• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    RHIAN: no nejen, ze je svisle, ale i ma tu pater chudak uplne vykroucenou
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HABRENKA: plenu na bliti, ne?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SELLIGAN: ja nejak nechapu, co ma to ditko za hlavou, jako matka nad ramenem... asi jsem zdegenrovana jinym smerem :D
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    SELLIGAN: "Pořiďte si šátek, paní?" :-D To je oblíbená věta mého manžela, vždy v tichosti pronesená, když na ulici míjíme rodiče různými způsoby vláčející děti :)) A mě teda ještě napadlo, že bych brala taky takové pěkné bříško po dětech.. 0:-)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    uz asi blbnu - pri cteni clanku a koukani fotek - http://najmama.aktuality.sk/fotogaleria/232122/nadherne-foto-gisele-bundchen-s-dcerkou-v-naruci/11/ hadejte co mne jako prvni napadlo
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    MALKE: teď koukám žes to tak reflektovala už před náma .. ten K.L. mluví o tom, že spousta prvních a jedináčků jsou "zklamaní perfekcionisté", kteří se do ničeho nehrnou, protože se mnohokrát spálili - ale každopádně je tahle množina všech p. + j. hodnocená jako osoby žijící pod o dost větším stresem, než další narození (a zas věřím že se i tady najdou výjimky).
    RENFRI: a tys to už četla, podle toho jak tu reaguješ, am I right?
    MALKE
    MALKE --- ---
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Věta, kterou jsem nesnášela "ty jsi starší, měla bys být rozumnější"...event. "Jsi starší, měla bys mít rozum"...
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    MALKE: To už jste ale spíš dva jedinacci...
    MALKE
    MALKE --- ---
    SEVERINE: Třináct.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    LURA: Snad z toho nevyroste:)
    LURA
    LURA --- ---
    SEVERINE: Tyhle vztahy v rodině jsou vůbec zajímavý. Mně třeba k mému muži taky nesedělo, že by byl prvorozený. A pak jsem se dozvěděla (a on taky, protože ani on to nevěděl), že měl staršího bratra, který se dožil jen několika dní a že má po něm i jméno!!! V životě bych nepojmenovala své další dítě po nějakém předchozím mrtvém dítěti, to bych se raději vzdala ideje, že se nejstarší žijící bude jmenovat po otci (tu ideu já tedy ani nemám, ale oni měli)...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: ono k tomu rozdílu přispívá i to, že oni sami jsou tak rozdílní, jak jen to jde, třeba pro ilustraci, starší váží asi tak dvakrát tolik, co ten mladší, liší se vzhledem, povahou, konstitucí, zájmy, mladší T byl vždycky spíše dětštější na svůj věk, starší M naopak vyspělejší - je to zajímavý. Nikdy jsem to teda otevřeně neverbalizovala jako moje máma ve stylu "jsi starší, musíš být rozumnější" a tak dále.
    LURA
    LURA --- ---
    SEVERINE: Zajímá, mrknu :-)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LURA: jů, to musel mít H. teda celkem záhul, v těch dvou .. jestli tě to hlouběj zajímá (já si taky říkala, že na mě ty jedináčkovský věci neseděj .. a pak mi došly souvislosti), mrkni do zdroje, jestli ne, tak nic.
    ANNAWA: a to máš ty starší jen kousíček od sebe a přitom je to pro tebe takovej rozdíl .. to je věc teda! jinak sem při tý knize vzpomínala i na tebe - když tam psali o novejch rodinách .. ale neumím to shrnout, je toho povícero.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: já si na tohle musím dávat bacha u svých vlastních dětí, které jsou tři - i když se to vzhledem k jejich věkovému rozdílu třeba zdá jako blbost, je jim 15, 13 a rok a půl. Protože mám tendenci nejstaršího považovat za rozumného, s nímž třeba řeším i různé provozní věci, nejmladšího za roztomilého a prostřední, hm?
    V praxi to teda je tak, že nejstarší je na svůj věk skutečně rozumný a schopný ledacos obstarat, kdežto druhorozený je nepraktická eterická bytost, ale všimnul si toho, že když chci něco probrat, obracím se na nejstaršího.
    LURA
    LURA --- ---
    INUSHKA: Já taky vyšlapávala cestičky, ale byla jsem "ta velká", ta práva si člověk vybojuje, ne že mu je někdo naservíruje na talíři. A taky záleží na tom, co bereš za benefit. Já k nim počítala třeba i to, že jsem mohla s tátou stavět na chalupě, kterou jsme koupili a zobytňovali, zatímco "mrňata" byla s mámou na pronajaté chlaupě a nedělala nic.


    SEVERINE: Ba ne, kluci jsou necelých 10 let od sebe a starší necelých 8. Nejstarší byl výborný diplomat od malička, Honza vůbec, i když poslední dobou se to hodně změnilo. Honza měl hlavně velký zlom ve dvou letech, kdy byl do té doby vlastně jedináček a "prvorozený" a v těch dvou letech najednou dostal staršího bratra (který do té doby žil u babičky) a bylo znát na jeho chování, že se jak mávnutím proutku hodně změnil. Do té doby absolutně samostatné dítě všechno "já sám" a najednou vyžadoval pomoc druhých a bylo to "neumím"...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TAPINA: tak pošťačku můžeš dělat vždycky, no ne? :)
    LURA: zdroj píše, že typičtí druzí bývají opakem prvních, pokud jsou stejnýho pohlaví .. a typičtí prostřední dobří diplomaté, většinou ne zcela schopní komunikovat o svých vlastních potřebách .. a to co píše MEDVED007 - jsou v sevření, ani ne nejchytřejší, ani ne nejroztomilejší - mají to nejtěžší, ale zas jsou nejvíc připravení na (krutou) realitu .. ale třeba u vás - mezi H. a D. je víc než deset let - to ten K.L. pojmenovává "druhá rodina" (jako když maj děti od sebe třeba 10 let) tak maj oba kluci znaky ne jen jednoho pořadí.
    INUSHKA: prima .. no já si říkám, že se v tomhle do jistý mírs snažím dodržovat, aby měly obě děti ve stejným věku něco podobnýho, ale už teď vidím, jak je to těžký - třeba první spal u prarodičů až po 2 roce, druhej by to zvládl - i proto, že tam nebude úplně sám - o dost dřív. a teď co s tím .. nebo ani ne s tímhle konkrétně, jako spíš co s tou situací, která se jistě bude nejednou opakovat? asi nezbude než v lecčems povolit staršímu dřív ..
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SEVERINE: Tím druhým odstavcem jsi to podle mě trefila. Aspoň teda já s tímhle bojovala hodně dlouho, než jsem aspoň pochopila, kde je problém a proč mám věčně v životě pocit neúspěchu a méněcennosti. Myslím si ale, že ať se rodiče snaží jakkoliv, sourozenecká (resp. i celková rodinná) konstelace vždycky děti nějak ovlivní. Člověk se může snažit vyhnout tomu, co zná od sebe, ale zase se místo toho najde něco jiného. Nikdy nejde vychovávat obě (všechny) děti naprosto stejně a spravedlivě už proto, že i ty děti jsou různé a celková situace rodiny zrovna tak.

    LURA: Já měla teda celý život pocit, že je na mě právě víc nakládáno, ale práv mám míň. U nás se projevovalo takové to typické "prošlapávání cestiček", takže to co já si musela tvrdě vybojovat, dostala moje sestra automaticky a ještě o rok dřív než já, protože už měli rodiče vyzkoušeno, že to lze.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MEDVED007: caj nejakej detskej, bylinkovej nebo ovocnej, dnes treba mel jen vodu. jogurt bilej chocenskej. ale i tak doufam, ze je to jen prechodny stadium. vyhodu vidim v tom, ze caj muze dat kdokoliv bez sceny sapani se po jakymkoliv prsu a vykriku mama mama, jak to s nim mela v prosinci jeho babi, moje mamka. vidis esiv tech cajich je pridanej cukr nevim, ja ho kazdopadne nesladim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam