• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Tak povídej, já jen psala, že to zní logicky. Ne, že to jsou jediný možnosti :)
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: mno tech cest bude o neco vic :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Mně to nepřipadá zas tak omezující. Prostě buď mají kladné příp. erotické vztahy všichni navzájem, nebo nikdo z nich není příliš emocionálně zainteresovanej. Pak to může dlouhodobě stabilně fungovat. A potom je x možností a variant, za kterých to ne až zas tak stabilně nebo dlouhodobě funguje.
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: to je docela generalizacni, nemysim, ze vsichni funguji jen v techto omezenych dimenzich....
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    Hm, zní to logicky. Oba dva poslední posty.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA_P: Jak uz jsem podle me psal i sem, jsou jenom dva modely, kdy muze polyamory fungovat delsi dobu. Budto miluje kazdy kazdeho nebo je to vsem zucastnenym tak nejak jedno. Cokoli jineho se driv nebo pozdeji rozpadne. Obecne prvni model je beznejsi pred ctyricitkou, druhy po ni. Samozrejme docasne muzou jako pojitko fungovat penize (jak to ma par hercu treba) nebo deti (jako to ma treba Rath).
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAURA_P: mozna prave proto to vetsinou skoncilo u vztahu ve dvou. bo jak je tam vic lidi, tak driv nebo pozdeji se tam objevi blizci a blizsi. a nebo hierarchie, coz uz je definitivne v prdeli, pac ty dole (mluvim v zenskem rode, protoze je to zdaleka nejobvyklejsi) byly na praci a na sukacku, ale o nejake lasce nebo rovnocennosti mohly jen snit.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KAWALSKI: nelibam se ani s přítelem před rodiči. Držíme se za ruce, obejmeme se ...to zažili už s minulou partnerkou. Spíš moc nevím jak přivést oba :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    V podstatě mi z toho dokumentu přišlo, že jediný, kdo to měl v hlavě srovnaný v pohodě a přišlo jim to všechno zcela ok, byli ty dominantní jedinci, co si ty harémy vybudovali. A ti ostatní partneři kolem nich se snažili bejt v klidu, ale dost je to sralo :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    jak by oni videli, ze se pred nimi libas, objimas, hladit a trebas vic s jinym clovekem...
    No právě. Jak jsem to pochopila z definice, fungující polyamory by měl vypadat tak, že tam není žárlivost. Jinak mi to spíš připomíná mnohoženství/mužství.
    A v tom dokumentu níže mi to taky připadalo ne úplně dle tý definice. Prostě si nějakej chlápek pořídil harém submisivních holek, protože zkrátka mohl. A nejen, že měly různý postavení v žebříčku hierarchie, ale navíc sebe navzájem žárlily...
    Já si polyamory představuju spíš jako něco, co fungovalo v hippie komunitách - že těm lidem bylo volný, jestli Pepa má rád i Anču, a ne, že to tolerovali, protože Pepu příliš milovali...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    CROME: takze proste tradicne jsem zacla jeden vazne mysleny vztah, aniz bych predtim ukoncila vztah jiny, ktery byl veden vice mene jiz jen z formality, ale nadeje na dlouhe trvani uz pominula, ano ;-) ona ta paralela stejne trvala jen rekneme neco k roku...
    KETHAMINA: neberu ti tvuj pohled, urcite je i prirozenejsi, alespon pro tebe ;-) ovsem uz jsi se s nimi bavila na tohle tema, jak by oni videli, ze se pred nimi libas, objimas, hladit a trebas vic s jinym clovekem?
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Zajimava diskuze. Jen mi prijde, ze to tu je dost o teorii, zatimco v praxi se jako udrzitelny ukazuje prave jen ten druhy model. :)
    CROME
    CROME --- ---
    KAWALSKI: takze proste tradicne podvadis:)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KAWALSKI: a proč o sobě neví? Lež mě svazuje a proč by se neměli znát? Beru je oba jako součást svého života ...mně by nejvíc vyhovovalo mít je oba pořád u sebe, škoda že má slečna je jen na holky.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    KETHAMINA: manžel o svlečně nevěděl, ona o něm ano ;-) i kdyby věděli, tak společné aktivity byhc nechtěla, mám ráda vztahy pěkně oddělené a partnery zásadně s těmi dalšími neseznamuji ;-)
    CROME
    CROME --- ---
    Novej serial od Showtime, znate, mate...je to teda zcela cerstve

Polyamory: Married and Dating - Behind the Scenes - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=YE-WYjBPBAY
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KAWALSKI: stačí :) chtěla bych pár zkušenosti. Předpokládám, že s manželem jsi déle správně?

Máte nějaké společne aktivity? Sport, dovolena, divadlo?

Jak to resis v rodině, respektive s vlastními rodiči? Jezdis k ním s manželem, se slečnou nebo oběma? Nebo je tím nezatěžujes?

V kolektivu přátel je to v pohodě, žiju bez embarga ...s rodinou mám trabl. Rodiče i prarodiče nejsou křesťani, ale stejně jsou řádné konzervy.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    KETHAMINA: pokud ti staci manzel a k tomu vazny vztah se zenou, tak ano :-)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Máte někdo vztah partnersky s mužem i ženou zároveň?
    MILLY
    MILLY --- ---
    SUNNYRAIN: Mám zato, že je dobrý na začátku (a i pak v průběhu) vztahu definovat, jaký typy vztahů komu vyhovujou a na základě toho si i stanovit jednání- podle toho, co komu ještě nevadí a co už ano.
    Jo, člověk by třeba i bral nějakýho milence, ale pokud ví, že by to toho druhýho natolik bolelo, že by to byl pro něj důvod k rozchodu, třeba se vědomě a samostatně rozhodne si nikoho nenacházet. (je na každým, nakolik je pro něj co důležitý- jestli se rozhodne ohrožovat stávající vztah zkoušením něčeho, o čem dopředu ví, že by to jeho partnerovi vadilo natolik, že by to mohlo vést k jeho dlouhodobému utrpení a nakonec k rozchodu)
    Je strašně důležitá komunikace, tolerance, ale právě i poznávání, kde má kdo jaký hranice, za který z nějakých pocitových důvodů nedokáže jít- a ne proto, že by se chtěl chovat sobecky a svého partnera omezovat, ale protože ví předem, že by to pravděpodobně citově neustál. (určité překračování těch hranic)
    Když jde lidem o vztah, můžou se pokoušet svý hranice překračovat, ale když už to člověka ničí, tak jdou vztahy do kopru a ještě si tim oba přidělávaj negativní asociace, zkušenosti atd.
    Myšlenkově je jednodušší se k něčemu rozhodnout, než pak snášet různý pocity a žít s nima. Podle mě tohle nejde lámat přes koleno.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CROME: zatim jsem nic nenasla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam