• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYJemné a legální změny vědomí
    Tento klub je určen těm, kdo si rádi hrají s jemným vylaďováním stavu vědomí pomocí bylinek a dalších doplňků výživy, ale i dalších metod jako cvičení, meditací, úprav stravy, atd. Zkrátka jak reaguje naše mysl, vnímání a pocit ze světa, když změníme něco ve stavu svého těla, dodáme (nebo ubereme) nějaký element zvenčí. Existuje mnoho substancí a materiálů, které mají jasně vnímatelné účinky buď hned nebo po nějaké době užívání. A je mnoho lidí, kteří se už silnějších drog nabažili, vůbec po nich netouží nebo se z nich pokaždé potřebují zotavit;), a zajímají se o to, co všechno existuje zejména v rostlinné říši, co jim může být prospěšné. Okrajově tu mají své místo i silnější legální drogy, zejména všelijaké kombinace bylinných účinných látek.
    rozbalit záhlaví
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    WOODMAKER: pockej pockej, ale to vis jak? Sis to maximalne prectl v naky knizce, co? NEbo hur, nekdo ti to nakecal....pokud s tim ale nemas zkousenost tak nevim nevim... A je to vubec neco prirozenyho si tohle myslet?

nevim teda, co mas presne na mysli, ale souvislost kulatosti a zeme mi neni zase tak znama, no vis podle moji zkusenosti je takova spis hrbolata ;)

:D :D :D
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    NICO_PSYCHE: jo a země je kulatá a tohle je offtopic :-P
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: Ale to, že spojení neuronů funguje na elektrické bázi je fakt, respektive přenos informací. To, že vydává elektromagnetické vlnéní je rovněž faktem (viz výzkumy spánku). A to, že se dá mozek "vyladit" pomocí těchto vln je také dokázáno (a na tom principu vlastně AVS gunguje).
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    NICO_PSYCHE: no, podle me, jsou duchovni/psychicky urovne/veci mimo jine o rozlisovani .. rozlisovani takovem, ze je mnohdy zretelny rozdil mezi jednou knizkou a druhou knizkou .. mezi jednim clovekem v asane a druhym clovekem v te same asane .. a podobne, je mozne za jsou rozdily, mezi avs a jinymi vecmi. ale k tomu rict jaky konkretne, bych musel sam a nebo nekdo kdo je pro me v takovych vecech relevantni. coz rozhodne neni nikdo koho neznam :) .. jinak, elektrostimulaci mozku netusim co mase presne na mysli, jen bych te rad upozornil ze souvislost mozku a lidskeho ducha/psychyky neni znama. takze bych se osobne zvlastn neunahloval ve vytvareni si predstav jak to vlastne funguje ;) .. nicmene, to je asi kazdyho vec. jestli si fungovani veci predstavuje, nebo radej objevuje/zaziva jak funguji .. s tim ze, v tom druhem pripade se dozajista zadny nervy/mozek neobjevi, rek bych.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    WOODMAKER: Líp. No... zdál ses mi dost arogantní a kousavý...
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    NICO_PSYCHE: zvládáš to ono "navodění jiného stavu" bez psychowalkmana po nějaké době jeho používání líp, nebo hůř?

NICO_PSYCHE: jo, jasně, jenom jsem tak nahlas přemýšlel, kam by to mohlo vést ...
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: A ještě jsem zapomněla na jeden detail: s jeho pomocí si mohu navodit stav např. ono soustředění, rychleji než kdybych ho nikdy nepoužívala. Je to pomůcka, něco s čím se člověk učí nové techniky práce s vědomím.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    WOODMAKER: Tak to je mi líto, že se nemůžeš napít z potoka, já ano. A jestli si myslíš, že bez AVS se nevzbudím, neusnu, nejsem schopna se soustředit, nejsem schopna vnímat svět... tak SE MÝLÍŠ. Neurčuje můj život, určuji ho já...

Díky za příspěvěk.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: Když jsi u té závislosti... určitá závislost na tom je. Ne v tom smyslu, že bych bez něj nemohla fungovat, ale spíš ta, že se mi líbí co vidím, co slyším, co následně prožívám apod. Přiblížila bych to závislosti na hudbě, kterou člověk rád poslouchá :o).

A ještě k té přirozenosti, elektrostimulace mozku je přirozená, protože probíhá i bez přístroje :o), každou minutu, každou sekundu. Jen to není "jídlo, kniha, asána", ale přístroj...
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    WOODMAKER: i když vlastně tento klub je o hledání nejrůznějších dálkových ovládání ... tak pardon
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    NICO_PSYCHE: no vidis, ja pana Valucha vubec neznam ani sem o nem neslyslel. svet je velky, moznosti spousta. dulezity je, presne, jak ti to funguje. a ze na tom nejsi zavisla, tj muzes objeveny stav pouzit sama .. osobne, za rozvoj sebe sama, nejsem moc ochotny platit penize .. ale to je urcite taky celkem individuelni :) .. podobne jako pristup k ne/prirozenemu :)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    NICO_PSYCHE: pro "rozvoj" sebe sama ...

rozvoj svýho mozku je fajn, ale nechci dopadnout jako někdo, kdo ráno vstane, dá si stimulátor, aby se probudil a mohl vnímat, sedne si k počítači, aby mohl sbírat informace a pracovat, mezi tím si dá nějaké to jídlo, večer stoupne od počítače a poslouchá zvuky, co mu určí, jak budou fungovat sny a jakým způsobem bude fungovat a večer si vezme si nějaký ty sedativa, aby vůbec usnul, i když to vlastně už ani nebude potřebovat.

Úplně mi stačí, že musím jak čurák pít vodu z pet flašky a nemůžu se napít ani z potoka.

Ale asi v tom jsou lidi lidma. Láska, živočišný pudy, DNA, všechno jsme přechcali těma svýma alkoholama, kafíčkama, čokoládíčkama a tak dál. Není nám nic svatý, jenom ona společnost a její mravy, teda pokud nejsme alternovaní a nechceme už jenom fungovat a být z toho šťastní.

Ono poslouchat psychowalkman, dávat si LSD, nebo meditovat, a to za jakýmkoli účelem, není nic špatnýho, nebo dobrýho. Lidi jsou přemnožení a právě to, že někdo zkouší tamto a někdo něco jinýho je jediná cesta, jak poznat, co je lepší.

Každopádně mi psychowalkman nepřipadá jako "rozvoj", ale spíš jako "dálkový ovládání" ... teď chci spát, teď chci pracovat, teď chci myslet ...
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: A kdo je pro Tebe směrodatnou autoritou? Pro mne třeba PhDr. Jan Valuch je. Můj argument není to, že je to "moderní". Mým argumentem je, že jsem vyzkoušela a zjistila, že to funguje. A ne jen u mne... AVS taky není technologie nová několik let. Vyvíjela se v několik desítek let a stále se zdokonaluje pomocí vědy (neurologie, psychologie, biologie, fyzika ... ) a pomocí zkušeností, jaké svým uživatelům a vývojořům přinesla.

To, že je pokrok sepjat s přírodou o tom nepochybuji, ale nakolik je to spojení stabilní a flexibilní, tož otázka. Dle mého je krutě jemné...

No a co se týče té drahoty... nemusíš mít hned přístroj za 18 tisíc, že? Mimo to, jeho koupě v zahraničí Tě výjde tak na polovinu, jen to chce malinko času na zvážení a hledání. No... a co bych neudělala pro rozvoj sebe sama? :o) Řekla bych, že to za to stojí.
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    NICO_PSYCHE: .. no a kdysi neodzkousene DDT ktere se pouzivalo a XXX dalsich produktu, zejmena z vyzivy/leciv a nebo psychologicko/psychiatrickych metod .. se pouzivalo a nasledne se zjistilo, ze takle NE. proste tady se nic o avs rict neda a rozhodne neni nejakym argumentem/vyhodou ze je to moderni. nic vic. je dulezity jak to pusobi a ve smyslu prirozenosti, by pro me bylo podstatny kdyby pusobeni avs bylo okomentovany nekym komu bych v tom ohledu duveroval, coz neni jen tak :) .. rizika souhladim, jsou ruzny .. rychlost, vyhoda, chapu, no tezko muzu posoudit..osobne se nesnazim v nekterych vecech az tak pospichat. to radej jine vynecham. ono nekdy, prace kvapna malo platna :) ..

byliny bohu .. to se asi shodnem :) .. a radim je prave k tomu necemu, co se vyvijelo a vyviji v prirode a z zivota a o cemz se da predpokladat ze je nejak navazane, provazane, overene .. preci jen vic, nez ruzne nove vynalezy.

relativita, nevidim zadny rozpor mezi pokrokem a uzsim sepetim s prirodou. naopak, je to podle me smysluplny smer dalsiho vyvoje, ktery je navic realitou ;)

pro me podstatna informace je, ze ty stavy poznavas a nasledne je pouzivas sama. coz je fajn. a pokud by to tak nebylo, nebylo by se podle me o cem bavit...takle ale je to potencialne zajimavy, jen trochu drazsi, v cemz tezko rict jestli se vyplati. pokud je podobna stimulace/efekt dostupny pokud vim i sofwarem na pocitaci .. ja mam nejaky zadarmo :)
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: Oprava u konce druhé odstavce: "... na který "ty návody" NEBUDOU působit stejně..."

Občasné překlepy omluv :o).
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: Tak podívej, např. letadla kdysi taky nebyla ozkoušená dokud se nezjistilo, že je to ta nejbezpečnější doprava vůbec. Ano jistě, má své kouzlo pojímat "své cesty" jako putování (životní i cestování), ale jak už jsem předeslala níže, není na to vždy čas (když Tě sužuje nějaká nemoc či porucha) a není to kolikrát ani tolik efektivní (ono trmácet se do Indie dva týdny stopem je celkem mazec).

Co se týče těch negativních dopadů. Ano, nikdo Ti nic nezaručí, ale to mi nezaručí ani v případě např. úpravy stravy (protože mohu zjistit, že mi chybí určité živiny a tudíž nefunguji nebo mám alergie, které Tě mohou v krajním případě zabít). Nese tonaprosto stejná rizika jako zkusit použít AVS a doufat, že se Ti nerozjede schizofrenie jako u LSD či jiným halucinogenů. Ta rizika tu jsou vždycky. A to, že to je prozkoušeno staletími nic nemění na tom, že každý z nás je jedinečný organismus, na který "ty návody" budou působit stejně.

Otázka peněz... Jasně, je to drahá technologie, ale cesta, např. do té Indie, za osvícením taky :o). Stejně jako bio potraviny, které si čtyřčlená rodina s průměrným příjmem asi taky nekoupí (kuře za 300,- je totiž fakt úlet). Pokud mluvíš o přirozenosti pak jsou i rostlinky bohů naprosto přirozené, neboť jsou užívány/uneužívány tisíce let a vedou stavy mysli k "nadpřirozenosti" a změnám. (Ale kdo by dnes měl stejný názor jako já... ? Když jsou ty "drogy" takové svinstvo.

Na Tvůj poslední odstavec budu reagovat takhto: Ačkoli se slovu "relativita" z mnoha důvodů bráním ze všech sil, musím jej užít... To co dříve bylo mimořádné je dnes běžné. Svět se kupředu valí obrovským tempem a my si nemůžeme dovolit zůstat stát na místě. Nemůžeme se vrátit do lůně přírody natrvalo, ač by si to mnozí z nás přáli (a já samosebou taky). Člověk se jako lidská bytost z přírody naproto vymanil. Jsme tvořeni kulturou a společností, ta je naší přirozeností. Jistě, nevylučuje to přírodu (tam je "společnost" také), ale do jisté míry nás právě ona kultura z ní vystrnadila. Dříve bylo nepřirozené nejíst maso, protože by bez něj nově vznikající rasa nemohla přežít, dnes... je to bráno jako přirozené a dokonce, odpusť mi ten výraz, "je to děsně in" (pro mne tedy NE). ... Ta relativita nás obklopuje a drží v hrsti... (bohužel nebo bohudík?)

Neříkám, že k objevování své osobnosti neužívám, řekněmě "klasických technik", ale nechci se kvůli prověřeností časem vrátit na stromy. Láká mne spojit klasické a moderní a proto také má otázka, jestli má někdo zkušenosti s AVS ve sloučení s "klasikou". :o)
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    NICO_PSYCHE: .. ono s tou postmoderni dobou, to osobne nevnimam az tak divoce :) .. technologie, jsou prave tim co neni moc vyzkouseny, spis je zkouseny a me osobne se rysuje spousta technologii ktery jsou vyuzivany ale ktery neprinasi dobre vysledky. treba prave jejich usnadnovani veci prinasi obcas/casto degeneraci tam kde by si clovek jinak musel pomoct sam. nemluve ted o vylozene negativnich dopadech, ktery zrejme nikoho na zacatku jejich rozjezdu nenapadli a pozna se to proste az v prubehu, coz je naprosto bezny scenar. takze zalezi. v tom smeru, staleti overeny techniky jsou neco jinyho .. a nema to co delat s tim co si clovek sam ozkousel, to je jasne ze si musi sam ozkouset .. ale vetsi predpoklad ma zivit se stravou ktera je overena po generace (samosebou v tom co je prinosne)... nez necim, postmodernim, technologickym, co ti chce prodat nejaka firma za velky prachy, to rozhodne overene neni a jen tak nebude .. konkretnich prikladu z oblasti jidla by se asi naslo dost. duchovni/psychicka stranka, je svym zpusobem podobne spojena s prirozenosti jako jidlo a dalsi veci. co je mimo, to nefunguje a narusuje prirozne procesy. a je teda otazkou, jak avs zapojit do prirodniho/prirozeneho celku .. mozna neni zadny zadrhel, ale overeny to podle me moc neni a dopady muzou byt potencialne nejruznejsi, psychika/duch ma spoustu prirozenych vazeb, jemnych vrstev a tak ..
    no a dalsi aspekt podle me je, ze pokud sama cvicis, pripadne pouzivas dalsi prirozene postupy/latky, tak to jsou veci prirodni/prirozene ktere se postupne vyvijeji uz hodne dlouho a da se predpokladat ze jsou navazane/provazane s ruznyma aspektama/strankama osobnosti/skutecnosti ... zatimco u avs, ja nevim jak ne/prirozene vzniknul (z ceho cerpali pri jeho tvorbe) a na co vsechno je/neni provazany a co ovlivnuje a jestli treba neco duleziteho nevynechava a tak .. ? .. ale jinak, jak rikam, je to zajimava hracicka :)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    NICO_PSYCHE: mmm jsi vsimava :) to taky rad ;)
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    ZIKE: Ale... nepovídej. Všimla jsem si...
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    NICO_PSYCHE: já osobně jsem k nim dost skeptická... jee jsi skepticka? To ja rad ;)
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    MITTRON: Já právě nemám problém v tom dát prostor nových technologiím. Koneckonců žijeme v postmoderním světě, kde technika zaujímá své nesmazatelné místo. Určitě to stojí za vyzkoušení, ono.. samo o sobě to taky jen tak "nepomáhá". Člověk k tomu musí přistupovat s určitou důvěrou, hodně záleží na tom, co od toho čeká.

Upřímně řečeno.. u spousty staletími ověřených technik si člověk pouští do vědomí něco, co sám zatím neprobádal. Dokud s tím nemáš osobní zkušenost, tak to je "prašť jako uhoď". Staré knihy, zkušenosti ostatních nemají takovou váhu jako osobní zkušenost a já osobně jsem k nim dost skeptická...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam