• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

    Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

    Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

    Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

    Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: no jo, tyhle teorie znám... ale kromě Vitexe (ex-Arachne Labs) mě to přijde spíš jako tajné přání, než jako běžná realita... a nebo je to realita jiné generace než té mojí (v mé době jsem byl na gymplu jako počítačový geek totálně out - v dnešních by byl nejspíš maximálně in... i když asi by to zahrnovalo věci, které by mě stejně nebavily, takže bych stejně byl out:-)

    OMI: no jo, tohle je na nové levici samozřejmě problém, že prostě všechno co neslouží jejich tezi třídního boje je proti ní. ve skutečnosti dokonce mi až skoro přijde prohlásit někomu, kdo si z nějakého důvodu nedokáže/nemůže/neumí užít sex, že je to chyba kapitalismu a mocných a společnosti a patriarchátu, apod.: ve skutečnosti je to skoro až takový hack, jak začít šířit jakoukoliv virální myšlenku - tedy, vezmeme lidi, kteří z nějakého důvodu mají se sexem nějaký problém (což jsme tak či onak my všichni - buď ho máme a není to ono, a nebo ho nemáme, a nebo ho přeci jen máme ale zase mámě nějaký jiný problém, který se od toho odvíjí ... mým problémem je chorobná a nepřirozená monogamie, například :-) ) - a teďka těm lidem řeknem, že to je NĚČÍ vina, ten problém (církve, kapitalistů, patriarchálních alfa-samců) - místo, abychom jim poradili, jak se toho problému zbavit (což více či méně tak nebo onak stejně skončí u nějakého druhu umatlané hollywoodské limonády - krajním případem může být nedávné veledílo http://www.csfd.cz/film/235712-zack-and-miri-make-a-porno/ ). v podstatě ideologizace sexu nevěští (že by od slova "nevěsta" ? :-) nic dobrého - v podstatě je to popření toho mystéria a magična, které je s tím (aspoň teda pro mě) přeci jen tak nějak spojeno (to ta tabuizace když nic jiného, tak aspoň zachovává to mystérium...)

    to ale nic nemění na tom, že v tom textu je přeci jen pár chytře napsaných míst (a ostatně... anarchofeminismus.org mi za provoz jejich Drupalu platí pár stovek ročně, hnusnému kapitalistovi... :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro Chaose: tak jsem se zacetla do http://catb.org/jargon/ (This is the Jargon File, a comprehensive compendium of hacker slang illuminating many aspects of hackish tradition, folklore, and humor.)
    a jedno heslo posilam ;-)

    Sexual Habits

    Hackerdom easily tolerates a much wider range of sexual and lifestyle variation than the mainstream culture. It includes a relatively large gay and bisexual contingent. Hackers are somewhat more likely to live in polygynous or polyandrous relationships, practice open marriage, or live in communes or group houses. In this, as in general appearance, hackerdom semi-consciously maintains ‘counterculture’ values.
    OMI
    OMI --- ---
    no, to semi stává často, ael já to svádím ne na to, žebych měl nějakou jemnou ironii, ale na to, že ostatní nerozumněj chtipu. Je to jednodušší... :-)
    KOKES
    KOKES --- ---
    SHEALA: to bude moje chyba, mívám neznatelnou hranici mezi sdělením a ironií a tímpádem občas problémy v komunikaci:-(
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KOKES: tak to sem blbe pochopila :-) beru zpet
    KOKES
    KOKES --- ---
    SHEALA: vyjádřil jsem se mlhavě? Nemyslím si, že ženská nevěra je fujky a mužská OK.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OMI: ty zas neznas oc pdychologu, teda mozna je to specialita ty nasi vesnice.
    ja znam jeste IRC
    OMI
    OMI --- ---
    prvni odbornik na dusi co si nemysli ze internet zere dusi
    ...
    holka, sory, ale ty asi nejsi na těch internetech moc dlouho, žene...?
    ?.DDD
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KOKES: me to prijde ze ten kdo obhajuje ze zenska nevera je fujky a muzska v poradku si jen honi sve muzske ego, pac ma strach ze neobstoji v konkurenci.
    PIZI: pokud chlap nema na to, aby oplodnoval stado zen jak by si pral, stejne je pro jeho geny evolucne vyhodnejsi mit nevernou zenu nez zadnou, proste k nevlastnim detem pribali tez par svejch... to sem prosim vymyslela se svym psychologem, mimochodem prvni odbornik na dusi co si nemysli ze internet zere dusi :)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    CROME: velmi příjemný článek
    CROME
    CROME --- ---
    Sex jako hra | Anarchofeminismus.org
    http://anarchofeminismus.org/cs/sex-jako-hra
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    rekla bych ze v tehletech hlubokych vzorcich muz/zena hraje roli to, ze zenska starajici se o dite byla poslednich 100000 let na muzi existencne zavisla. coz se ted dramaticky zmenilo; tezko rict co to v horizontu par set let udela s "rodinou" a "vztahy"

    PIZI
    PIZI --- ---
    DIVA: V zenine zajmu je zajistit co nejlepsi peci svemu potomkovi. To probiha tradicne tak, ze je jeden muz presvedcen, ze je otcem a ze je pro nej tedy z genetickeho hlediska vyhodne investovat do tohoto potomka. Ale pokud takovy muz presvedcen je, je pro zenu prece vyhodne aby krome toho jednoho o potomka pecovalo jeste x dalsich muzu, kteri klidne ve sve otcovstvi neveri. Podstatne je, ze pecuji o zenina potomka treba diky tomu ze jsou soucasti velke polyamory rodiny.
    OMI
    OMI --- ---
    ...což men vede v mé demagogické argumentaci k poslednímu kroku: My si to aspoň přiznáváme, my jsme tedy pravdomluvní a k sobě upřímní.
    Ženský, měly byste jít do sebe! Měly byste si přiznat, že ve skutečnosti toužíte po kolektivní rodině, jenom o tom ještě nevíte.
    :_)
    DIVA
    DIVA --- ---
    PIZI: tak to mě mrzí, ale neporozuměla jsem ti. nemluvils teda o poměru respondentů s dna prokazujícím bilogický vztah mezi nimi a jejich rodiči a res. kt. genetické testy prokázaly nepříbuznost s jejich otci?

    PIZI: však víš jak je to s těma statistikama co si nesfalšuješ sám ;)

    výchova jistě dělá svoje, ale silnější bude imo ta "přirozenost". sourozenci se budou lišit, a to ve smyslu ženiny angažovanosti v konkr. vztahu a mužovy snahy uspět na více frontách
    PIZI
    PIZI --- ---
    Recent studies reveal that 45-55% of married women and 50-60% of married men engage in extramarital sex at some time or another during their relationship (Atwood & Schwartz, 2002 - Journal of Couple & Relationship Therapy)

    http://www.menstuff.org/issues/byissue/infidelitystats.html

    Ale samozrejme zdrojem je internet. Takze netvrdim, ze tyhle statisky jsou nevyvratitelny argument.

    Slo mi jen o nahlodani te siroce prijimane predstavy, ze zeny preferuji monogamii diky tomu ze jsou zenami. Ja myslim, ze vliv vychovy je mnohem silnejsi nez obecne veri.
    PIZI
    PIZI --- ---
    DIVA: Bavime se o analyze dna deti. Pokud z nejake bokovky dite neni, ve statistikach se tato zena neobjevi.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PIZI: střední hodnoty vypovídají o většinovém jednání. pokud nějaká úchylka (ve sm. odbočka od normy) dosahuje "alarmujících" čísel nemění to nic na faktu že je to menšinová záležitost. nic co platí pro většinu (cje dané skupině "přirozené") neplatí plošně pro všechny jedince. příroda
    PIZI
    PIZI --- ---
    DIVA: Vzhledem ke genetickym vyzkumum, ktere ukazuji, ze tatinkem alarmujiciho procenta deti neni ten koho si maminka vzala, to s tou zenskou monogamitou nevidim tak horke. Mozna je to mnohem vice socialni konstrukce, nez geneticky dana preference.
    DIVA
    DIVA --- ---
    OMI: co když je proti přirozenosti chlapa monogamnost a proti přirozenosti ženské její opak :) co když nejsme stejní ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI: holčičí monogamnost je hrozný předsudek. jedna věc je co kdo říká, a druhá, co kdo reálně zvládá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam