• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LYDI
    LYDI --- ---
    YMLADRIS: no taky mi to pripada lehce mimo. prece je to taky dost neprirozene, abych udelala furt ten samy ton ... jako nepripada mi to jako "realna priprava na to co je" ... rada udelam diteti radost.. ale tahkle.
    no tim mi napadlo - trochu resim "mnozstvi komunikace" a tak proc se tu neptat na nazor (taky jaks nedavno davala ty skeny...). jsem spis matka, ktera zas uplne tolik s malou nemluvi. na jedne strane se nekdy chci sama snazit na ni mluvit vic (treba se vic ptat "chces na nocnik" nez ji tam proste posadit), zaroven doufam, ze sem celkem clovek (treba kdyz se koukam na vztah s pritelem) ze o dulezity veci dokazu mluvit (a nemlcim treba). proste premyslim, "kolik je treba mluvit s detma". jako treba v smyslu "ano, to je ovecko a tam to, to je taky ovecko" - rikam si, decko prece neni blby + musime mu vsechno "input-ovat", neni jakoby lepsi aby se koukal a samo vytvarelo nejaky dojmy sveta ...doufam, ze je tusit, o cem mluvim. budu rada o vase nazor + pokud mate tipy, co si k tomu precist nebo tak, budu rada.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ctu tedka zajimavou knihu Attachment Play od Alethy Solter. V cesku jeji zakyne frci to Vedome rodicovtsvi (jsou nejake seminare v Praze, to neznam). Kniha rozebira ruzne druhy her, a jak vyzkum podporuje ze to deckam pomaha. Napriklad contingency games - decko vydava nejaky impuls (zmackne ti nos) a ty na to reagujes vzdycky stejne (udelas vtipny zvuk). Decko se rehta a opakuje to donekonecna, protoze cerpa z toho pocitu ze muze neco ovladat/zpusobit/ze ma pozornost rodice

    tyhlety power games jsou pro mne pocitove rozporuplny, protoze "prece decko nemuzeme vest k tomu aby si zvykalo skakat nam po hlave", tak mne zajima si o tom vic precist

    casem jeste neco napisu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    aktualne je mozne se hlasit/zucastnovat skypovych seminaru s Naomi Aldort (Vychovavame deti a rosteme s nimi - kontaktni rodicovstvi kdyz uz deti nejsou mimina - v zasade neco jako RaR, tj. chce-li decko kontakt/podporu, reaguje se na nej ihned, ale jinak se moc neprudi a nechava se aby si slo vlastni cestou, spis se upravuji prostredi/situace tak aby to bylo bezpecne, kdyz si bude volit vlastni volby samo. Leadership - vest vlastnim prikladem, nabizenim zivotniho stylu a hodnot, nikoliv 'licence' (mas povoleni delat cokoliv hlavne se neomezuj). Duraz na emocni dostupnost rodice, tj. jak pri decku stat kdyz place, rve, zuri, je agresivni .. nebo ma jakekoliv jine obtizne potreby.)

    Webové semináře - Naomi Aldort
    http://www.naomialdort.cz/skypove-seminare
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zpusobuje nocni kojeni zubni kazy? TL;DR: tezko rict, neni to prukazne.

    ---

    - jako obvykle - je to slozity par prikladu, ktery shrnujou to, co mi prijde nejzajimavejsi:

    lonskej prehledovej clanek " revealed that there was no conclusive evidence that prolonged breastfeeding increased the risk of early childhood cavities"; a zminuje i dve studie, podle kterych je mliko anti-bakterialni (treti odstavec od konce), ale zminuje i to, ze nocni kojeni koreluje s castejsima kazama
    http://media.clinicallactation.org/4-1/CL4-1Larvigne.pdf

    nemecka disertace delala podrobnou lokalni studii, podle ktery taky "frequent nocturnal breastfeeding in parental bed" koreluje s vice kazama, ale jinak kojeni je jeden z faktoru, ktery "exerted a positive influence on dental health"
    http://archiv.ub.uni-marburg.de/diss/z2010/0269/pdf/dsy.pdf

    a jeste jeden prehled vyzkumu z letoska: "Some studies identified both bottle feeding and breastfeeding as ECC risk factors, whereas other studies found no effect for either breastfeeding or bottle feeding or differences between the two feeding practices. It is also possible that the length of breast and bottle feeding con-tributes to caries development. Delayed weaning (e.g., bet-ween 12 and 36 months) has been found to be associated with caries in various studies. However, other studies reported no effect for age at which child was weaned from breast or bottle. Children who re-ceived nocturnal bottle feeding had higher risk for ECC. However, nocturnal breastfeeding, its frequency, particularly if more than twice throughout the night and duration > 15 minutes ap-pear to be risk factors. However other studies did not find an association between nocturnal feeding and caries." - tak si to preber
    http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-14-206.pdf

    ja jsem si prebral tak, ze to vychazi ruzne, takze se o kojeni a kazech neda nic definitivniho rict - takze nema cenu to resit. zato treba spojeni mezi sladkostma v jidle a piti vychazi prakticky vzdycky stejne, takze ma cenu to resit
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUVDEN_NIMA: ja bych si to vzala a hazela bych sem ruzne evidence-based veci okolo AP, ktere si stejne zjistuju pro sebe. Aby to vydrzelo na jednom miste (matersky klub ma obrovsky prutok protoze je to krome info zdroje taky povidarna pokecarna). Pokud byste byli pro nebo nebyli vylozene proti (omezit pripadny chat), dejte palecek na tento prispevek (predpokladam ze spis je to kazdymu spis jedno, ale tak abych neprovadela nejakou revoluci proti vuli vseobecneho lidu...)
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    BEBERA: ích říká i moje osmiměsíční slečna (teda řekla to párkrát) a ta tím ještě určitě nic nemyslí. smáli jsme se, že bude multilinguální a že už mluví německy :). To je super, jak jsou některá slova univerzální a snadno vyslovitelná, tak je ty děti používají v různých situacích různě.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    Já už jsem skooro nechodím, nástěnka holá, akce v záhlaví žádné... myslím, že někdo by se tu o to staral lépe. Kdyby se někdo chtěl ujmout správcovství, prosím do pošty, ráda předám. :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já teď zase řeším, co je "oký". Už se vyjevilo, že by to mohlo být buď "mokrý" nebo "horký", ale furt nevím, co z toho to bylo cestou v autě (mokrej nebyl).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THURINGWETHIL: tak to je dobrý. My si tu všichni lámeme hlavu, co to je "ích", všichni se vyptáváme, vymýšlíme různé teorie ("Je to nahoře? Je to na stropě? Je to strop? Je to mol? Táta plácl mola?"). Přišel můj táta, který kluky vidí jednou za půl roku, podíval se na něj a říká: "to je jasný, to znamená velký". A měl pravdu! Takže teď už vím, že táta je ích, děda je ích, Vítek je ích, Jáša (bratr) je ích, máma není ích. Tak pěkně děkuju...
    LYDI
    LYDI --- ---
    THURINGWETHIL: "jeste jednou otocit" - jeste jednou cely znova? (;
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    BEBERA: To mi připomíná, jak Matouš jednou při ukládání, když manžel hrál písničky a zeptal se, jestli by ještě chtěli něco zahrát, zahlásil: "etě otovač." A byl rozlobený a následně nešťastný, že mu to nemůžeme splnit, protože vážbně netušíme, co to je. Nepřišli jsme na to dodnes. Zato jsme prošli roztomilým obdobím, kdy jsme to zkoušeli odhadnout a Matouš nám se smíchem odkýval úplně všechny návrhy. :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LYDI: ve čtrnácti měsících začal spojovat slova do jednoduchých skoro-vět jako "tata v praci" a tak...

    Zato druhý dvouletý mi tu už čtyři dny říká "ích" a já nevím, co to je... Ptám se, ukazuje to rukama, nohama, cosi na stropě, taky táta ích, říká mi to hlasitěji, ještě hlasitěji, křičí, nevím, netuším...
    OXIS
    OXIS --- ---
    LYDI: viď? můj ve čtrnácti měsících říká něco jako ti(k) ta(k) na hodiny a kchhrr na krtka :)) ale aspoň, že rozumí, to zase řeč s ním je, i když nemluví.
    LYDI
    LYDI --- ---
    KOTENCE: moje zacala s "mama" ale jen ve chvili kdy je asi dost spatna a hodne me chce. a rozhodne to nebylo hned kazdy den. o znakovani se snazim ale asi ne dost - ona moc to nedela a to je ji uz rok. ale zrovna dnes sem se videla s jednou matkou a ma 14m dcerou a tak krasne znakovala veci jako "jeste jednou" a tak (: ... tak tomu budu dat asi vic energie atd.
    BEBERA: ty 3 slabiky v 9m nedokazu ani uverit! (;
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    KOTENCE: já jsem převzala od mimina asi 3 znaky. Jednou něco ukázala a mně se to líbilo, tak jsem si řekla, že tohle zrovna bude znak pro prso, takže pokaždé když řeknu "dáme jídlo", tak k tomu ukážu ten znak. Ona tomu ted nerozumí a znaky neopakuje, ukázala ho jednou mimoděk, ale říkám si, že k tomu třeba dojde. Máme znak pro jídlo prso, jídlo příkrm, spinkat a nočník. Poslední dva moc nepoužívám. Jedna moje známá znakuje a taky dlouhou dlouho nic a najednou začal syn znakovat asi v 10 měsících.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KOTENCE: jako přespříliš aktivní prvomatka toužící dělat správné věci správně jsem si o znakování pořídila knížku. Na nic. Ještě že jsem nevyhodila peníze za kurz znakování :) Prostě mu řekni, co mu chceš říct a u toho to vždycky ukaž znakem. Znaky si můžeš vymyslet sama, nebo si nějaké najít na internetu, jen mysli na to, že některé děti dlouho neumí ovládat prsty a pořádně ani ruce, tak abys neměla dva znaky příliš podobné. Hodně malých dětí se ze začátku chytá na znak "světlo" (měli jsme zvednout ruku dlaní dolů a otevírat a zavírat dlaň), synové taky, ale praktické využití to moc nemělo, snad jen že možná pochopili, že znakujeme :) Starší syn rychle přešel na mluvení, ani se znaky pořádně nenaučil a už mluvil (v devíti měsících dal první tříslabičné slovo), mladšímu jsou dva, nemluví, znaky si osvojil jen ty pro něj důležité (mlíko, dudlík, krtek), víc nám sdělit nepotřebuje...
    MALKE
    MALKE --- ---
    JANINA15128: Starší se budil přesně takhle, a opravdu měl hlad, nebyla to jenom láska - až do cca roka. Mladší někdy okolo tohohle věku (tuším dokonce o měsíc dřív, ale nejsem si jistá, jestli to není jenom laskavá iluze) přešel na krmení večer a mezi pátou a šestou (jedna noc pláč, pak spával celou noc, pokud ho nebolely zuby). Oba na UM.
    KATIA
    KATIA --- ---
    JANINA15128: a s kojenýma dětma bych se vůbec nesrovnávala, mimo jiné to dítě víc udržuje laktaci...
    KATIA
    KATIA --- ---
    JANINA15128: v téhle fázi byl ben už taky byl na UM a budil se jednou kolem té páté a tak okolo toho 7 - 8 měsíce spal vcelku do rána, čili kolem 7. večerní UM dostával taky tak v 7. my jsme nikdy nedávali kaši na noc, vždy jen UM.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANINA15128: GIMEL: Já taky 8,5m dítě kojim po dvou hodinách. Od usnutí v 9 vydrží tak do dvou a pak se začne budit častěji. Ale na hodiny nekoukám, protože se nechci moc budit a neodstavuju, protože mě to neobtěžuje a postupně se ten první interval prodlužuje samovolně.

    A ještě k tomu mluvení: Jak začali vaše děti mluvit? Řekli slovo s významem a pak ho hned začali používat nebo jednou něco řekli a pak zas pár dní nic?
    Máte zkušenosti se znakováním? Teď jsem si na to vzpomněla a chtěla bych to zkusit. Jen nějak nevim, kde začít, co si přečíst... Jak ukazovat ty znaky, když dítě leze po čtyřech a já stojím a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam