• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MASOO
    MASOO --- ---
    MAKROUSEK: umis davat nejake jine rady, nez odkazy na filmy?;)
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    MAKROUSEK: Tim myslis co?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ANASTHESIA: Prolomit vlny?
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ANASTHESIA: možná, že mu vadí, že to děláš s někým konkrétním - tedy to vnímá jako ohrožení a bojí se, že bude vyměněn. Kdežto na amatérech by to bylo anonymní a tudíž bezpečné.
    MASOO
    MASOO --- ---
    ANASTHESIA: mam malo informaci, ale z tohodle postu mam pocit, ze nevedel, co chce, nebo spis netusil, co to s nim opravdu udela....az dojde na tvrdy
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    LA_BETE: VLKUN:
    Problém je v tom, že má na hrudi jizvu a stydí se za to. Proto nechtěl na swingers. Ano, zklamala jsem jeho důvěru. On chtěl abych tam šla, protože cítil, že se něco děje. Že najednou jsem jiná. V tu chvíli kdy se to stalo jsem přestala logicky uvažovat a najednou jsem prostě podlehla přírodě. Neomlouvá mně to. Jenže jsem zjistila, že potřebuji něco víc. Vášeň, chtíč, emoce. Chtěla bych aby to byl ten milenec, ale to se nespraví. Zas pozor, nestojím o milión známosti. Prostě toho člověka znám a to je to podstatný. Když manžel úplně na začátku zjistil, že si s dotyčným jenom píšu naštval se, no pak mi navrhoval ať si udělám účet na amateri.cz a píšu si s někým tam. To ale není ono. Prostě to musí být někdo koho znám. Nějak se mi morálka z toho všeho asi pokřivila a i když mi někde blikala červená kontrolka, já si říkala, že když se to dozví tak snad to pochopí, páč sám uvažoval o tom, že bych ho přivedla k nám. To je celý zamotaný. Na jednu stranu se chtěl koukat jak to s dotyčným budeme dělat, chtěl abych šla na swingers no na druhou stranu jsem pro něj teď odpad. Ano jde o důvěru a tu jsem ztratila, když jsem to zatajila a udělala to bez něj :( Snažím se navrhnout řešení, sypu si popel na hlavu no je asi pozdě. Prostě u něj je to klasická nevěra a má asi pravdu.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ANASTHESIA: otázkou je, jestli chceš být s tím konkrétním milencem, nebo ti jde spíš o vybití bokem. Taky by mě zajímalo, proč posílal na swingers jen tebe a sám neuvažoval o tom, že by šel s tebou. V zásadě do jakéhokoliv dalšího experimentování by se měli lidi pouštět ve chvíli, kdy je jejich vztah stabilní a mají jasno v tom, co chtějí. Pak se dají ty hranice posouvat.
    Možná že manželova nevole ohledně tvého úletu spočívala spíš v tom faktu, že jsi mu to zatajovala a on se to dozvěděl, což na důvěře moc nepřidá...
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    MASOO: já sice nežiju v komunitě, ale mám malinko podobné zkušenosti. Podle mě nejlepší je jasně deklarovat, kdo tedy tvoří pár (trojici, čtveřici...) a brát to jako základní jednotku. Jakože pak se ty ostatní vztahy dají brát jako takový "nadvztahový" zábavy a lidi by se pak neměli cítit ublíženě, když ten druhý odmítne různé pozornosti.
    VLKUN
    VLKUN --- ---
    Anasthesia: Jedna věc mi neleze do hlavy - manžel ti na jednu stranu navrhoval, ať - sama - zkusíš swingers, a na druhou stranu chce rozvod, když zjistil, žes měla něco s někým jiným? To zní, jakoby mu to, že bys měla něco s někým jiným, nebylo až tak úplně proti srsti - kde je tedy problém? V tom, že to proběhlo potají, tedy v narušení důvěry? Tak jako tak, připadá mi, že při dobré komunikaci a troše (spoustě) diplomacie by to nemuselo být ztracené.
    (Ale s tou argumentací to nepřežeň; ať by byly argumenty sebelepší, tak zraněnou důvěru rozumem ani logikou nespravíš.)
    BOD
    BOD --- ---
    MAKROUSEK: kousek pěšky na Jinonice a pak metrem přes Můstek, nepoznám jestli o tom fakt nic nevíš nebo jen trolíš, v prvním případě si o tom něco zjisti :) [ Waldorf na NYXu ] příp se ptej
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOD: A jak jsi se dostal z waldorfske sekty?
    BOD
    BOD --- ---
    MAKROUSEK: pár desítek příkladů zde http://www.ic.org/directory/communes/ (googlil jsem asi minutu), ty (pro mě) zajímavější tam pravděpodobně nebudou... mimochodem, jako ex-Waldorfák jsem na pejorativní použití slova "sekta" lehce alergický ;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: zatim to nejak funguje i bez nich, proste si veci rikame prubezne za provozu...
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: i v bytech kde zije vic lidi se delaj schuzky a porady, tak proc by ne u vas, komunita je kazdy souziti vic lidi mimo ramec rodiny. Jinak ti muzu k tomu co ses ptala odpovedet leda ze "kdo nic nedela, nic nezkazi".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOD: Example. Teda krome mormonu, amishu a jinych nabozenskych sekt?
    BOD
    BOD --- ---
    MAKROUSEK: myslím, že nevylučuje :) komuny jsou jen jeden druh komunit, v usa jsou dobře rozjetý komunity různejch směrů, občas se někde objeví rozhovor, pár fotek a kapitola z cestopisu nebo tak něco
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: ale, jak uz jsem psala, tohle neni komunita, proste sme se tu potkali a asi tu ani nebudeme zit takhle dohromady dlouho, ale i tak (a proto, ze svet je malej a budeme se dal potkavat) chci zachovat aspon trochu dobry vztahy
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: no a to jsem si rikal na na zacatku ty nasi komunity taky, nemel jsem odvahu to navrhnout, no a jak to dopadlo - ted uz vim, ze bez toho se to fakt neobejde
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: no jenze tady nejaky veci jako kruh fakt nehrozej;)
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: jsou ruzny zpusoby jak stmelovat komunitu a udrzovat "psychohygienu", jsou i v tech mejch vypiskach - kruh napriklad je dobrej zpusob, kdy se kazdej dostane ke slovu a jde tam o sdileni a ne o konverzacni dovednosti, a dalsi veci, dulezity je jakykoli tema, a tohle je tema, spolu neustale otevrene a spolecne resit, jinak se to vyvine viskam. Coz samozrejme neni lehky, vubec lidi nejak presvedcit, aby to delali.. ale podle me to vyzaduje tahle forma souziti lidi, ktery kazdy pochazej z jinyho prostredi a timpadem maj pred sebou dlouhy obdobi, kdy se maj stat celkem se sdilenejma principama a pochopienim navzajem, pratelskyma vazbama atd. - to z nebe nespadne.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MAKROUSEK: praveze tohle neni komunita, v ni jsem zila driv, ale rozpadla se (a tohle tema tam taky probehlo a nedopadlo to nejlip)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MASOO: Nejste hipici, ale chcete zit v komunite? To se vylucuje, neni-liz pravda?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam