• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    BEERUSH
    BEERUSH --- ---
    PIZI: Aha, no, jeste ze uz jsem tak zpracovana tou spolecnosti ze to jako nejake zabrany nevnimam...;)
    Sex, i kdyz radeji rikam milovani, nebot samotny sex je nuda, mam rada a kdybych byla sama, tak urcite budu vyhledavat fyzicky kontakt a budu rada kdyz to bude brano jako "normalni", protoze to clovek podle me potrebuje. Ale rozhodne dam vzdycky prednost takovymto aktivitam ve dvou, treba ve vztahu, protoze je pro me prijemnejsi, kdyz je to spojene i s jinyma vecma, znamosti, duverou, otevrenosti, spolecnym souzitim. Teoeticky se neco takoveho mozna da rozvinout i mezi vice lidma, ale jak uz bylo zmineno, v praxi je to mnohem komplikovanejsi, vztah toho v tobe hodne otevira, bolesti i radosti. Stale se neco objevuje, i kdyz jsem s clovekem ktereho miluji a jsem s nim stastna, vyplavuji se mnohe veci, ruzne "stiny", se kteryma se pak musim naucit pracovat a zvladat a ve vic lidech by to bylo jeste intenzivnejsi, nejspis nad me sily. Uprimne me to ani moc nelaka.
    Navic jak jsem zminila, jen zridka potkam cloveka, ktery by me pritahoval fyzicky i "psychicky", tedy tak, abych s nim chtela spat, kdyz pominu "fyzickou potrebu", kdyz je clovek sam ci osamely.
    YMLADRIS: No, vsak pro me taky ne...Ale myslim ze ve spouste klubu nebo hospod to tak muze fungovat a nic ti nebrani druhemu takovou formu komunikace navrhnout, druha vec jsou tve zabrany, ktere mohou vychazet treba ze stydlivosti, nebo z toho ze to tak vlastne treba ani nechces, nebo ze to tak nechce ten druhy. Pak uz bychom mohli polemizovat, jestli ty zabrany vychazi ze spolecenskych konvenci apod. nebo skutecne z tveho citeni.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: nedavno sem videl film Milk a pak jeste Shortbus a v uzavrenejsich komunitach jako je treba gay komunita to takhle funguje nebo fungovalo.
    Koneckoncu swingers kluby jsou presne to o cem tady pisete.
    To, ze to tak v evrope nefunguje globalne je vzhledem k historickymu kontextu pochopitelny a dost mozna je to jedinej duvod proc vsichni nepochcipali na aids uz pred 200 lety.

PIZI: Myslis, ze ani ve zcela otevrene spolecnosti by clovek nemohl dojit k podobnemu nazoru? Ja si nemyslim ze jsme neovladatelne utvareni nasim okolim. samozrejme ma na nas vliv, ale uz jen z duvodu, ze stejna okolnost muze u dvou lidi vyvolat zcela protichudnou reakci si myslim, ze to neni jediny duvod.
    Abych byl konretni: s kazdym si muzes volne popovidat a presto netravim hodiny hovory s kdekym, protoze na debilni pindy tech lidi proste nemam naladu. Naopak si rad pohovorim s nekym o kom vim ze si mam s nim co rict..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEERUSH: ;-) jo pro mne to neni bezny komunikacni prostredek...

a kde to "takhle funguje"? upresni
    PIZI
    PIZI --- ---
    BEERUSH: To co popisujes jsou prave do jiste miry zabrany vznikle zivotem ve spolecnosti kde sex neni volne k mani.
    BEERUSH
    BEERUSH --- ---
    YMLADRIS: A ty mas pocit ze sex dneska neni jeden z beznych komunikacnich prostredku? Kdyz chces, podle me si muzes zajit na mista kde to takto funguje, pripadne to muzes komukoliv nabidnout, maximalne te odmitne. Je otazka kolik lidi o neco takoveho skutecne stoji...Ja si treba dovedu predstavit hodne malo lidi se kteryma by mi "nevadio" mit sex a jeste min se kteryma bych spat opravdu chtela. Radsi si s lidma prijemne popovidam nebo neco podniknu a takove duvernosti si budu uzivat s nekym koho miluji.
    Vztah je omezeni a komplikace? Me zase prijde ze je to neco pekneho a prijemneho, kdo to vnima jinak, at do nej nechodi, neni to povinnost...
    VANEK
    VANEK --- ---
    YMLADRIS: Zřejmě, http://www.fanhistory.com/wiki/The_Open-Source_Boob_Project byl megafail.

BTW, kdo četl "Trojka. Chvíli to byl veget" v rubrice Vztahy Víkendu MFD 25. 7.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo a taky me napada, ze nekdy si lidi spolu chtej zasoulozit jen ve dvou, ne?

prave mi tu spolubydlici pigluje spolubydlici, mame takovou free domacnost, otevrene dvere vsude, a ja zrovna dnes nemam vubec naladu vytesovat se, jaka jsme milujici atmosfera

myslim ze pro zeny byva realita techto vztahu proste slozitejsi
    jsou vic zalozene vztahove nez sexualne
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    smazala jsem si dlouhy prispevek, takze jen ve zkratce:

praxe multivtahu je takova, ze se potykaji s problemy stejne, jako vztahy dvou lidi
    neni to zadna zazracna odpoved na touhu po nevere (eufemisticky receno)
    dokonce by se dalo mozna i rict, ze vic lidi = vic problemu

je snazsi problemy potlacovat a skryvat, nevenovat jim pozornost, tvarit se ze je vse ok
    sam pred sebou

dalsi vec je, jak takove vztahy vznikaji?
    do sexu ve trech lze krasne vklouznout s tim, ze se oddame okamihu tady a ted, bez minulosti
    ovsem vztahy na minulosti stoji, takze vzdy je tam nejaka zakladni bunka
    bud vztah dvou lidi,
    nebo jeden clovek, asi nejcasteji muz, co si k sobe spoji dve zeny a ty se rozhodnou ze se snesou

dalsi veci je, ze ne vzdy do vztahu vstupuji 100% zrali lidi, takove vec se proste stane v nejakem obdobi zivota a vy na to pristoupite, protoze milujete, a protoze jste prece "dospeli, svobodni, otevreni"

ostatne napada me na zaver
    teorie: popis idealu
    praxe: reseni problemu

a problemy jsou. opusteni se lidi citi i v normalnich vztazich, a tady to muze mit mirne fatalni nadech, protoze dotek dvou dusi je neco, co je nesdiletelne mezi trema
    muzu mit rada cernou, a tuto lasku sdilet se svym partnerem,
    ktery se vsak se svou druhou zenou naucil milovat bezovou barvu jenz ja nesnasim
    a mame zaklad vnitrnich konfliktu ;)
    kdo s kym a kdy

jenze kdo chce verejne propirat sve problemy v tak idealnim vztahu tri lidi?
    CROME
    CROME --- ---
    YMLADRIS: everybody online, looking good :)
    delate me radost
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: :)
    ona : dobry den, chtela bych startky bez filtru a pulku chleba.
    on: tri a pul sexu prosim. budete platit hotove nebo kartou?

a nebo BBC:

po utoku na Iran cena sexu na burzach prudce vzrostla. lide se obavaji atomoveho holokaustu a chteji si naposled zasukat. amerika se proto v souvislosti s nadale klesajicim kurzem dolaru rozhodla vydavat sexualni dluhopisy. je o ne velky zajem, nebot i bezny obcan tak ma konecne sanci vyjebat se statnimi uredniky.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOKES: Že bonobové používají sex jako běžnou komoditu, to je tak zpopularizované, že bych se nedivil, kdyby to v reálu bylo nějak úplně jinak.
    KOKES
    KOKES --- ---
    tohle mají suprově vyřešený šimpanzi bonobo:-)
    OMI
    OMI --- ---
    YM: Já když mluím, tak sdílím, Když sdílím, tak se otevírám. neumím jakkoliv komunikovat a nepřiopustit si to, radši jdu jinam a když mám mluvit "napůl huby", třeby abych nešlápl na kuří oko, udělám obvykle větší průser než na hubu plnou.
    Z čehož plyne, že já se na to dívám jako na velkou, kolektivně zamilovanou rodinu. Jó, věčně nenacházející utopista... :-)
    /OT. to můžem probrat, až zase přijedu na burčák.
    OMI
    OMI --- ---
    Já to mám, žel, taky jenom z vyprávění a z čítanky. ale to máš ta učená pojednání taky, taky jenom věříš panu Reichovi, že se mu to nezdálo...
    ...domněnky jsou jedna věc a praxe je ta říše na druhé straně řeky.
    Ale pár mini-skupin, kde to se sexem bylo přinejmenším hodně volné, jsem potkal.
    Letmo a zvenčí.
    A ve všech jsem pozoroval to, co říkám -- pokračovalo to intimitou "hledáčského zážitku", ať už meditační, nebo narkomanskou cestou. Tak se domnívám, že by to snad mohlo bejt normální...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: no bavit se o sexu asi muzu taky s kymkoliv, o podvedomi taky s kymkoliv ;). slova jsou jen slova, nemusis si je "pripustit". ale co nemuzu je odvazit se uplne otevrit (prestat hrat hry ap.). coz je pro mne opravdovy sex / opravdovy trip. tam si lidi velmi peclive vybiram, pze... v posteli a na tripu se muze stat cokoliv, ze ;) a co kdyz mne pak "odmitnou za to jaka jsem" ;-)

nevim jestli jsme OT nebo ne, no CROME si to zmoderuje
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: no, ja jsem zadnou hippie komunitu nikdy nezazila. budu rada kdyz nekdo napise neco. Jde mi o to, ze nevim, zda tam sex byl fakt "free" v tom smyslu ze fakt kazdej mohl prijmout a odmitnout jak chtel; nebo zda to bylo posunuty spis jako ze "vsichni jsme pro sex a kdyz se mnou nechces soulozit nejsi dost hippie" = coz je psycho uplne stejne jen naopak, ze.

myslim ze v dnesni dobe nejvic neceho takhle nezavazneho a free asi zijou minority (lesby a gayove), ale opet to znam jen teoreticky, fakt netusim. ale ti maji asi potizi se sebeprijetim (v nasi dementni kulture) zpravidla plny kecky, tak nevim zda jim to nejak slape v tomto smeru, bylo by zajimavy se o tom s nekym pobavit. Asi taky neni zadny "jak to je" (jako platne pro celou subkulturu), ale zalezi na jedinci...
    OMI
    OMI --- ---
    YM: "potvrzovani vlastni hodnoty"
    ... holka, vo tomhle teď rozjímám už tejden víc než o duši nesmrtelné.
    Je to sviňská emoce, dělá paseku v mnoha dalších emocích, bylo by skvělý ji "prostě vytrhnout" a bylo by dobře.
    A ty máš zase dar trefit jednou větou na hlavičku to, s čím já si dycky začínám hlavu lámat :_)
    Ale myslím,ž e jak yb to dopadlo se můžeme kouknout už v praxi -- na hippíky. To "sebepotvrzení v hledání sebe sama" se pak odehrávalo o jeden kok dál -- ve sjíždění se do mimovědomí. S drogami i bez nich, ale "hlavně aby do mimovědomí..."

Já nevím jak kdo, ale já se třeba o svých niterných postupech, stavech a zážitcích mám odvahu bavit jen s tím, ke komu mám důvěru. O sexu se bavím s řádově více lidmi než o tom, jak se dá sledovat podvědomí.
    Možná je to o prioritách, ale když koukám do historie, myslím, že je to nejspíš obvyklý.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMI: jo je mozny, ze tim by se ze sexu vyparila ta slozka, ktera u nas v nem podle mne je zasadni a to "potvrzovani vlastni hodnoty" (dala mi/jsem zadouci = existuju, jsem kvalitni, ...). ten boj o sex mi hodne prijde jako boj o prijeti/potvrzeni. ale nevim, mozna moje vlastni projekce.

boj o prijeti by se asi presunul do nejakych jinych forem komunikace. anebo je sex tak silna a magicka vec, ze kdyz by ho bylo vsude dost, fakt uz by lidi nepotrebovali psychovat ohledne sebeprijeti a byli by v klidu (viz citat dole od Reicha). to by se muselo zjistit ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEALA: no to rozumim ;)

koncept neco jako: s nekym chvilu mluvis (ale i to je v zasade nepovinna faze) nacez rikas "Dame pusu?" a on jo/ne, kdyz jo, neni treba vodchazet nikam do soukromi (sex je mozno verejne), date pusu. Nacez on "Neco dalsiho?" ... ty se zamyslis a naprosto volne rikas ze spis ne... On se neciti odmitnutej, protoze sexu je vsude dostatek. Nebo se citi odmitnutej uplne stejne jako kdyz bys -co ja vim- odmitla jeho vyzvu k tanci (v nasi kulture). Proste smula ale proc to hrotit.
    Anebo reknes ze jo... a pokracujete v public displays of affection ;) anebo treba nekam pujdete do soukromi, proste jak kdo chce. no big deal. mame tela a ty jsou schopny rozkose. furt to ale komplikujeme "vztahama" a dalsima prerekvizitama.

Asi ulet no, sci-fi ;-)
    OMI
    OMI --- ---
    Třeba by v takový společností bylo za vrchol intimity považováno drbat druhýmu záda...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam