• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: posta
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: zasrat cizimi vlivy - nebo to muzes chapat presne naopak: prestat byt schopen se izolovat do vylucnosti. kdyz by lidi byli brutalne propojeni do vetsich energetickych clusteru, byli by schopni si tak bez obalu ublizovat?

KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: :o)) nedavno jsem od sveho ucitele slysel, ze po sexu jsou v partnerech fyzicky pritomny castice sveho protejsku cca 3 mesice a energeticky jsou spojeni jeste cca 2 roky - a to znaci, ze do tebe vede kanal z druheho/ciziho cloveka, kterym muzou proudit myslenky, emoce... Takze promiskuitni zivot je nejlepsi cesta, jak se tak zasrat cizimi vlivy, ze nejaky pokrok je prakticky vyloucen. O vyjimkach typu Ole Nydahl, ktery omiloval vagon svych "zacek", se nebudem bavit, protoze tam nevim, jestli na to nema nejakou fintu, jak to ustat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    XCHAOS: Ja jsem behem cteni ethical slut nemel dojem ze se tvari radikalne. Naopak to berou velmi rozumne, opatrne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: vidím, že si surrealistka s nadhledem :-) a náhodou kafe je pochopitelně návykový jak sviňa (skoro stejně jako sex...), takže si to docela trefila.

(ale že oddělení erotických pomůcek brzy otevřou v běžných drogeriích a hypermarketech, to tvrdím už dávno...to je jiný level...)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: chapes no oni sou tak radikalni, ze prestrelili na druhou stranu. Ale vcera me napadlo jak by to fungovalo ve spolecnosti, kde je obraceni pristup k piti kafe a sexu. Takze ve firmach probihaji odpoledni orgie aby se lidi nakopli k praci. Ale kafe se smi az po svatbe, a kavovary, presovace se prodavaj pokoutne, zatimco v drogisce si muzes koupit flestight nebo vibrator :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: jo jo, etical slut. ale je celkem zábavný.. oni se tváří strašně radikálně, ale pak z nich vypadne, že sexem může být pro někoho třeba i lízání zmrzliny :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: njak tak mi bylop jasny ze jde o ethical slut zejo, ale ne co presne, nenosim to vsude sebou jak bibli ani si to nepamatuju slovo od slova :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: kontextem je ten text "etical whore". a jsou tam i jiné vychytávky, jak to tak louskám...

PIZI: no, tam to bylo myšlené, aby si lidi nevymýšleli racionalizace typu "sex je dobrý, protože prospívá psychickému zdraví", apod. - prosazují ho jako hodnotu o sobě, protože hedonismus je právo, apod.
    OMI
    OMI --- ---
    díky!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PIZI: ah dik :-) jj to dava smysl
    PIZI
    PIZI --- ---
    SHEALA: Jde patrne o to, ze polyamory je racionalizace toho ze typek proste chce spat s hodne holkama a sam sobe nalhava ze ma schopnost milovat je vsechny bez problemu, atd...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OMI: dokonce i lide, kteri si o sobe mysli ze jsou sex-pozitivne zamereny a sexualne svobodny, se casto chyti do jine pasti, a to ze si racionalizuji sex
    (potrebovala bych kontext , ted to nemam po ruce, takze nechapu jak se racionalizuje sex :-)
    OMI
    OMI --- ---
    ...prosím překlad. Aspoň do ruštiny...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: tak já to dočetl zatím k větě: Even people who consider themselves sex-positive and sexually liberated often fall into a different trap the trap of rationalizing sex. .. do kamene tesat :-) (teda chci říct, psát toto rtěnkou nebo čím ženám na stehna :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: no tak, "dělá tajně".... třeba dnes je běžnější "sériová monogamie" než taková ta klasická paralelní nevěra jaká byla v módě třeba v 70. letech, apod. ale je to jen můj názor.

mě osobně ta polyamorie zajímá proto, že té klasické nevěry s utajením nejspíš prakticky nejsem schopen :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: teda za sebe primarni partner a partnerksa, je pro me nejvic unosny. Nevim jak presvedcit ze muj milenec musi zakonite byt pritahovan milenkou myho partnera, a naopak :-) pricemz nejspis do toho primarniho partnmerstvi vic citove investuju. Ono je to mozna akorat explicitne receno to, co se tedka dela tajne :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak pro začátek třeba dotaz - možná námět na anketu:

Polyamorie - myšleno s primárním partnerem a s povoleným okruhem milenců-milenek - a nebo zcela rovnoprávná (všichni mají rádi všechny ?) chci říct - člověk má přece potřebu své "druhé polovičky"... velice silně zakořeněnou.. jakkoliv se dále zamilovává/jsou mu sympatičtí i jini lidé...

Polygamie - a nebo "sériová monogamie" ? (o experimentech typu sex ve třech teď nemluvíme - řeč je spíš o tom, jestli "každou noc s někým jiným" a nebo "teď v létě chodím s X, a až nás to na podzim přestane oba bavit, tak se přestěhuju k Y")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: wow, zní to výborně :-)

CROME: ale já jsem naopak optimistický a vstřícný :-) zeptej se na příslušných místech !

YMLADRIS: já znám akorát ex-kolegu a stále-souseda Vitexe, což je pravý západočeský hipík. a tam to řeknu asi takhle: je ošklivý a často nemytý, nevím co na něm ty čtrnáctky pořád mají.... (K. má teorie, že to je přesně ten typ muže, u kterého ty začátečnice vědí, že FAKT nebudou mít problém ho pak opustit :-)

YMLADRIS: žárlivost prostě JE a umí pěkně bolet. ve skutečnosti třeba Keltové měli polygamii/polyamorii povolenou na Beltain (Beltime, čarodějnice) - všichni se vykalili, radši si nic nepamatovali, a pak moc neřešili, že v prosinci se "dítě narodilo" :-) ale toto byly spíše "kmenové orgie" než pravá citlivá polyamorie.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEERUSH: Aaale, dlouho jsem koumala nad tvou poznamkou z ceho vychazi ty zabrany a spis se mi vyjevilo z ceho vychazi ten zajem ;-). Je to proste tabu/limit/error ("to" ted myslim neco jako sexualni kontakt mezi cizinci na zaklade povrchni sympatie, bez slozitych arrangementu), nemam na to precedens. A jsem uz takova ze jak neco "nemuzu udelat" (mam tam limit), tak o to vic mne to zajima/fascinuje, resp. irituje mne ten limit; jaktoze jsem omezena?

Coz je set & setting celkem na houby.

Protoze "filosoficky idealne" mi v podstate jde o to, ze kontakt zensko-muzskych energii obecne je supr vec. Staci to sledovat na tech nesexualnich urovnich, jak to boostuje IMHO obe strany. To ze je casto blokovany IMHO hrozne prispiva k te kolektivni neuroze atd. co v tehle kulture mame. Ale aby to "fungovalo", aby to bylo "cisty", nemuze v tom mit clovek asi svou osobni agendu (napr. 'mam jakysi tabu ktery ja chci prekonat'). Cili se oblouckem vratim kde uz jsem byla driv, tj. k zaveru ze az mi bude uplne fuk zda budu mit neco sexualniho s nekym, pak klidne muzu. Dokud mi to fuk neni, tak je asi blbost se do toho zapletat.

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    toz jsem si precetla tu Ethical slut. pripada mi prekvapive, ze autorky zduraznuji, ze i po 30 letech praktikovani otevrenych vztahu je tu stale silna otazka zarlivosti. Je tam dlouha kapitola jak s vlastni zarlivosti pracovat. Clovek si rika, co to v tom sexu je za kouzlo ze je to tak silne? Protoze na jine aktivity se asi tedy zdaleka tak nezarli, i kdyz by mely taky velkou miru intimity.

zaujala mne tam hlaska Intimacy is shared vulnerability. Nevim zda s tim souhlasim ale kazdopadne zajimave.

mam pocit, ze autorky preferuji tzv. agreement tj mit milence/milenky ale za presne stanovenych pravidel, coz vyrazne snizuje uzkost. cili nejde o zadne ultimatni reseni/transcedenci zavazku/pout/whatever, ale proste, jak pragamaticky zaridit aby lidi mohli spat s vic lidma a neznicili se pritom.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam