• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    TAPINA: jj. to cumlání dudlíku podporuje pohyb v trávícím traktu, ale nepřidává potenciální zdroj bolení bříška, takže pomůže skutečně ulevit.

    Jinak já měla oba kluky spíš nedudlíkové. Chvilku dudlík občas používali, ale spíš tak nahodile, jako spolehlivý pomocník při usínání nefungoval ani u jednoho, jako náhrada prsa taktéž ne. Odnaučili se jej oba sami vcelku brzy, prostě se po něm nesháněli, když jsem ho neměla u sebe, tak už jsem ho pak ani nehledala. I takhle může vypadat vztah k dudlíku. :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THURINGWETHIL: Třeba konkrétně u těch prdíků to bývá docela začarovaný kruh, miminko bolí bříško, při sání se uklidní, ale jak se napije, tak ho bolí ještě víc... dudlík je v tomhle ohledu zázračný vynález, se kterým se dá sát bez pití.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    THURINGWETHIL: Ještě mě napadla jedna věc. Matka se může trápit, že miminko, které má téměř neustále u sebe (třeba v šátku), které kojí často víc než jednou za dvě hodiny, kvůli kterému změní svůj jídelníček, aby ho netrápily prdy, ale ony ho stejně trápí, a tak ho nosí, polohuje, cvičí mu s nožičkama, masíruje bříško a to všechno mnohokrát denně a často i mnohokrát za noc, lépe usíná s dudlíkem, protože mu ona nenaplňuje nějakou potřebu. Ale může taky všechno výše popsané dělat dál se stejnou trpělivostí, a vlastně stále lépe, jak se budou s miminkem učit vzájemnému porozumění i s tím, že použije dudlík, když na rozdíl od všech ostatních věcí zabere a umožní oběma chvilku odpočinout.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NABIS:
    TAPINA: moje nejstarší dítě orální období nemělo, s výjimkou dudlíku na spaní, kterého se pak snadno zbavil, do pusy nic nestrkal. A ne, není to dobře, je to jeden ze symptomů autismu, v jeho případě naštěstí jen lehkého Aspergerova syndromu. Malé děti pořád něco cucají, je to normální a potřebné.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    TORUVIEL: stejne jsou vsechny miminka krasny, i kdyz jsou gorili :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NABIS: Tady v tom videu je odpověď na to, co miminko chce. Víc netřeba dělat. http://hobby.idnes.cz/porod-gorily-kijivu-zoo-praha-dk2-/gorily-v-zoo.aspx?c=A121221_132950_gorily-v-zoo_mce
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NABIS: že by děti sály prostě proto, že jsou savci a mají sací reflex ? přijde mi to jako logické...sají, protože kdyby to nedělaly, tak by umřely hlady....a to z přírodního hlediska není zrovna terno....čili kdo saje hodně, přežije, kdo málo, nepřežije....víc bych za tím nehledala
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    NABIS:
    NABIS: Moc to řešíš.
    Já jsem řešící osoba, ale tohle, co předvádíš ty, je už i pro mne nepochopitelné. Pokud cítíš, že dudlík je špatně, pak ho nedávej.
    Jinak miminka jsou 9 měsíců svého vývoje v prostředí, kde jim, v ideálním případě, nic nechybí. Každá potřeba je hned uspokojena, neznají hlad, chlad nepohodlí z mokré/ pokaděné plíny. Když se narodí, najednou je všechno jinak. U kojení ale zažívají zase pocity, kdy jsou jejich potřeby uspokojovány, je logické, že by se nejraději kojily pořád. Žádná žena ale nemůže kojit pořád. Nehledě na to, že to dítě musí postupně najít způsob, jak se vyrovnat s novou realitou. Správně užívaný dudlík může oběma tohle (dle mého) usnadnit. Jestli ho ale někdo bude nebo nebude používat, je jeho věc a v zásadě na tom nejspíš nestojí to, zda dítě bude psychicky v pohodě nebo ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABIS: "Věci se prostě dějí, čert je vem" asi nebude ta správná filosofická odpověď :o) Tak co třeba proto, aby měli jistotu, že neprošvihnou ani jednu příležitost na krmení, když půlku života prospí a druhou půlku se teprve učí ovládat vlastní tělo?
    NABIS
    NABIS --- ---
    to mas pravdu, ale ja se pidim po pricine proc to delaji a tohle mi prijde pocitove jako odpoved.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABIS: Všechna savčí mláďata ve věku, kdy jsou kojena, cucají každou volnou chvilku vše, co jim přijde náhodou do tlamy. To je pro mě dostatečný důkaz, že to tak má být :o)
    NABIS
    NABIS --- ---
    Promluvy duše a myšlenky denního rozjímání - ŠKOLA VĚDOMÉHO RODIČOVSTVÍ - 4.Potřeba PÉČE-SYCENÍ
    http://www.svetluscinaduse.estranky.cz/clanky/skola-vedomeho-rodicovstvi/2_potreba-pece.html
    NABIS
    NABIS --- ---
    to si nemyslim, ale nedokazu to rozumove zduvodnit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABIS: Jo, to může být, ale u starších dětí. Děti do roka prostě cucají, to je daný fakt. Stejně jako pomočování může být známkou psychoproblému, ale ne u mimina.
    NABIS
    NABIS --- ---
    Nasla jsem text k tomu co jsem myslela, jestli nejak strada dite, ktere ma potrebu mit dudlik nebo pesticky, palecky apod.
    je to z nejake diskuze, takze se omlouvam autorovi za kopirovani:
    "Pesso-Boyden System Psychomotor je přes 30 let na západě známá metoda terapie.
    5 ZÁKLADNÍCH POTŘEB ČLOVĚKA/DÍTĚTE -Cucání palce nebo dudlíku souvisí s nenaplněnou 3. potřebou - sycení. Sycení není jen o potravě, ale i o sycení láskou, pozorností, péčí, něžností, dostatkem podnětů, atd.
    Tedy, dudlík nebo cucka je známkou nenaplněné potřeby dítěte, nikoliv nesprávným chováním a je na rodičích, aby se snažili najít příčinu u sebe, nikoliv odrazovat dítě od cucání. Cucání je signál, že já jako rodič něco dělám špatně/opakuji vzor chování svých rodičů. Pokud se nad tím nezamyslím, odstraním kontrolku, ale ne svoji chybu a nedávám dítěti, co potřebuje. Mluvím o sobě, můj syn taky cucal a dlouho jsme pátrali po příčině.

    hm???
    NABIS
    NABIS --- ---
    IORETH: buhvi, co nam nadelil domu za clovicka.
    IORETH
    IORETH --- ---
    NABIS: myslím, že u tvého miminka to nehrozí :-))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABIS: U sedaček taky platí, že když se tím dítě zabavit nechce, tak se tím zabavit nenechá.
    NABIS
    NABIS --- ---
    BONIE: Diky, vidis, taky jsme se neco podobneho ucili, uplne jsem na to zapomela. MOzna mas pravdu.neco na tom je.

    IORETH: dobrej primer. a ted jak poznat kdy je to patologicke a kdy naprosto v poradku. Asi nijak. promiskuita u kojenců s dudliky :o)

    FUNTL: to mas pravdu, ze by to mohlo svadet k nahrazovani pece ze strany matky, hlavne aby mela klid a mohla tlachat na nyxu :o). Z toho důvodu mam docela odpor k takovym tem elektro sedackam apod. do ktereho dite posadis a"mas klid". Chapu kdyz fakt potrebujes cas, ale muzete to svadet k zneuzivani techto umelych zabavovacu deti.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: pak není co řešit... Obecná pravidla a názory jsou super...ale stejně to pak musíš individuálně nastavit pro sebe... :-)

    A pokud ho potřebuje...(a tomu rozumím, že ho dudlání uklidňuje), tak si myslím, že MNOHEM lepší dudlík než cokoli jiného, co by vymyslel sám.. :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: já si myslí, že ho prostě potřebuje... fakt jsem za ty klidnější noci ráda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam