• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    NUFINKA: prodloužená, to chápu - to už je starší kočka. Já bych ráda potkala někoho, kdo je pár a má svoje děti a ti přibírají někoho do rodiny :D
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    KETHAMINA: Moje zena ma dceru, ta travi cas se mnou mym pritelem zenou spolecne - napriklad jsme takhle byli na jeji prodlouzene z tanecnich, pripadne pres svatky nebo jen tak ted pred vikend - pohoda a klid.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    NUFINKA: co myslíš pácháním rodinných akcí pospolu? a setkává se tedy maminka, táta jejich dítě a ty - případně další lidi k tomu? zní to super :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Už i Budař podporuje otevřené vztahy, nebo to má být humor?
    SEZNAMME SE :: Jan Budař
    http://www.janbudar.cz/vse-co-je-nebo-bude/seznamme-se/
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    KETHAMINA: Nevlastni dcera naprosto v pohode, pachame rodinne akce pospolu vsichni a neni problem. Jedna babicka nezkousla ani fakt, ze mam cokoliv se zenou, druha hladce akceptovala ze je nas vic a mame se radi a neresi to...jsou obe stejne stare (rozdil veku v tydnech) a obema tahne na 8 krizek...
    IFKA
    IFKA --- ---
    MAKROUSEK: Tak to nevím, jestli budu souhlasit:) Nad tím, jak funguje v polyvztazích potřeba kompenzace určitě přemýšlím a dochází tam k ní, to určitě, ale jako vstupní impuls mi připadá spíš to, že ho je hodně, tak proč ho nevyužívat:)
    LYDI
    LYDI --- ---
    tak az se uroven poly posouva z teoretickeho do urovne praktickeho vam treba nekdy budu moct odpovedet jak to je pak s deckama :D ...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    IFKA: To ne, naopak, moje myslenka byla, ze lidi (zeny), co nemaji deti, nemaji dost oxytocinu od prirody a tak se jej snazi kompenzovat poly vztahama ;-).
    IFKA
    IFKA --- ---
    KETHAMINA: Neznám žádný poly pár, který by měl dítě, aspoň ne takový, aby měl tenhle vztahový model integrovaný do každodenního života. Nejbližší případ je slečna, která žije v dlouhodobých mileneckých vztazích a má sedmiletého syna. Část roku žije na místě, kde pobývají lidé, kteří jsou mezi sebou celkem dost intimní, ale primárně hraje roli mámy a s dalšími lidmi se schází, až když syn spí. Ten ale dost běžně vidí, jak se lidi objímají a dotýkají. Tohle vše se odehrává v domě rodičů slečny, kteří jsou přítomní, vědí, co se děje a přijímají to.
    Další kategorie, kterou okolo sebe vidím, jsou lidé, kteří dost pravděpodobně poly neřeší a scházejí se kvůli sexu, integrace dalších partnerů do života nemusí být to, co chtějí. Dětem zajistí jiný program a jdou za tím, co chtějí, to asi od vidění znáš.
    Snad nějaký poly pár časem dítě bude mít, abychom se mohli inspirovat:)

Jinak mám dojem, že pokud se člověk nechová nějak ultra explicitně, tak není dotýkání a hlazení nic, co by před dětmi bylo třeba skrývat. Máme kamarády, s nimiž si jsme hodně blízcí a jestli s někým z nich zrovna spíme, nebo nespíme pro pozorovatele běžných situací nemusí být vůbec zřejmé. A doteky typu hlazení mezi kamarády snad není něco, co by dětem způsobovalo nejasnosti, nebo máte jiný pocit? Spíš jim to může vysílat signál, že je v pořádku mít rád i víc lidí.

V čem spočívala ta situace ze školky, učitelky se nějak vyjadřovaly nad komentářem dětí ohledně svých rodin?

MAKROUSEK: Jako že dítě spotřebuje všechen oxytocin rodičů a už nezbyde na nic dál? Hm, jedna holka v P mi nadšeně říkala, jak se po 2 letech na mateřské vrací do hry, ale nevím, jestli tam šlo o oxytocin:)
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAKROUSEK: "Tak nějak jedno" by asi nebyl úplně vztah pro mě (a to nejsem žádná nezkušená naivka, žiju v mnohaletém vztahu a jsem si vědoma toho, jak se emoce časem proměňují).

Láskou nemyslím nějaké akutní pobláznění a splašení hormonů (i když, co si budeme povídat, to je víc než fajn). Spíš si pro sebe nedovedu představit trvalý polyamory vztah, ve kterém by byl milostný poměr (fyzický, ale i emocionální) jen mezi některými účastníky.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DOUCE: Dej tomu par desetileti a uvidis, ze laska neni jedine reseni. Taky to muze byt vsem zucastnenym tak nejak jedno.

Ale to je ovsem zajimavy poznatek - je pravda, ze jsem za svuj zivot taky nevidel poly vztah, ve kterem by vychovavali fulltime deti. Jestli ono to neni takove nejake zakonite. Nedostatek oxytocinu? ;-)
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAWERICK: No, právě. Trojvztah mi připadá nejen proto jako ideální varianta soužití :-) V mém případě tedy ve variantě, kdy jsou láskyplné vztahy mezi všemi zúčastněnými.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DOUCE: hmm.... To asi jo. ALe u lesbicke rodiny mas problem s chybejicim muzskym elementem... A to je hodne znat.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    FRONEMA: hmmmm... dost to pripomina fungovani nekterych kibucu na konci 50. let. Tam se deti vychovavali podobne
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAWERICK: Vysněná varianta je dvě děti: každé mající svojí maminku a k tomu jako bonus milující tetu (a stejného tatínka). Vnitřní fungování si opravdu dovedu reálně představit, ale jak píšeš - otázkou je reakce okolí. Ale by byla stejně problematická i v případě, že by dítě vyrůstalo např. v lesbické rodině.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    prijde ze by to pro to dite mohlo byt v necem i lepsi. bude mit dve mamy :) takze se o nej vzdycky bude mit kdo starat kdyz ta jedna nahodou nebude mit cas, chut, energii whatever :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DOUCE: imho zalezi i na pristupu jak ty rikas "tety" k tomu diteti. Osobne myslim ze by to to dite, pokud v tom bude zit od malicka nebude mit trabl pobrat... potencialni problem vidim v reakci jeho okoli na to jak to funguje u nej doma az o tom zacne mluvit...
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KETHAMINA: No, u prarodičů by mě obecně asi hodně překvapila jiná než zděšená reakce :-)

Ale jsem případně zvědavá na rodiče a sourozence. Pokud by to došlo do fáze, kdy bych se rozhodla to sdělit, šlo by v našem případě o stabilní trojvztah, takže by to mělo vliv i na dovolené, svátky, rodinné oslavy apod.

Zkušenost s nakládáním s informacemi vůči dětem by mě taky zajímala. Dovedu si představit netradiční soužití ve smyslu tatínek - maminka - teta, ale nevím nakolik je taková záležitost skutečně realizovatelná a nakolik by tím dítě bylo poznamenáno.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    FRONEMA: tady prave vidim rozdil dle veku a osobnosti ditete. Mas deti, ktere fyzicky zarli na sveho otce, davat jim do zivota dalsi osobu, se kterou se musi delit o prizen je peklo.

Taky mi prijde, ze u oddelenych/ rozvedenych domacnosti, kde otec i matka maji jineho partnera se to da zakomponovat snadneji, nez ze doma s tatinkem spi v posteli cizi pani sama nebo i s maminkou. Predpokladam, ze zdravy rodic dite treba do 6-7 let veku radeji udrzi trochu mimo sve realie a do situace ho uvadi postupne pak. Ale mohu jen teoretizovat, ve spolecne domacnosti kolem mne nikdo z poly lidi s detmi nezije, miva je jen obcas na vikend.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: imho neni dobry pred detma cokoli skryvat, ony to vyciti, a pak se bude blbe napravovat ten pocit ze mu mama "lhala". pripadne ze dotyky se musi schovavat.

(samozrejme mluvim o urovni intimnosti ktera se pred detmi bezne dela)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam