• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    MASOO
    MASOO --- ---
    Ad to hodnoceni okoli.... sem se prave dovedela, jak "kamaradi" prede mnou varovali jednoho chlapce, ktery o mel zajem....
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRONEMA: Fíha! Pojem polyamory znamená "snést, že váš partner má dalšího partnera"? ;-)

    Co kdyby anketa zněla takto: Přistupovat s respektem k faktu, že partner má celistvé vědomí a svědomí od toho, aby byl schopen se svobodně a zodpovědně rozhodovat o svém žití a svých vztazích, je těžší pro:

    - osoby s vysokou sebeúctou, které ovládají dovednost zvanou respekt,
    - osoby, které neovládají "respektovat a být respektován",
    - nastejno. Podívat se na vlastního partnera/partnerku je pro všechny osoby "těžké", resp. pro všechny osoby "lehké".
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    MAKROUSEK: Jako jo, to je pravda. Tady máme všechno. Velký platy, krásný ženský, toleranci, většina z nás chlapů tady má velký péra a nepršelo tady snad rok tyjo :) Chápu, že soužití s více partnerama třeba v Ostravě neni nic moc, když jsou ve vzduchu saze a celkově nesluníčkově. A jak jste tam blíž k Rusku, tak chápu i tu obavu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CHIRURGUS: Ja myslim, ze zalezi na tom, kde zijes. V Praglu je to uz mnohem lepci, nez pred par lety, lidi se maj radi a usmivaj se na sebe. Jeste jednu generaci a pokud se Rusakum nepovede zase to tady rozhadat, bude to takove i jinde v Cechach.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LYDI: Tak jasně, ale pokud se člověk rozhodně žít netradičním způsobem, musí bejt na to, že to třeba jeho kokolí nepřijme připravenej a musí si toho bejt vědomej a umět si za tim stát. Já chápu, že to někomu přijde těžký, ale pokud mi něco přijde tak těžký, že se z toho hroutim, asi to neni cesta pro mě. S tím zbytkem máš pravdu, ale stále trvám na tom, že slabocha ze sebe člověk může udělat jen sám a to tím, co si o sobě myslí.


    LA_BETE: Nikoliv, nejsem pankáč. A okolí je pro mě hodně důležité, ale něco málo sem zažil a vím, že lidi jsou z většiny případů zlý a hloupý bestie, který tě bodnou kamkoliv jen z principu (a to mám svět fakt docela rád :)). To je jedno, že je to zrovna homosexualita, mnohoženství/mužství, to že je člověk tlustej, nebo moc hubenej, nebo že má blbou práci. Lidi kolem budou pořád a stále rejpat, dobírat si tě a něco ti vyčítat protože jsou takový. Rodina, známí, přátelé... Každý z nás žije v síti vztahů, ze který je těžký, nebo dokonce nemožný se vyvázat, ale všichni si volíme, co o sobě lidem kolem řekneme a co budeme s kým sdílet a na kom nám bude záležet a čí názor pro nás bude hodnotnej a čí ne. Lidi se na sebe koukaj negativně z principu a extra pak, pokud jim dáš nějakou obecně netolerovanou, nebo netradiční formu, kterou na tobě hejtovat můžou. Pokud na mě někdo pozitivní názor nemá a myslí si o ně hovna, tak se s ním prostě nebudu vídat, protože takovej člověk není pro můj další život hodnotnej ani důležitej. Stejně jako každej si chci dělat to co chci a nebudu se omezovat kvůli názorům lidí okolo, protože to by mě udělalo nešťastnym. Musíme si vybrat, jestli chcem udělat šťastnýma lidi okolo sebe, nebo sebe, protože oboje málokdy jde. A jsme spátky u slabošství, kdy člověk stáhne ocas a řekne si, že se radši zařídí podle svýho okolí, protože ten tlak je moc velkej. To si volíme sami. Ve svojí hlavě. Já se tky netajím s tím, co dělám a setkal sem se s celym vagoonem hoven na mojí hlavu. Ale je mi to jedno. Nemůžu přece počítat s tim, že budu žít jinak, než se žilo a každej člej týhle postbolševický společnosti mě hned poplácá po zádech jakej jsem to hrdina. Mě je buřt co si kdo myslí a dokonce mi to musí bejt buřt, abych mohl bejt šťastnej. Kdybych se měl zaobírat tim všim co si o mě kdo myslí a ještě se tim nedej bože řídit, musel bych se jít dávno zabít :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LA_BETE: souhlas. bohuzel clovek nezije ve svete sam. minimalne pokud nema hrosi kuzi, tak na nej dolehaji tlaky, ktere drti jeho blizni. napriklad muzu byt sam za sebe v pohode, ale kdyz vidim, ze muj nekomformismus muze rozesirat moje deti, tak si proste neumim predstavit, ze by se to do me nedostalo. navic je tu jeste ta vec, ze si mohu na vnejsi (racionalni) urovni myslet nejakou dobu, jak to skvele zvladam, ale pritom se mi dari jen zdarile vytesnovat a ignorovat emocno a ukladat si peknou kupu sracek do podvedomi, ktere se po nejake dobe zacne nejak hlasit pres lidi kolem - zacne se ti decko pocuravat, nekdo kolem tebe se zacne rozpadat a zkonci na praskach.. opravdu jsem ja v pohode? neni lepsi byt mekkci a ty emocni tlaky si priznat a nejak odventilovavat, eventuelne hledat ustupky a primerene kompromisy? to jsou jen recnicke otazky z me strany, k zamysleni..
    MASOO
    MASOO --- ---
    Ale popravde sem nedavno resila obavu, ze moje rozhodnuti nebude "popularni" a to se tykalo vztahove problematiky. A jak sem si to uvedomila, tak se mi rozsvitilo a ulevilo....
    MASOO
    MASOO --- ---
    LA_BETE: jak pises, obcas to zamrzi. To je vse, co sem se snazila rict. Jinak ja si za tim, co delam, stojim, nestydim se za to a netajim se tim. Jen treba mamince a v praci nerikam vsechno. A hlavne nikomu nic nevysvetluju, pokud se doslovne nezepta. A to ani tady;)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    CHIRURGUS: hele, možná jsi dost pankáč na to, aby tě okolí nějak ovlivňovalo, ale většina z nás žije v určité síti vztahů, ze které není tak snadné se vyvázat. Neznamená to, že by ti lidi v polyamory či jiném typu vztahů nežili tak, jak chtějí a pouze se podřizovali společnosti, ale neznamená to, že to nezabolí, když se na tebe dívá negativně tvoje rodina, dobří přátelé tě najednou přestanou chápat, v práci se ti špatně mluví o svých vztazích, protože bys byl za divnýho a vyčlenili by tě z kolektivu atd.... Ano, samozřejmě moje spokojenost s mým životem a vztahem je to nejdůležitější a nehodlám v tom dělat ústupky, ale zároveň chci vycházet s lidmi kolem. (pro upřesnění dodávám, že já osobně se nikde netajím s tím, co dělám, ale už jsem se setkala s pár dost negativními reakcemi a to i od lidí, od kterých jsem očekávala podporu)
    MASOO
    MASOO --- ---
    CHIRURGUS: ja teda debatuju o necem jinym. Nevadi...

    FIDO_LETI_DOMU: ne
    LYDI
    LYDI --- ---
    CHIRURGUS: jako ja te celkem chapu, ale vnimam to mnohem tezsi nez to popisujes. a mnohem mene vyranene. treba, vedle vztahovani tema vychova diteti, to jsou veci kde treba se clovek dostane do konfliktu s lidma ktery normalne nazyva "kamarady". nebo treba clovek dela veci proste protoze je tak zvykly, v tom vyrost a nedokaze si svet predstavit jinak. neni to imho moc skvely ale zaroven to podle nedela z cloveka slabocha... jsou veci na ktere clovek prijde/zacinaji byt tematem az v urcitem okamziku, clovek si k tomu musi treba vybudovat vlastni nazor/pristup...
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MASOO: hele, ale MASOO ty mluvíš spíš o slušnosti, či ne? Jako jeden se může chovat slušně k člověku, na kterým mu nezáleží. Cizímu. A jeho názory klidně ignorovat, jestli je nechci brát k srdci. Nevěřim, že by si CHIRURGUS nebral k srdci něco smysluplnýho, spíš se tady jedná o nesmysly, kterýma se lidi často častujou a kolikrát v dobrý víře ještě.

    Je určitě záhodno jet si život podle svýho a ne si ho nechat řídit někym jinym. Vždyť potom není tvůj ale jejich...?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LYDI: Každej člověk řeší okolí. To je logický. Ale jaký okolí? To, na čím názoru nám bude záležet si vybíráme sami. Pokud se obklopíme lidmi, kteří náš životní postoj, ať už je jakejkoliv, odsuzují a sami si určíme, že je pro nás jejich názor směrodatný, tak to asi nebude mít pozitivní dopad na náš život. Jasně, že potkáváme lidi. V obchodech, v zaměstnání, v tramvaji, ale to nejsou přátelé ani lidé, na jejichž názoru by nám vyloženě záležet mělo, protože nejsou v postavení, ve kterém by měli v§bec právo náš osobní život hodnotit. A naproti to,mu my jste v pozici, kdy takové jednání můžeme poslat direkt do prdele a nebo se tím absolutně netrápit. Slaboch je člověk, který není schopný dělat to co sám chce a to co cítí, že je správné a dobré pro jeho život jen proto, že mi to diktuje společnost, nebo jeho vlastní okolí. Tímhle způsobem vznikají nešťastní lidí, kteří žijí život podle ostatních a ne podle sebe. Pokud bych se měl trápit tím, co si o mě lidi myslej, musel bych se dvno zabít. Záleží mi jen na tom, co si o mě myslí lidé, kteří pro mě samotného něco znamenají a i to má svoje limity.


    MASOO: Záleží na tom, jak si člověk vybere. To chce ale dlouhodobou práci na sobě samém. Tahle celá debata je o tom, že lidi nevědí co chtějí a nebo si za tím co chtějí nedokážou před svým okolím a partnery etc. stát.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: a to i kdyz si to clovek sam vybere, neco o tom vim, i kdyz nejde o polyamory
    MASOO
    MASOO --- ---
    i kdyz clovek nekouka na to, co si o nem ostatni mysli, tak je dost tezky zit dlouhodobe v rezistenci nebo vycleneni
    LYDI
    LYDI --- ---
    CHIRURGUS: nechci tvrdit ze nemas pravdu - ale kdo z nas tam je, ze by neresil co okoli? ostatne si myslim, ze hnat to do extremu taky neni ta cesta. sme tvory spolecenske, tak je jasne, ze se koukame po tom, co na to okoli. osobne treba casto taky nejsem si jista, co jsem opravdu ja a co je spis 'spolecnost'. imho je to takova nekonecna cesta mezi 'ja' a 'my' abych to tak rekla. a zdaleko ne tak cerno-bile jak to vidis 'slaboch je nebo neni' ... je slaboch ten, kde vi a prizna si svoje limity (a treba s nima i chce neco udelat) nebo ten, kdo jde ... nekam, bez pochyb aniz by se podival vlevo, vpravo ...
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LA_BETE: Tohle je přesně ten důvod, proč sem nepřispívám. Na nás všechny je vyvíjen tlak okolí. Kvůli tomu jak žijem, co děláme, co žerem... každýmu totiž vadí něco, ale zpátky k tématu. Pokud si zvolim způsob života, kterej mi kvůli "tlaku společnosti" udělá ze života bordel a přinese mi starosti, tak sem dement, kterej neumí ustát ani to, co si sám zvolil. To co píšeš je absolutně špatně, protože to zahrnuje "běžnější" názorovej rozsah, do kterýho normálně uvažujícímu člověku nic neni a kterej ho ani nerozhodí, protože majorita společnosti je konzervativní, nebo dementní a jejich názor tak nepodstatnej. Upřímně si myslim, že smyslem života je dělat si co chci a nenechat se omezovat a tlačit zbytkem lidí kolem sebe tam, kde bejt nechci. A už vůbec ne k tomu, abych se proto, že dělám to co chci, cejtil špatně. Chlap má bejt chlap. Pokud si o sobě chlap myslí, že je slaboch, tak asi bude. A to, jestli se jeho holka chodí dobře bavit s dalšíma chlapama na to nemá moc velkej vliv. Slabochem chlap buď je a nebo není :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FRONEMA: imho kazdy to ma tezky, ale kazdy trochu jinak. treba jedna vec je snest, ze si partner obcas odskoci jinam a lze u toho a nezvlada to (zrejme situace kterou budou casteji resit muzi u svych nevernych zen) a a jina vec je snest, ze partner penize a cas, ktery by mel investovat predevsim do sve rodiny, investuje nekde uplne jinde (spise asi problem, ktery bude nejvic drazdit zeny).
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    CHIRURGUS: no, on to ten člověk v hlavě srovnané mít může, ale to neznamená, že na něj není vyvíjen nátlak okolí. Např. pokud má muž dvě ženy, je vnímán spíš jako "borec", ale když má jeho žena muže dalšího, vnímají ho ostatní jako slabocha a myslím si, že není snadné s tím žít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam