HAR4NT: já jsem úmyslně zvolil tenhle jazyk, protože jsi první přišel s tím, že to je "voličům u prdele". Možná tobě, budiž... ale nemyslím si, že máš přehled o motivacích ostatních voličů. Byla to nesourodá skupina tak jako tak. Možná jsme přišli o proruské trolly, kteří v nás viděli něco v první řadě protisystémového a bojujícího za jejich právo zahnojovat diskuze na Novinkách (protože "svoboda Internetu", přece).
Je to složitá diskuze. Pokus o vnitřně demokratickou stranu v situaci, kdy se voleb začínaly ve stále větší míře účastnit kandidátní listiny, které nešlo označit od začátku jinak, než jako "marketingový projekt" a členská základna tam od začátku byla jen tak aby se neřeklo, protože zákon o politických stranách to předpokládá, to prostě bylo něco, co zřejmě v daný moment spousta voličů pokládala za užitečné.
Faktem je, že máš pravdu, že volič pokládá za základní moment to, že má iluzi, že si u voleb vybírá z těch stran - a moc nepřemýšlí o tom, jak která strana funguje uvnitř, kdo rozhoduje, jaká jména se objeví na volitelných místech, co se bude říkat novinářům, apod. Spousta lidí to má spojené s nějakou tváří "předsedy", "vůdce hnutí" - a ani nepřemýšlí o tom, že by si měli vybírat jinak, než mezi tvářema těch "vůdců", mají pocit, že jsou to jacísi top-manažeři či přímo ředitelé, kteří mají všechno v té straně na povel, a že to tak má být, že volby jsou výběrové řízení na ředitele státu-firmy a hotovo, vymalováno.
V podstatě z toho mám pocit, že spousta nespokojenců by vlastně místo Hřiba chtěli jen nějakého jiného Hříbka nebo Hříbkovou, generické předsedkyňství, ale ten původní záměr "představit si, že věci by mohly fungovat jinak", byl vlastně doopravdy cizí většině voličů. Je to možné. Na druhou stranu, uvědom si, že ty, jako někdo, kdo tráví odhadem tak 8h denně trollením na NYXu (já taky a vidím tě tu!), prostě nejsi typický volič, takže empatie vůči typickému voliči podle mě zrovna ty moc schopen nejsi...