• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: To neni pravda. Chlap kterej má dvě v tomhle stylu jak si popsal je prostě bastard.
    Nesouhlasím. Paralelní vztahy se stávaj a kdo to nezažil, těžko může soudit, proč to tak je, jak to ty lidi maj a prožívaj atd.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    CHIRURGUS: tady o tom taky obe vedi, takze je to to samy. bastard je, protoze te takhle vychovali tvoji rodice? myslim ze je fakt castej pripad (i opacne).

Je podle chlapu co sou tam vypsany
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CYBERKOTLIK: To neni pravda. Chlap kterej má dvě v tomhle stylu jak si popsal je prostě bastard. To co popisuje obrázek je systém kde to zřejmně obě vědí, sekundárně u tohodle obrázku chybí značení - neni dohledatelný podle čeho z bible přesně to je.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Ok, pak se tě zeptám jinak - věříš tomu, že pokud někoho miluješ, dokážeš mít až do konce života sex a vztah jen s ním ? Přijde ti to přirozené a normmální?

Nedovedu pochopit že dokážeš respektovat partnerovu důvěru v tebe, ale ok, je to tvoje věc. Podle mě je žárlivost stavební kámen nedůvěry a první dráp nadvlády jednoho nad druhym.

Chtěl sem jen znát ten názor na jednorázovej sex, vím, že poly nejsou jen o sexu. Myslíš si, že kdyby měl partner sex někde jinde, je to proto že mu nestačíš v posteli, nebo že je chyba na tvojí straně, nebo si myslíš že je vina na jeho straně a v jeho nutkání?

FRONEMA: Ale jo, sice si pakdoma sednou a budou si řikat - to byl debil/kráva, ale minimálně nad tim budou přemejšlet. Člověka donutíš přemejšlet nejvíc když ho nasereš (ne že bych to dělal, sem hodně bezkonfliktní, ale je to tak)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    CHIRURGUS: no obrazek mluvi o krestanstvi a ne o cirkvi, a ty veci co na nem sou se bezne dely.

Dneska je to vicemene podobny, napr chlap+manzelka+milenka znam x pripadu - travi cas s obema, ma je rad i s obema spis, nechce se rozvist ani rozejit s milenkou, rozdil mezi touhle soucasnou verzi a man+wife+concubine nulovej
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CYBERKOTLIK: Je to VELICE zkreslený pro evidentní účel toho obrázku. Svobodná interpretace, ok, ale třeba Exodus 21:4 neřiká to co je napsaný na obrázku ani náhodou. Je o vlastnictví (v zásadě otroctví) člověka a náležitosti, nikoliv svazku - sexuálním a jiném o kterém se bavíme. Upravuje to vlastnictví dítěte, který vznikne ze vzathu otroků... to jen pro příklad, nechce se mi opravdu pitvat každej jednotlivej bod, ale pokud an tom trváš...

21:4 If his master gave him a wife while he was a slave and they had sons or daughters, then only the man will be free in the seventh year, but his wife and children will still belong to his master.

Církev je ta, která dala stavební kámen svazku ženy a muže (a pouze jich), aby zplodili dítě (děti) etc, žili spolu. Ve většině je pak žena chápána jako domácí otrok a chlap jako živitel. Na tomhle základě jsme vychovaný, protože je několik tisíc let starej - z toho si bereme přklad.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CHIRURGUS:me to taky bavi, respektive bavilo, ted se to snazim nedelat... ono kdyz to vezmes do dusledku tak kdyz se presvedcujes dal kam nez saha jejich zvedavost tak vlastne delas jenom chytryho a z toho ja pak zpetne nemivam dobrej pocit... a myslim ze tim tem "zkoumanym" uz taky nepomuzes...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Potřebu ne. Může mě někdo přitahovat, ale potřeba to neni. Přátele bych do toho nemísila, to s polyamory imho nesouvisí.
    Co si tedy myslíš o pratnerovi, který ti zakáže tvé přátele (muže hlavně), z důvodu žárlivosti?
    Že je nejistý a respektuju to, dokud mám motiv to respektovat. Ale ze zkušenosti vím, že tahle přehnaná žárlivost tomu vztahu dlouhodobě škodí.
    Co konkrétně ti na tom, že někdo koho miluješ má sex i jinde vadí? Sex je věc tělesná, kdežto láska je věc spíše citová.
    Imho ale polyamory jsou o tom, že to není jen o sexu. Nicméně i samotnej bezvýznamnej jednorázovej sex by mě zranil - na egu.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    CHIRURGUS:
    nevidis obrazek? mas to tam vypsany i s konkretnima postavama
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CYBERKOTLIK: Ehm... z jaký bible tohle je prosimtě? Já četltu svatou a v ní tohle nebylo... :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    CHIRURGUS: no ono to neni az zas tak jednoznacny, protoze napriklad bible je plna polygamie:

CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    FRONEMA: Nevim, ať se klidně bloknou, to už je jejich blbost, mě baví ty lidi přesvědčovat o tom, že by měli přemejšlet nad věcma a nedělat je jen proto že "je to tak správně - protože mi to rodiče/ve škole/v knížce řekli". Je fakt že hodně lidí se nasere, když jim tohle oargumentuješ (hlavně proto že si uvědoměj, že nad tim valstně nepřemejšlej)...

LAURA_P: A jak to cítíš ty sama? Pokud máš někoho toho svého, koho jak říkáš miluješ, ty nemáš potřebu být s dalšími lidmi? (ze všech hledisek - přátelského, sexuálního - poppiš mi prosím všechny). Co si tedy myslíš o pratnerovi, který ti zakáže tvé přátele (muže hlavně), z důvodu žárlivosti? Podřídíš se mu proto že ho miluješ? Co konkrétně ti na tom, že někdo koho miluješ má sex i jinde vadí? Sex je věc tělesná, kdežto láska je věc spíše citová. Zkus to rozvést...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: Souhlasím s tím článkem na webu, že to je často pouze vnitřní nejistota atd. Ale myslím, že v případě, že je to vztah dvou zamilovanejch lidí, je v tom ještě bolest ze ztráty intimity. Nebojí se, že zůstanou sami, nebo že už nejsou atraktivní, ale zhroutí se jim něco nehmatatelnýho, praskne nějaká bublina...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LAURA_P: vidis, jdes presne do toho rozhovoru.... chtelo by se ti nejak vic rozepsat proc te to boli, pripadne proc ti to prijde prirozene?
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    Já nevim. Mně přijde přirozený, že mě bolí, pokud někdo, koho miluju, souloží, nebo se nějak jinak intimně stýká s někým dalším. Už jsem pár vztahů měla a pokud mi někdy nevadilo, že kromě mě má někdo ještě někoho jinýho, byl to znak, že mi na něm tolik nezáleží a že se sama poohlížím po někom dalším.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CHIRURGUS: jo jo, tohle vidime velmi stejne... ale jde o to ja nejsem jejich terapeut abych je vedla k tomu aby takhle premysleli, cokoli k cemu je dotlacim uz pro ne nema smysl, naopak se muzou bloknout o tom premyslet... a prave kdyz skonci u toho "ja to tak proste chci" tak v tom vidim ten signal ze se jejich zvedavost to zkoumat vycerpala.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    FRONEMA: Ne silnější, spíš ten argiment podložit. Jako ve stylu - chy tohle, protože je na tom dobrý tohle a tohle a tomi vyhovuje. Mít odůvodnění - přemejšlet nad tim. Spousta lidí právě tyhle věci dělá protože je chce, ale proč je chtěj nevědí (výchova, konvence - těžko se to přiznává, extra pak, když je to v podvědomí). Podle mě je důležitý mít odůvodněný systémy podle kterejch člověk žije a jedná.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CHIRURGUS: pockej a jaky argument silnejsi nez ze to chces by se ti libil?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    FRONEMA: zas když se v sobě člověk moc babrá a moc nad sebou přemejšlí tak pak lehce šílí :) To že chtějí asi dostačující důvod, ale i tam mám radši lidi který maj pevně daný názory na který mají argumenty... :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CHIRURGUS: jojo... ja to cas od casu s nekym resim kdo ma chut... vetsinou ten clovek projde nekolika argumentama u kterych si uvedomi sam pred sebou ze to vlastne neni pravda, svym zpusobem je to zabava sledovat. kazdopadne vetsinou dle mych zkusenosti skonci u toho ze ziji v paru protoze to chteji, coz je podle me naprosto validni duvod, prestoze mam pocit ze to casto byva spis unik pred dalsim premyslenim. Kazdopadne snazim se si davat pozor, abych nerikala ani o slovo navic nez ty lidi samotny bavi to zkoumat (a jo, cas od casu se neuhlidam, ale umysly mam dobre :) ). Myslim ze kazdy zamysleni se, i kdyz maly je dobry.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CYBERKOTLIK: I širší veřejnost u nás. I když jsme většinově ateisté, velký vlin náboženství se v nás stále podědomně drží a málokdo to dokáže oddělit (dělají to halvně rodiče - vychovají tě v něčem a když se zeptáš proč to tak je, dovíš se že protože proto - po čase tě přestane bavit se ptát a smíříš se s tim). Je asi pravda že monogamii ve smyslu soužití dvou lidí provozuje velká část světa...
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    FRONEMA: Jasně, rozhodně sem tim nechtěl říct že nemáš žádný soukromí, taky se s lidma bavím otevřeně a vim jak to myslíš. (Pomáhá to vyrovnávat se s věcma o kterejch tak jednoduchý mluvit neni a dává to okolí dobrej pocit že mu důvěřuješ, extra pak v debatách o tom sm a sexuálnu globálně :) )

Jasně, to je pravda, monogamie. (Nejsou zařízení zapojený v sérii náhodou rychlejší? :D ). Sám nevim jestli chci někoho přesvědčovat o tom co si myslim že je správný, přecejenom každej má svoji svobodu a každej by měl jednat podle vlastního úvážení (což je bohužel pro většinu problém)., spíš bych chtěl pochopit co k tomu ty lidi vede. Zkoušeli ste se někdy někdo zeptat lidí co žijou v páru, proč si myslej že žití v páru je správný? (odpovědi většinou vážně stojej za to, často to končí mojim velmi oblíbenym argumentem - protože proto :D ). A určitě bych nechtěl aby lidi používali moje definice, spíš bych chtěl aby nad tim alespoň někdo přemejšlel - sekundárně si nejsem vědomej toho, že by mě někdo měl za magora :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam