• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: 1) rikam, ono to nezavisi jen na tom PulseAudiu, ale i na programech, ktere ten zvuk vyuzivaji
    2) ladit v grafice umi Kaffeine, VLC mozna ne, ale myslim, ze umi s nastavenym channels.conf telku prehravat. jinak zkus treba MythTV, me ted napadlo
    3) tak si to hlavne potom nenechavej jen pro sebe, kdyz to k necemu bude :-)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN:
    1) No třeba to Pulse Audio nějak vyladili, jestli jsou stále problémy, tak to je špatný..
    2) Sem ani netušil, že VLC umí Tv carku a ladit kanály..
    3) No třeba i já se chystám si něco takovýho uplácat a třeba pro Wokna mam nějakej takovej adresář.. Kde mám všechny tyhle "podvozky" od Javy až po OpenAL..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN:
    1) zalezi, na multimedia nejsou problemy asi zadny (se kterymi bych se setkal v posledni dobe), u her uz to zalezi, jak je hra stara, jak je napsana, jestli je nativni, apod. univerzalni odpoved nedostanes
    2) kaffeine, vlc
    3) je to individualni pro kazdou hru, divej se na WineHQ, vetsinou tam byvaji i navody, jak co zprovoznit vcetne pripadu, kdy si mas dokopcit nejaky knihovny. nejaky all-in-one fakt necekej :-D teda pokud jsi zrovna nespadnul z Marsu :-))
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Teď konečně k těm hrám a multimediím.
    1) Jak moc platí, že s Pulse Audio jsou problémy?
    2) Doporučíte mi nějakej soft pro TV kartu?
    3) Neznáte nějakej seznam, který knihovny je dobrý si nainstalovat do Wine, aby fungovali hry?
    Pokud spouštím hru, naistalovanou ve Woknech, tak často dostávám hlášku, že nemám *.dll.. tyhle dllka si hra přinstalaci naistaluje, ale dají se stáhnout i samostatně, jen je otázka který s Wine běhají ok a který ne.
    Ideální by byl prostě nějakej balík, všech těhle dllek, který bych si prostě naistaloval a byl by klid, třeba do někdo spáchal..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR:
    1) http://www.teamviewer.com/index.aspx na místech, kde sem se těchto můžu hrabat v NATU, chce to prostě něco co bude routovat samo vůči svýmu serveru, alá ICQ. OpenVPN server to umí, ale ten neni cizí, ale můsíš si ho někde nainstalovat sám.
    2) dík za vysvětlení
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    No tak sem konečně zprovoznil akceleraci i na tom posledním kompu.. Udělal sem 2 věci, vymazal podivný symlinky (GLmesa atd..) někde hluboko v adresářové struktuře xserver knihoven a pak sem naistaloval přes envy nový ovladače 185.
    Tipnul bych, že to bude těma ovladačem, protože tenhle problém sem našel, na forech docela často, ale nikdy se slušnou radou..
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Zadne z reseni ala wine nebude nikdy dokonale. Je to dano i mnozstvim nedokumentovanych dovednosti woken.

1) to je ale o konfiguraci tech natu, s dns to nesouvisi. Temaviewer mi nenachazi nic souvisejiciho, jen hordu stranek s ruznorodym sharewarem a googli doporuceni na teamviewer.
    2) PAE umozni systemu jako celku pouzivat vic jak 4Gb ram, ale neobejde limit 32bit procesu a jeho schopnost adresace. Lze psat multiproces aplikace, ktere to dovedou vyuzit po kouskach.
    Ano presne to chci rict, rekl bych, ze 99% bude stejne, jen si budes muset doladit cesty ke knihovnam (lib32, lib64) a nainstalovat 64bit drivery ke grafarne.

Vista je krok spravnym smerem, w7 jsou dotazenejsi. Nejde o procenta vykonu, jde o celkovy chovani toho systemu. Sice jsem zatim nemel moc casu w7 zkoumat, ale je to snad poprve, co MS vydalo dva systemy po sobe, kdy je ten novy lepsi, nez vsechny predchozi - to se nedarilo ani u dosu :) Ta silna moda je vyvolana uzivatelsky narocnejsi vistou (podobne jako linux je to neco jinyho nez XPcka) a zastaranim dnes uz relativne doladenych XPcek - kdyz uz prechazet z XPcek, tak na neco znatelne lepsiho, tedy w7 a nikoliv vistu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: CO - já tohle nerozporuju, ale stejně když se dívám na seznamy aplikací na jejich stránky, tak bych tolik nepřeháněl, zhlediska té jejich úspěšnosti, vidim to tak max na 75 procent.

1) Kdyžtak si najdi temaviewer pro Wokna a potřebuju to samý.. Potřebuju něco co poběží jako služba na kompu za natem za NATEM a na co se pak připojim z úplně jiný sítě..
    2) Možná jo, ale nějak sem zatím neuspěl, proto sem ptám.
    Wokna po zapnutí PAE umí práce 3GB proces a hlavně umí víc jak 4GB. Chceš říct, že pokud si vykopíruju /home a další nastavení z 32bit Linuxu a hodim to 64bit stejný distribuce, tak to nějak pojede? Bych to mohl hned vyzkoušet. U Vist si můžeš při instalaci vybrat mezi 32bit a 64bit, media jsou na obě, dokonce ve vyšší verzích dorazilo i přepínání jazyků..
    Jinak mě docela baví, jak všichni jak divý instalují Windows 7, tahle silná ta móda nikdy nebývala a přitom jsou to decentně upravený Visty, hry tam běží o celé 2% procenta rychleji a možná už pro instalaci nepotřebujeme 20 GB na disku.
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: CO ma klikaci prostredi pro instalace veci, podobne jako cedega. Je tedy predevsim vice userfriendly a umi se jednotlivejm aplikacim samo dokonfigurovat na miru.

1) Tomu moc nerozumim, dns je proste odkaz na ip adresu. Nema nic spolecneho se softem.
    2) klikadlo k tomu ma kazda distribuce vlastni.
    3) na unixu, kde je hromada konsoli tak nejak normalni jsou virtualni plochy jen logickym pokracovanim. Je to proste soucast toho, co dela ten system tim, cim je. Nikdo te pochopitelne nenuti, abys je vyuzival :)

PAE na linuxu umoznuje jednotlivemu procesu fakticky 3GB - 1/3GB kernel/user split. Uz jsme tu (na nyxu) s nekym resili, ze widle maj bezne 2/2 a nedobrali jsme se jasneho vysledku zda se s tim da ci neda pohnout. PAE te omezuje na 64GB - grafika a spol. Na unixu neni prechod z arechitektury na architekturu obecne zadna traga, prechod z linuxu na linux je obvykle z pohledu uzivatele bezbolestny, prechod v ramci PCcka bude za rok za dva mnohem snazsi nez dnes.
    Podobne jako 32bit vista je nedodelanej bazmek, kterej nemel nikdy spatrit svetlo sveta je 64bit linux desktop v tuto chvili v mnoha ohledech nedodelkem a to i diky firmam typu adobe, ktere prozatim nevzali existenci 64bit linuxu na vedomi vubec. Jako vhodnejsi se mi jevi 32bit desktop s 64bit aplikacnim serverem :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    A ještě bych dodal, že musim používat nějaký Java pracovní krámy a ty podle mě ani na limitu nemůžou dát JVMce víc jak 1700 MB nebo tak něco. A spouštět je víckrát neni moc dobrej nápad.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: No když sem se díval na stránky CrossOver, tak to zase taková sláva neni lepší než Wine, ale od skoro vše to má daleko.
    Komerční Linux, kdyby byl třeba za třetinu co wokna proč ne, ale obávám že na něj v domácím použití ještě nenazrála doba a že se tu bavíme o době tak nejdřív za 5 let.

No disgrafik přímo ne, ale nějakou vadu psaní mám, problém byl, že sem ještě hrozně pospíchal. Většinou se ty moje věty, ikdyž po sobě ty kecy nečtu ještě nějak dají.
    1) Dá se nastavit to DNS2go jen pro jeden soft a zbytek nechat se standartnim?
    2) Dík přes tohle, už sem snad i jednou uspěl, ale klikadlo by neurazilo.
    3) Na virtuální plochy si v blízký době asi nezvyknu, nějak sem ji nepřišel narozdíl od více monitorů na chuť.

64bit - Nevim, jak PAE na Linuxu, ale na Windows je to hrozné zlo, dobrý tak pro Oracle a nějakej server. Paměťové nároky pořád rostou, grafický karty taky (odčítá se od hlavní paměti, díky tomu jak je udělaná adresace), to znamená tak max 3 GB, což může být brzy málo. Já nechci systém na chvilku, ale chci ho mít dlouho, ne každej půlrok reinstalovat. Pak se 64bit varianta jeví jako jediná možná.
    Zase opět nevim, jak Linuxu, ale ve Woknech je limit 2 GB na proces a to už dneska některý gamesy sežerou.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak sem si přečet tu Ubuntu knihu a zjistil sem, že zase na tom nejsem tak špatně dozvěděl sem se asi tak 10 nových věcí, největší mezery, které sem měl byly..
    Neznalost medibuntu; neznalost Ubuntu tweaks a to, že když je konfigurák Xserver práznej, nevadí, protože klidně všechno může pořešit autodetekce..
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Posledni veta: bud pouzivas zadarmovej soft a neco se s nim naucis, nebo si poridis neco ala Manrdiva Powerack s integrovanym CrossOver Office (ci jak se to dnes nazyva) a funguje ti skutecne vetsina korektne napsanyho softu, vesmes prinejmensim stejne rychle jako na nativnich widlich + mas k dispozici komercni support, kterymu se MS u beznejch woken nevenuje vubec.

RUTHAN: Nevim jestli jsi disgrafik nebo opilec, ale nektery tvy hlasky je slozity desifrovat.
    1) dnstogo + vnc? (coz je ostatne shodne s widlema) Nebo nevim na co se ptas.
    2) /etc/fstab; man fstab
    3) To je vec desktop manageru, ocekaval bych, ze tato vlatsnost je prinejmensim v nekterych dostupna. Osobne pouzivam virtualni plochy, takze minimalizovani oken povazuju obecne za plytvani vykonem a prostorem na monitoru. Nestacilo by ti, aby nabehly nekde na jinych plochach, nez kde zacinas praci?

RUTHAN: Ano 64bit linux na desktopu je z mnoha duvodu stale neidelani reseni ktere nema realne opodstatneni (krom masirky, pochopitelne). Na vetsi pamet je tu PAE, ktery funguje uz asi 10 let a protoze AMD udelalo tu samou uchylarnu jakou provedl intel u i8088/8086, neni 64bit zadnym realnym vykonovym prinosem mimo specialni aplikace a obecne naopak zdrzuje; Podobne jako HyperThreading na NetBurst architekture.
    Veta o virtualnboxu nedava smysl...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Tohle se asi jinak řešit nedá, ale neřek bych, že ten můj problém asi kromě te Geforce 9600GT..

No já si na Linuxu našel co mi vyhovuje, stejně tak spoustu věcí co mi vadí, takže jako druhej systém ideální.. Nicméně ty věci co mi vadí, mnohdy neberu jako definitivní.. Proč se s tim ještě patlám je ten důvod druhýho systému a lennost dělat věci, který jsou daleko složitější na myšlení :)
    S Widlema to bylo jinak velmi rychle sem se naučil to co mi stačilo a zbytek bylo jen šperkování a křivna znalostí lezla pomalu a nebylo proč jí přiživovat. To Linuxu sem toho stavu harmonie ještě nedosáhnul a zkoušim to tak jednou za 2 roky, tenkrát s výsledkem, že i zůstal na disku, čili progres tu je..

Momentálně opravdu jen protřebuju zprovoznit akceleraci na jednom kompu bez reinstalu a pak už jen blbu instaluju alternativy k programum z Woken či Windows,
    pokud se mi to povede, tak dospěju do stavu harmonie.. budu dál nadávat, že je to zbytečně složitý, ale v podstatě budu spokojenej.

Pokud jde o ty hry, tak je to sice lepší než sem si myslel, ale k od nějakýho spojenýho hraní, 95 procent her to má daleko, určitě pro běžnýho bfu, z jehož pohledu mě to hlavně zajímalo. Teď už je to jen o té nadstavbě, že si spíš pro zábavu zkoušim nějakou hru a nadávám, když je o moc pomalejší než na Woknech..

Čili pokud by se mě někdo ptal, tak mu teď řeknu, pokud Linux neznáš a chceš pod nim hrát, tak pokud ti pojede snadno akcelerace, tak se připrav, že to bude pomalý, přečti si trochu o Wine.. Čím starší hra tím lepší, tak 40 procent her ti pojede, 30 bude blbnout dost otravně a dost otravně a 30 nepojede.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: hele nestandardni hardware (coz je posledni dobou uz hlavne ten starsiho vydani) se resi tak, ze budto se na linux vyser uplne, nebo jenom do ty dobry, nez poridis jinej hardware, kterej si kvuli tomu taky nalezite a peclive vyberes .. tuhle radu ti dam rad ;-)

a pokud jde o to ostatni... jako vis co, kazdej linuxak vi, ze linux neni nejdokonalejsi, ale tak budto si na nem najdes to, co ti vyhovuje, nebo se vratis ke svejm widlim (a zacnes psat na fora, jakej je linux smejd, jako vetsina), ale vecny skuhrani ze tohle je moc slozity a tohle je takovy a tamhleto makovy, to muze docela brzo zacit lezt na nervy a divim se, ze ty s tim nervy porad mas ...
    proste jako se podivej, jak dlouho ses ucil s widlema (nerikej, ze je nepouzivas uz od petadevadesatek, tj ~14 let?) a za stejnou dobu budes takovej linuxovej guru, ze se budes pri vzpomince na dnesek popadat za hlavu ..
    jestli se s tim nechces smirit, tak se na to vybodni rovnou, nebo bud chlap a neco s tim pristupem udelej ;-)

nojo, uprimnost, po par pivech to je snadny .. s tim nic nenadelam, zejtra uz bych ti nenapsal zase nic ..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Jako on ten touchpad chodí, ale nechodí jeho konfigurace, protože neni uveden jako X86nevim jak dál zařízení prostě se to nedetekovalo. CRT Monitor má někde informaci o rozlišeních, což je hezkých 30 řádků.
    Pak ještě můžu používat nestandartní HW, což si, ale taky nemyslim.. Ale jo od běžnýho uživatele se lišim tim, že instaluju programy a chci svůj uživatelskej komfort a nespokojim se s polovičanym řešením.

Neřikám, že ste mi tady neporadili, ale zrovna pokud jde o ten Xserver tak jako nic moc, 2x sem si pomoh víceméně sám a ten poslední ještě řešim.
    Každopádně při vší snaze, pokud mi tady radí někdo kdo danou distribuci pořádně nezná s tím, že nemůže říct nic moc konkrétního a že ta distribuce je vlastně taková nedobrá a ostatní přihlíží, tak jako nic moc.

Dělat z někoho toho divnýho je celkem snadný, ale já už těch příběhů se stejným názorem, který mám já slyšel taky hodně, vidim to denně v práce nad čim se lidi vztekaj.
    Nějaký příběhy holek, který jásaj nad novou hračkou, naistalujou si tak maximálně Operu místo Fofrfoxu a neuměli si poradit s jednim virem poněkud nevyvracení problémy, který se tu uved.

Já tyhle kecy o tom, že bych mohl pomoct, ale nepomůžu protože je někdo moc upřímnej, rád nemám.
    Tyhle věci jsou prostě 1 /0 funguje nebo nefunguje, nemohlo - dík za radu, ale jdeme dál. Nechávám přehnaný sentiment ani k sobě, ani k věcem kolem sebe.

Každopádně k tomu mýmu problému, možná to zase bude triviální, ale neměly by náhodou být v usr/bin/X11R6 nějaký soubory? Jde jednoho návodu ano a já tam nemám nic. Dál mě to píše cosi o tom fbconfigu, ale pokud funguje hledání, tak ten na disku taky nemám.

Mimochodem zase jedna perla ze včerejška, Nvidia nastavený rozlišení přes ten jejich wizzard, všechno funguje restartuju a zase 1024x768, upravuju Xorg všechno marně (samozřejmě sem ukládal změny do xorgu), a pak spustit gnome-display-config a nebo jak se to jmenuje, to co mě při spouštění samo posílá k tý Nvidia sice to tam píše blbej refresh 50-60Hz, ikdyž běžim 100, ale když se tam změnil rozlišení, tak to najednou jelo i po restartu.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: clovece ja nevim, jestli jsem nejaka svetla vyjimka, nebo cim to je, ale tvoje problemy fakt nesdilim, gk, dual monitor, mys, touchpad, trackpoint atd mi funguje bez jakychkoliv textovych uprav a nemivam vubec zadny problemy, ktery tady nebo o milion sto pet radku niz popisujes....ani ja, ani nikdo z tech nekolika jedincu linuxove pozitivnich, se kteryma se stykam a ze by to byli nejaci profici? to fakt ne... posledni ulovek, divcina, po par dnech prohlasuje, ze linux je milacek, mozna by tady mela vysvetlit ona, jak s nim pracovat, aby sis mohl myslet to same

nebo je to ten druhej pripad, a to ze delas neco nestandardniho a vzhledem ke tvoji zjevne neochote se prizpusobit zabehlym principum a k tvymu naprostymu nezajmu o opakovane nabizenou pomoc od lidi, o kterejch jsi navic prohlasil, ze nevedi, ze se spis domnivaj, se asi nemuzes moc divit, ze se na tebe kazdej (nebo aspon ja) zvysoka vy*ere .. takze pochopitelne s widlema sezenes pomoc lip

to nebyl pokus o flame, jen nazor..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    No mě bych ještě pár otázek, který by mi mohly pomoci, udělat Linux použitelnější.

1) potřebuju nějakej soft na vzdálenou plochu, bez pevný IP, kterej si povědomí o IP udržuje s vlastní serverem o kterej se nemusim starat?
    2) jak vyzrát na mountovaní, bych potřeboval při bootu už mít namountovaný ntfs oddíly a to tak, že pokud potom v Nautilu kliknu na danej oddíl, že se mi nenamountuje znova pod novym jménem a ta stará adresa se zruší..
    3) je nějakej příkaz, kterej minimalizuje všechny softy při spuštění, potřeboval bych si do postuštění naházet pár softů, který naběhnout potichu v trayi.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: xorg.conf pár řádek, to bych teda neřek.. Ne, že bych neměl komp kde to platí, ale taky mam komp, kde sem tak na 200..
    No u Woken hlavně do registrů nemusíš, kvůli takovejm hloupostem, jako je nastavení GK, monitoru, myši, touchpadu atd.. tam funguje plug and play a případně 3x klikneš v ovladačích..

No jenže ta Linuxová pomoct je dost ubohá, ikdyž se píše tolik o té otevřenosti, ve Woknech dostanu radu a rychle je hotovo, tady i ti zkušení se spíše domnívají, jak to asi je. Což jen poukazuje na to jaký je zrovna ten xorg bordel.

Jinde je to o něco lepší, ale ne skvělý, dneska sem na to 3 hodiny dělal a zase komplikace, nainstaluju program nejde, spustím ho tedy z konzole, googlim hlášku za 10 minut, zpravím stáhnu nějaký balík, spustím nějaký příkaz na cmd. A tohle se děje velmi často. Třeba jen instalace Messengeru (SIM-Im po minimalizaci zmizí kamsi do pryč, Kopete se nepřipojí na Yahoo, tak se zkonšil Pidginu) a Skypu byla komplikovaná s IM-history sem vůbec neuspěl, chyběla mit nějaká QT3 knihovna a zdá se že pod 64 bit asi neni..
    Virtual Box chtěl naskočit, protože se spouštělo kvm, ale procesor podporu virtualizaci a kvm to asi proto nainstalovalo..

Prostě každá blbost je problém, zbytečně.. Mě sice většinou baví si s tim hrát, ale ta moje praktická část mi říká, že celek není příliš user-frendly.. a to systém pro našence a nebo někoho kdo rád prohrává..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Asi seš náročnej, ale to já sem taky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam