• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: prosímtě, přesně s tímhle čekám, že Nová vlna přijde v příštích volbách. Tak jim to prosímtě hlavně neraď :-)

(ale podle mě tam spíš dosadí buď viditelné exoty, nebo lidi, se kterými bude jasná dohoda, že taky v případě náhodného zvolení odstoupí... uvidíme... zase ty neobsazené kandidátky, to by bylo až příliš viditelně nápadné, do toho asi nepůjdou...)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Otázkou je, proč nutně obsazovat nevolitelná místa na kandidátkách.
    Když očekávám zvolení 1-2 poslanců v kraji, tak obsazovat víc jak 5 míst nedává smysl, pokud nechci, aby ti vzadu byli zvolení (kroužkováním).
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: no, a to imho resi taky kazda strana, ruzny lidi jsou ruzne ambiciozni a voli ruzne prostredky komunikace;)) ale furt lepsi naka komunikace, nez zadna, kor uvnitr takovy platformy, jako je politicka strana zejo.

ale je extremne trapny, kdyz se to dostava ven a to si prave myslim, ze se stavalo diky zbytecne velky otevrenosti tech piratskejch for. a myslim si, ze v ramci nakejch imunitnich mechanismu je dobry mit pro otevrenost a transparentnost nejakou hranici:) ne kazdy vrata musej bejt furt dokoran, to by prece pak celej koncept vrat a otevirani a zavirani postradal smysl:))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: tak jestliže chceš mít na volitelných místech konkrétní lidi, tak ruku v ruce s tím jde zjištění, že na ta "nevolitelná" místa musíš pustit takové kandidáty, u kterých riziko přeskákání je minimální... křoví, hvězdnou pěchotu... každý volební systém vede k nějaké strategii, jak budeš sestavovat kandidátní listiny, když si chceš věci udržet pod kontrolou :-)

(já neříkám, že je to dobře... je jen trapné,když se nějací "lídři", kteří v téhle loterii nevyhrají, hned po volbách odkopají, že za svoje protihráče od začátku pokládali kandidáty a hlavně kandidátky na stejné listině - a nikoliv leadery soupeřících stran.... to je pak extrémně trapné a Nová vlna minimálně v tomhle měla komunikační strategii daleko víc poladit, ve vlastním zájmu... což zase na druhou stranu vyvrací konspirační hypotézy o tom, jak to mají strašně pod kontrolou a zinscenované...)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: jen jsem tim chtel ilustrovat ten problem s dostatkem vlastnich kadru, to ale imho resi skoro kazda strana.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: "TO jako normu do budoucna", ne "nějak jako"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: tak k tomu úspěchu v Olomouci lze říct jen to, že Punkie je zřejmě skutečným politickým eskamotérem a ne aktivistou, kterého jen obratně předstírá.

Na druhou stranu to, že nějakou ženu můžou bavit emoce ve volební kampani, ale samotnou politickou práci nikdy nezamýšlela dělat, to prostě může být skutečně její legitimní. Je to vlastně jen další iterace rozdělení kompetencí mezi neviditelné úředníky v pozadí vs. viditelné politiky, kteří se ale v případě zvolení fakticky stávají jen mluvčími těch úředníků. Já to nějak normu do budoucna nijak neobhajuju, vlastně si myslím, že to, že do toho takhle šli, je jen dalším specifickým nepochopením toho, čím by demokratická politika měla být, a je velká otázka, jestli jim tenhle trik projde i podruhé a zda se od teď všech kandidátek nebudou ptát, jestli to fakt chtějí dělat, nebo jestli je předvolební show jen show pro někoho jiného.

Podle mě i díky tomu, že stejně Piráti budou v opozici, je takový krok ospravedlnitelný, ale kdyby takhle někdo odstoupil ve prospěch politika, který pak třeba skončí ve vládě, tak je to hodně kontroverzní a volit stranu, ve které lze něco takového běžně očekávat, by bylo hodně nerozumné. V dané konkrétní situaci, při poměrně nízkém rozdílu preferenčních hlasů a poměru poslanců a poslankyň v poslaneckém klubu Pirátů a v dané životní situaci té kandidátky je to něco, co bych dál nerozmazával a přijal to jako jednorázovou výjimku, na kterou má každý kandidát lidsky právo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: v Praze asi ne, ale odkud přišly preferenční hlasy pro Romana Kučeru, Ivo Vašíčka, Giuseppe Maella? Na těch předměstích Vídně nikdy nevíš, jak se věci doopravdy maj...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: cyve. " mozna jsme prisli o iks""mam pocit, ze lidi chteji ypsilon"..na takovyhle veci prece existujou data ne, si je sezen jako podklady pro podobny uvahy.

ty tvoje predstavy imho ztroskotaj na lidech, se rozcilujes, ze kandidatky nejsou dostatecne authenticky, ale pak ti v olomouckym kraji odstoupi hned cislo 2 po necekanym uspechu. kde teda ty autenticky lidi chces brat?

ty, ktery se v pripade zvoleni do psp ujmou mandatu, budou se tomu venovat, zaroven poctive uskutecnovat zavery vsech moznejch stranickejch schuzi a aktivu, do toho budou zit svuj zivot a zaroven jich jeste bude muset byt tolik, aby v ty strane zvladli zivit zasadni konflikt dvou kridel a presto sestavili kompromisni funkcni kandidatky a velmi dobre ve volbach uspeli:))
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: opravdu si nemyslím, že by vás kdy volili prorušští trollové
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    GAARQ: Zmena kohorty je sakra dolezita, zatial co predtym si mal jadro, ktore by za tebou slo nech sa deje co sa deje, a okolo neho mohol nabalovat, teraz si odsudeny k populizmu, a snahe byt o epsilon menej hrozny nez zbytok. (a kraje popadali uplne)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    HONCKA: těch proměnných tam bude spousta - pověst pirátů jako strany i jednotlivců tehdy a dnes, účelnost vynaložených prostředků a jejich dostupnost (úvěry, rezervy, sponzoři). i jiná politická situace (předkovidová a předválečná).

mám jen dojmy, imho se voliči pirátů moc neliší, ty grafy přeběhlíků by se mi líbily i mezi roky 2017 a 2025 (nakolik jdou vytvořit).

opravdu čekám, co budou dělat v tom novém holubníku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ano, samotná skutečnost, že jsme měli snad nejvyšší výdaje na jeden hlas, je tragická a mělo by to podle mě na příštím celostátním fóru zaznít. Protože mimo jiné z toho jde i odvodit, jakou hodnotu měla (nikdy nezaplacená) práce dobrovolníků v těch prvních letech, kdy jsme těžce lovilo jedno procento po druhém...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: já jsem úmyslně zvolil tenhle jazyk, protože jsi první přišel s tím, že to je "voličům u prdele". Možná tobě, budiž... ale nemyslím si, že máš přehled o motivacích ostatních voličů. Byla to nesourodá skupina tak jako tak. Možná jsme přišli o proruské trolly, kteří v nás viděli něco v první řadě protisystémového a bojujícího za jejich právo zahnojovat diskuze na Novinkách (protože "svoboda Internetu", přece).

Je to složitá diskuze. Pokus o vnitřně demokratickou stranu v situaci, kdy se voleb začínaly ve stále větší míře účastnit kandidátní listiny, které nešlo označit od začátku jinak, než jako "marketingový projekt" a členská základna tam od začátku byla jen tak aby se neřeklo, protože zákon o politických stranách to předpokládá, to prostě bylo něco, co zřejmě v daný moment spousta voličů pokládala za užitečné.

Faktem je, že máš pravdu, že volič pokládá za základní moment to, že má iluzi, že si u voleb vybírá z těch stran - a moc nepřemýšlí o tom, jak která strana funguje uvnitř, kdo rozhoduje, jaká jména se objeví na volitelných místech, co se bude říkat novinářům, apod. Spousta lidí to má spojené s nějakou tváří "předsedy", "vůdce hnutí" - a ani nepřemýšlí o tom, že by si měli vybírat jinak, než mezi tvářema těch "vůdců", mají pocit, že jsou to jacísi top-manažeři či přímo ředitelé, kteří mají všechno v té straně na povel, a že to tak má být, že volby jsou výběrové řízení na ředitele státu-firmy a hotovo, vymalováno.

V podstatě z toho mám pocit, že spousta nespokojenců by vlastně místo Hřiba chtěli jen nějakého jiného Hříbka nebo Hříbkovou, generické předsedkyňství, ale ten původní záměr "představit si, že věci by mohly fungovat jinak", byl vlastně doopravdy cizí většině voličů. Je to možné. Na druhou stranu, uvědom si, že ty, jako někdo, kdo tráví odhadem tak 8h denně trollením na NYXu (já taky a vidím tě tu!), prostě nejsi typický volič, takže empatie vůči typickému voliči podle mě zrovna ty moc schopen nejsi...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    GAARQ: Ono je taky dobrý porovnat náklady v roce 2017 stála Piráty kampaň 8 mega v roce 2025 cca 70 mega
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: inu, v 2025 dostali piráti jen o 50 000 hlasů z 0.55 milionu méně než 2017. takže jakkoliv zásadní změna politiky nevedla k zásadní změně podpory. tolik k té předpokládané demagogii.

určitě se změnila kohorta, ale to pro výsledek není to podstatné. jak říkám, nová vlna je otravná, ale furt to lidem žíly netrhá. vidí tu spíše důvody proč i tak jsou piráti důležití. uvidíme, jak se projeví v nové sněmovně.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    GAARQ: Tak to ja by som povedal. Pozri sa co za ludi boli v medialnom a kde rozne skoncili (a s kym chodili:), zisti si co vsetko v strane robil Lipo, ...
    (a ake blbosti si nechali nakecat "architekti" koalicie... a prekvapivo uzavrene, verejne by sa tie informacie dali rozporovat)

Ono je to ale vo vysledku jedno, strana nezlyha na jednotlivcovi, ale na tom ze ma nastaveny zly system. A nase preverovanie ludi bolo velmi... proklamacne, ak vobec. Niektorych sa podarilo za nasadenia jednotlicov odhalit a zastavit, inde to nefungovalo. Systematicky bolo nastavene zle. A ono je to tazke nastavit dobre, ked chces zaroven rast a rozumne rychle prijmat novych ludi. Takze mame nasilny overtake, a je to tak spravne, lebo stary model sa ukazal ako nezivotaschopny. Sice ti ludia co to dodrbali sa vacsinovo nevymenili, ale viete ako... clovek rychlo zabuda:)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: ja sem dlouholetej volic cps a vsecko jsou to moje volicsky komentare. mel by sis jich vazit od nekoho, kdo ma chytry i prdy, trosku ucty tyvole. ja vim, ze ses zaslouzilej nosic vody i ryb, ale ja uz sem taky jenom unavenej kluk.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: sorry, ale neměli by o tom, co je pro voliče přijatelné a nepřijatelné, rozhodovat spíš ty hlasy voličů, než chytroprdi jako ty? Transparentní Piráti získali 11%, v roce 2017. Současní post-transparentní novovlní Piráti, kteří navíc vyštvali "komunistku" Janku (kterou za důvod nevolitelnosti Pirátů označovali vesměs lidi, kteří by Piráty stejně nevolili ani vidlema), získali 8%.

Not great, not terrible, ale označovat to za důkaz, že voličům byla nějaká transparentnost u prdele, je podle mě trochu demagogické. Mě v podstatě může být ukradené, co si myslí novináři, lobbyisté, nebo členové ostatních stran. Ať se klidně smějí. Rozhodující jsou nakonec ty hlasy voličů.

Jako mě je jasné, že to poslanci a funkcionáři za Piráty nějak neustáli, že oproti těm "velkým klukům" by měli být politici 2.kategorie a pořád brát vážně nějakou vnitrostranickou demokracii a ankety a hlasování členů a tak. Je asi pochopitelné, že to tak skončilo. Demokracie má v sobě zabudovaný potenciál k vlastní sebedestrukci a to se možná týká i vnitřně demokratických stran, kdo ví. Ale vysmívat se nám, že jsme to aspoň zkusili, je podle hloupé.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    LEON_KOWALSKI: jasne, ne az tak uplne stoprocentne dogmaticky docela, ale jinak je to pro volice naprosta podruznost s nicotnou hodnotou pro finalni rozhodovani. ono kdyby to nejakou vahu melo, je to i vic prezentovano v kampanich
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HAR4NT: Ne tak docela - Piráti jsou transparentní, plus bod pro ně. ANO je naprosto neprůhledné, minus bod pro ANO.
    Ale není to hlavní rozhodovací kritérium. Spíš pod bod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam