišovi jistě líbil levný zemní plyn na výrobu vlastních hnojiv, ale žádná konkurence z Ruska :-) ale na druhou stranu se od veřejnosti vyžaduje chovat se, jako bychom s ním už ve válce byli.
Pokud je to opravdu hybridní válka, a já nepochybuju, že je, tak dalším krokem by mělo být po odříznutí od obchodu např. vykázaní velvyslanců nebo tak: neboli, sankce proti tomu národu, který se provinil. Sankce proti vlastním občanům, kteří mají Ústavou garantovaná občanská práva, jen proto, že věřej ruském kňů, že Rusko hodné, Brusel zlý, atd. (všimněte si, jak rychle Amerika může přestat být ta zlá, když se tam dostane k moci Trump ...), jsou prostě problém. Fakticky tím Rusům reálně necháváš víc práv, než vlastním lidem (pod záminkou, že jsou to nějaké ruskými médii řízené zombies)
Tahle věc je fakt komplexní a znovu opakuju: bojím se, že abychom Rusko porazili, tak se sami staneme tak trochu Ruskem. Jasně, cenzura se nejeví tak dramaticky, jako třeba vraždy novinářů, ale problém je, že logika války a jejího utajování a cenzury zdůvodní vlastně spoustu dalších kroků, které jsou v době míru nepřijatelné. Pokud ve válce skutečně budeme, tak kroky, o kterých mluvíš, nakonec budou nevyhnutelné, ale protože zatím v otevřené válce nejsme, tak je velmi problematické, jaké pořadí kroků je vlastně vhodné zvolit
(i ten chat control bych dokázal pochopit, kdyby to bylo brané jako dočasné opatření kvůli bezpečnostní situaci ve světě... co mi vadí, je snaha prosadit to jako trvalé opatření pod podle mě falešnou záminkou...)