EL_TOPO: tak "odboj" je silné slovo... já bych rád zformoval frakci, která třeba jen bude připomínat, že to, co jsme před 15 a více lety navrhovali, je v západní Evropě mainstream - že o překlopení státní správy na Linux, LibreOffice, apod. se snaží střídavě v Evropě města, regiony, země jako Švýcarsko, armády, apod. a že to neprotlačí jen ajťáci a osvícení úředníci zdola, že to potřebuje i politické krytí.
Bohužel, vytvoření takové frakce v Pirátech mi přijde jako snaha zorganizovat stádo koček ("herding cats"). Víceméně je tu dav lidí, kteří si myslejí to samé, nejsou úplně blbí, vnitřně jsou přesvědčeni, že sami by nejspíš byli nejlepšími mluvčími takové frakce, ale jsou jednak líní, jednak nechtějí riskovat, nejsou příliš komunikačně výrazní a spíš na sebe upozorňují drobnými kauzami.
Pro začátek by existenci takové frakce bylo dobré alespoň připustit - bez toho, aby se hledali její konkrétní mluvčí, protože koneckonců, v dílčích otázkách a vůči různým skupinám může být ideálním mluvčím pokaždé někdo jiný.
Použít slovo "odboj" naznačuje, že si vlastně ani neumíš představit, že by šlo dělat něco jiného, než škodit. Já dávám přednost slovu "frakce", protože vnitřně demokratická strana přece bude mít nějaké frakce tak nějak z podstaty věci... nemají všichni stejné priority, stejné motivace, nemůžou být všejednotně unifikovaní...