• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Druhý odstavec, všímám si, že dost záleží i na takových jemných nuancích v hlase, výrazu rodiče, když dítěti něco říká (zkrátka na řeči celého těla), když mi na tom echt záleží, aby do toho bláta nelezla a vyjádřím tak nějakým způsobem strach, tak ona se začne vzpouzet a tím spíš tam hupsne a bude to strašná sranda, že udělala něco "zakázaného". Když to vyjádřím aby to vyznělo tak, že je to její zodpovědnost (řeknu to tak trochu jako by mi to bylo jedno, jen informuji, že když x, pak y), jestli se umaže nebo ne, tak je na sebe hodně opatrná a výzvu přijímá. A takových detailů je hrozně moc a jedna věta pak může mít na různé děti různý dopad, záleží na celém tom vztahu rodič-dítě, na minulosti toho vztahu, na jemných detailech komunikace. Neříkám, že nezáleží na povaze dítěte, ale je to jen jeden z mnoha aspektů. A i ta povaha je proměnlivá ostatně.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: No a co přesně je "po zlém"? Já třeba čapnout batole do náručí, od toho bláta odnést a přitom mu pořád dokola vysvětlovat, proč se v tom blátě válet nemůže, nepovažuju za "po zlém". Ani říct něco jako "jestli se v tom blátě vyválíš, budeme muset jít hned domů" mi nepřijde jako "po zlém". A obojí jsou přinejmenším u části batolat celkem funkční strategie.
    Chci tím říct, že už se to tu zase začíná redukovat na "buď vedu s batoletem sáhodlouhé diskuse o každém prdu nebo ho řežu jak žito". Přitom mezi těmito dvěma extrémy je obrovská škála možností.

    A jinak, čistě prakticky a konkrétně, aniž bych tím chtěla opět rozjet flame na téma "hodná holčička", chceš-li OPRAVDU "vidět rodiče, který se domlouvá s batoletem a to moudře pokýve hlavou a řekne, ano maminko, máš pravdu, nebudu se válet v tom blátě.....", tak se někdy přijeď podívat na nás. Já opravdu můžu dobře v 80 % situací Malvíně říct "Malvínko, nemáš na sobě holinky, to bláto obejdeme, prosím" a ona se postaví na kraj té bahnité kaluže, konstatuje (obvykle několikrát dokola) "tam ne teď", případně "tam jo" s ručičkou napřaženou na suchou část cesty, ujistí se, že to myslím vážně a že já do bahna taky nepůjdu, srovná si to v hlavičce a bahno obejde.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADELA_INA: asi takhle, já jsem fakt povahy dost klidné, dokážu se vytočit, ale vydržím fakt hodně - to, co prováděl můj prvorozený se však s klidem zvládat nedalo.
    ADELA_INA
    ADELA_INA --- ---
    [ MEDVED007 @ Kontaktní rodičovství - attachment parenting ] co jsem vypozorovala u dětí, tak způsob jakým jednají a jak se chovají, je jen odraz nás samotných, tím myslím pokud se na dítě křičí bude i ono křičet na nás, pokud my neposloucháme, ono nebude poslouchat nás.... možná je to naivní přístup, ale celkem mi to vychází, jen teda nevím jestli se naše zkušenosti dají porovnávat, jelikož já to mám vyzkoušeno jen na své jedné dceři a zrovna jsem mohla vychytat uvědomělé, vnímavé dítě...

    a zrovna válení v blátě je fakt skvělá zábava....;)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tak nějak. A kdyby byly všechny moje děti jako to třetí, budu si myslet, že to po dobrém jde vždycky a ještě je to většinou veget. Ale zvláště první byl tezká skola.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADELA_INA: a ty chápeš jako zlé jen fyzické násilí ? já jako zlé chápu i to, když někdo na dítě ječí....jako dobré chápu domluvu resp. nějakou dohodu s dítětem.....a to fakt s každým a vždy nejde...hlavně teda v nízkém věku.....na svoje dcery ve školním věku už "po zlém" nepraktikuju vlastně nikdy, přišlo by mi to ponižující pro ně i pro mě...ale když byly malé, tak jsem na ně sem tam "po zlém" praktikovala a fakt bych chtěla vidět rodiče, který se domlouvá s batoletem a to moudře pokýve hlavou a řekne, ano maminko, máš pravdu, nebudu se válet v tom blátě.....
    ADELA_INA
    ADELA_INA --- ---
    Dotaz:.... opravdu tu diskutujete nad tím, jestli je ospravedlnitelné bít dítě? je to to, co si mám představit pod termínem - po dobrém to nejde?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Prohlasit pravdive "po dobrem to nejde" znamena, ze clovek vyzkousil vsechno "dobre" co existuje, nikoli vsechno co dobreho dokazal vymyslet. Ja s kotence souhlasim, ze by mi prislo vyrazne lepsi vyjadreni "navim jak s nim po dobrem" "momentalne to nedavam" nebo tak neco. Minimalne si tim nechava otevrenou moznost do budoucna, ze treba nekdy neco noveho vymysli, nacerpa silu nebo tak.
    ADD
    ADD --- ---
    KOTENCE: Když jsi takový zastánce jednání po dobrém, proč sama s ostatními, nejen dětmi, nejednáš po dobrém? Jestli to, jak komunikuješ na netu, je ukázka toho, jak se podle tebe má jednat s lidmi a jak sama jednáš se svými dětmi, tak to, za mě, zase taková výhra, abys mohla poučovat ostatní, není. ;-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: zcela bez kontextu, ale možná si to neumíš představit, ale jsou děti, s nimiž to skutečně po dobrém nejde, nejde to tedy ani po zlém, ale to už by bylo na jinou debatu.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    KOTENCE: jako nezlob se na me, ale to co jsi napsala je pekna sprostarna, nejsem clovek, ktery by si vyzival v biti nekoho, sama jsem prozila zivot jako tezce sikanovany a tyrany dite, vsechno se s nim snazim resit po dobrem, ale proste to nekdy neni mozne a ja ho nenecham zdivocet ani ublizovat komukoliv jen proto, aby nahodou nekoho nepohorsilo to, ze mu dam najevo svou dominanci - to delaj i obycejni potkani, ze vychovavaji sve potomky, ono to je k preziti druhu totiz dulezite, aby si nedelali co se jim zlibi, ja rozhodne zadnyho tyrana do sveta nevypustim
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SUCUBIS: Na větu "po dobrém to s ním nejde" začínám bejt alergická. Jak nejde? Kdybys napsala, že to neumíš, nechce se ti, ráda ho biješ,... tak bych ti to aspoň mohla věřit. Tohle je pěknej kec.
    (Ta otázka je jen řečnická, další ubohý příklady toho, jak dítě dělá něco, za co je potřeba ho potrestat, si můžeš ušetřit.)
    KA_TIA
    KA_TIA --- ---
    Ahoj, chceme zkusit spolubydlení s dětmi v domku se zahradou v Praze: [ OFFERINGNABÍZÍM: spolubydlení s dětmi / Praha ], možná by to někoho zajímalo...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    INANNA: mam sousedku, ktera by ti mohla hodit medley, ale hrubsi za litr. No tady se te znacce moc nefandi. Sama jsem zkousela elasticky a takovy poloelasticky a oba dva mi prisly hodne v pohode. Ale jsem zacatecnik....
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INANNA: www.ellevill.com/en/products/wave

    ( ja mam albu a je dokonalá)
    PS, kdybys objednávála napis pridam se )
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INANNA: neco co asi nechces slyšet - ellewill, nikdy jsem neměla v ruce nic lepšího, radši jeden poradny než pět nedostatečných
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INANNA: dobre české satky jsou právě ty vatanai.
    INANNA
    INANNA --- ---
    Potřebuju na druhý dítě pořídit šátek. Na první jsem měla vatanai, který mi přišel ok, ale bylo třeba jej vrátit. A teď jsem zmatená ze záplavy možností a zároveň nemám nekonečný rozpočet. Porádíte značku, která mě nezruinuje a je při tom kvalitní? Je třeba nějaký osvědčený český výrobce? Díky za tipy.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    YMLADRIS: Jak jsem psala, me ta naomi v cestine fakt lezla krkem predevsim kvuli forme, ale jak jsem cetla tuhle pasaz v delce asi jedne strany, tak mi neco seplo, jako by mi doslo, ze jsme tam dva, ze erik ma taky svoje potreby, ne jen ja (pripominam, ze to bylo v dobe, kdy jsem s nim zila sama bez otce) a ze ho nechci porad jen odhanet a rikat az za chvilku a ani mi neprislo, ze musim extra neco menit, ale najednou neco seplo a bylo to mezi nami vic v pohode a harmonictejsi.

    Ani jsem pak tu knihu nedocetla, neb jsem mela dojem, ze jsem asi dostala to, co jsem potrebovala
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SUCUBIS: ok tak asi nic, ja jsem to nacetla a bylo to pro mne novy: ze decka posiluje pobyt s rodicem, kterej je ale totalne nasleduje, tj hru/akci ridi vyhradne to dite. Rodic je mu jen k dispozici, hraje s nim dle pokynu ditete, ale nikam to neridi ani nevede. Treba hodinu. Venuje plnou pozornost, nedela nic jinyho. Pisu to, ze by to treba mohlo pomoct, nee ze te nezajima nebo tak neco
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: Co já bych v tomhle věku dala za jakkoliv rozpadlou pastoušku s velkou zahradou a lesem/loukou za zády. My dnes byli u říčky hledat kameny na malování a za chvíli jsem si tam přišla tak moc navíc, že jsem si říkala, že příště si vezmu rybářskou židličku a učení a můžu si v klidu dělat svoje věci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam