• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: nedavno sem videl film Milk a pak jeste Shortbus a v uzavrenejsich komunitach jako je treba gay komunita to takhle funguje nebo fungovalo.
    Koneckoncu swingers kluby jsou presne to o cem tady pisete.
    To, ze to tak v evrope nefunguje globalne je vzhledem k historickymu kontextu pochopitelny a dost mozna je to jedinej duvod proc vsichni nepochcipali na aids uz pred 200 lety.

PIZI: Myslis, ze ani ve zcela otevrene spolecnosti by clovek nemohl dojit k podobnemu nazoru? Ja si nemyslim ze jsme neovladatelne utvareni nasim okolim. samozrejme ma na nas vliv, ale uz jen z duvodu, ze stejna okolnost muze u dvou lidi vyvolat zcela protichudnou reakci si myslim, ze to neni jediny duvod.
    Abych byl konretni: s kazdym si muzes volne popovidat a presto netravim hodiny hovory s kdekym, protoze na debilni pindy tech lidi proste nemam naladu. Naopak si rad pohovorim s nekym o kom vim ze si mam s nim co rict..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEERUSH: ;-) jo pro mne to neni bezny komunikacni prostredek...

a kde to "takhle funguje"? upresni
    PIZI
    PIZI --- ---
    BEERUSH: To co popisujes jsou prave do jiste miry zabrany vznikle zivotem ve spolecnosti kde sex neni volne k mani.
    BEERUSH
    BEERUSH --- ---
    YMLADRIS: A ty mas pocit ze sex dneska neni jeden z beznych komunikacnich prostredku? Kdyz chces, podle me si muzes zajit na mista kde to takto funguje, pripadne to muzes komukoliv nabidnout, maximalne te odmitne. Je otazka kolik lidi o neco takoveho skutecne stoji...Ja si treba dovedu predstavit hodne malo lidi se kteryma by mi "nevadio" mit sex a jeste min se kteryma bych spat opravdu chtela. Radsi si s lidma prijemne popovidam nebo neco podniknu a takove duvernosti si budu uzivat s nekym koho miluji.
    Vztah je omezeni a komplikace? Me zase prijde ze je to neco pekneho a prijemneho, kdo to vnima jinak, at do nej nechodi, neni to povinnost...
    VANEK
    VANEK --- ---
    YMLADRIS: Zřejmě, http://www.fanhistory.com/wiki/The_Open-Source_Boob_Project byl megafail.

BTW, kdo četl "Trojka. Chvíli to byl veget" v rubrice Vztahy Víkendu MFD 25. 7.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo a taky me napada, ze nekdy si lidi spolu chtej zasoulozit jen ve dvou, ne?

prave mi tu spolubydlici pigluje spolubydlici, mame takovou free domacnost, otevrene dvere vsude, a ja zrovna dnes nemam vubec naladu vytesovat se, jaka jsme milujici atmosfera

myslim ze pro zeny byva realita techto vztahu proste slozitejsi
    jsou vic zalozene vztahove nez sexualne
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    smazala jsem si dlouhy prispevek, takze jen ve zkratce:

praxe multivtahu je takova, ze se potykaji s problemy stejne, jako vztahy dvou lidi
    neni to zadna zazracna odpoved na touhu po nevere (eufemisticky receno)
    dokonce by se dalo mozna i rict, ze vic lidi = vic problemu

je snazsi problemy potlacovat a skryvat, nevenovat jim pozornost, tvarit se ze je vse ok
    sam pred sebou

dalsi vec je, jak takove vztahy vznikaji?
    do sexu ve trech lze krasne vklouznout s tim, ze se oddame okamihu tady a ted, bez minulosti
    ovsem vztahy na minulosti stoji, takze vzdy je tam nejaka zakladni bunka
    bud vztah dvou lidi,
    nebo jeden clovek, asi nejcasteji muz, co si k sobe spoji dve zeny a ty se rozhodnou ze se snesou

dalsi veci je, ze ne vzdy do vztahu vstupuji 100% zrali lidi, takove vec se proste stane v nejakem obdobi zivota a vy na to pristoupite, protoze milujete, a protoze jste prece "dospeli, svobodni, otevreni"

ostatne napada me na zaver
    teorie: popis idealu
    praxe: reseni problemu

a problemy jsou. opusteni se lidi citi i v normalnich vztazich, a tady to muze mit mirne fatalni nadech, protoze dotek dvou dusi je neco, co je nesdiletelne mezi trema
    muzu mit rada cernou, a tuto lasku sdilet se svym partnerem,
    ktery se vsak se svou druhou zenou naucil milovat bezovou barvu jenz ja nesnasim
    a mame zaklad vnitrnich konfliktu ;)
    kdo s kym a kdy

jenze kdo chce verejne propirat sve problemy v tak idealnim vztahu tri lidi?
    CROME
    CROME --- ---
    YMLADRIS: everybody online, looking good :)
    delate me radost
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: :)
    ona : dobry den, chtela bych startky bez filtru a pulku chleba.
    on: tri a pul sexu prosim. budete platit hotove nebo kartou?

a nebo BBC:

po utoku na Iran cena sexu na burzach prudce vzrostla. lide se obavaji atomoveho holokaustu a chteji si naposled zasukat. amerika se proto v souvislosti s nadale klesajicim kurzem dolaru rozhodla vydavat sexualni dluhopisy. je o ne velky zajem, nebot i bezny obcan tak ma konecne sanci vyjebat se statnimi uredniky.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOKES: Že bonobové používají sex jako běžnou komoditu, to je tak zpopularizované, že bych se nedivil, kdyby to v reálu bylo nějak úplně jinak.
    KOKES
    KOKES --- ---
    tohle mají suprově vyřešený šimpanzi bonobo:-)
    OMI
    OMI --- ---
    YM: Já když mluím, tak sdílím, Když sdílím, tak se otevírám. neumím jakkoliv komunikovat a nepřiopustit si to, radši jdu jinam a když mám mluvit "napůl huby", třeby abych nešlápl na kuří oko, udělám obvykle větší průser než na hubu plnou.
    Z čehož plyne, že já se na to dívám jako na velkou, kolektivně zamilovanou rodinu. Jó, věčně nenacházející utopista... :-)
    /OT. to můžem probrat, až zase přijedu na burčák.
    OMI
    OMI --- ---
    Já to mám, žel, taky jenom z vyprávění a z čítanky. ale to máš ta učená pojednání taky, taky jenom věříš panu Reichovi, že se mu to nezdálo...
    ...domněnky jsou jedna věc a praxe je ta říše na druhé straně řeky.
    Ale pár mini-skupin, kde to se sexem bylo přinejmenším hodně volné, jsem potkal.
    Letmo a zvenčí.
    A ve všech jsem pozoroval to, co říkám -- pokračovalo to intimitou "hledáčského zážitku", ať už meditační, nebo narkomanskou cestou. Tak se domnívám, že by to snad mohlo bejt normální...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: no bavit se o sexu asi muzu taky s kymkoliv, o podvedomi taky s kymkoliv ;). slova jsou jen slova, nemusis si je "pripustit". ale co nemuzu je odvazit se uplne otevrit (prestat hrat hry ap.). coz je pro mne opravdovy sex / opravdovy trip. tam si lidi velmi peclive vybiram, pze... v posteli a na tripu se muze stat cokoliv, ze ;) a co kdyz mne pak "odmitnou za to jaka jsem" ;-)

nevim jestli jsme OT nebo ne, no CROME si to zmoderuje
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: no, ja jsem zadnou hippie komunitu nikdy nezazila. budu rada kdyz nekdo napise neco. Jde mi o to, ze nevim, zda tam sex byl fakt "free" v tom smyslu ze fakt kazdej mohl prijmout a odmitnout jak chtel; nebo zda to bylo posunuty spis jako ze "vsichni jsme pro sex a kdyz se mnou nechces soulozit nejsi dost hippie" = coz je psycho uplne stejne jen naopak, ze.

myslim ze v dnesni dobe nejvic neceho takhle nezavazneho a free asi zijou minority (lesby a gayove), ale opet to znam jen teoreticky, fakt netusim. ale ti maji asi potizi se sebeprijetim (v nasi dementni kulture) zpravidla plny kecky, tak nevim zda jim to nejak slape v tomto smeru, bylo by zajimavy se o tom s nekym pobavit. Asi taky neni zadny "jak to je" (jako platne pro celou subkulturu), ale zalezi na jedinci...
    OMI
    OMI --- ---
    YM: "potvrzovani vlastni hodnoty"
    ... holka, vo tomhle teď rozjímám už tejden víc než o duši nesmrtelné.
    Je to sviňská emoce, dělá paseku v mnoha dalších emocích, bylo by skvělý ji "prostě vytrhnout" a bylo by dobře.
    A ty máš zase dar trefit jednou větou na hlavičku to, s čím já si dycky začínám hlavu lámat :_)
    Ale myslím,ž e jak yb to dopadlo se můžeme kouknout už v praxi -- na hippíky. To "sebepotvrzení v hledání sebe sama" se pak odehrávalo o jeden kok dál -- ve sjíždění se do mimovědomí. S drogami i bez nich, ale "hlavně aby do mimovědomí..."

Já nevím jak kdo, ale já se třeba o svých niterných postupech, stavech a zážitcích mám odvahu bavit jen s tím, ke komu mám důvěru. O sexu se bavím s řádově více lidmi než o tom, jak se dá sledovat podvědomí.
    Možná je to o prioritách, ale když koukám do historie, myslím, že je to nejspíš obvyklý.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: jo je mozny, ze tim by se ze sexu vyparila ta slozka, ktera u nas v nem podle mne je zasadni a to "potvrzovani vlastni hodnoty" (dala mi/jsem zadouci = existuju, jsem kvalitni, ...). ten boj o sex mi hodne prijde jako boj o prijeti/potvrzeni. ale nevim, mozna moje vlastni projekce.

boj o prijeti by se asi presunul do nejakych jinych forem komunikace. anebo je sex tak silna a magicka vec, ze kdyz by ho bylo vsude dost, fakt uz by lidi nepotrebovali psychovat ohledne sebeprijeti a byli by v klidu (viz citat dole od Reicha). to by se muselo zjistit ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEALA: no to rozumim ;)

koncept neco jako: s nekym chvilu mluvis (ale i to je v zasade nepovinna faze) nacez rikas "Dame pusu?" a on jo/ne, kdyz jo, neni treba vodchazet nikam do soukromi (sex je mozno verejne), date pusu. Nacez on "Neco dalsiho?" ... ty se zamyslis a naprosto volne rikas ze spis ne... On se neciti odmitnutej, protoze sexu je vsude dostatek. Nebo se citi odmitnutej uplne stejne jako kdyz bys -co ja vim- odmitla jeho vyzvu k tanci (v nasi kulture). Proste smula ale proc to hrotit.
    Anebo reknes ze jo... a pokracujete v public displays of affection ;) anebo treba nekam pujdete do soukromi, proste jak kdo chce. no big deal. mame tela a ty jsou schopny rozkose. furt to ale komplikujeme "vztahama" a dalsima prerekvizitama.

Asi ulet no, sci-fi ;-)
    OMI
    OMI --- ---
    Třeba by v takový společností bylo za vrchol intimity považováno drbat druhýmu záda...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    YMLADRIS: pdf. A jinak sexualita stejne jako pohledy a slova, to je to co nechci :-) pokud nekdo ma bejt muj fuck buddy a ja jeho, je to dost jina uroven nez si s nekym povidat. Prinejmensim tam musi bejt dotykova prijemnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam