MEDVED007: No a co přesně je "po zlém"? Já třeba čapnout batole do náručí, od toho bláta odnést a přitom mu pořád dokola vysvětlovat, proč se v tom blátě válet nemůže, nepovažuju za "po zlém". Ani říct něco jako "jestli se v tom blátě vyválíš, budeme muset jít hned domů" mi nepřijde jako "po zlém". A obojí jsou přinejmenším u části batolat celkem funkční strategie.
Chci tím říct, že už se to tu zase začíná redukovat na "buď vedu s batoletem sáhodlouhé diskuse o každém prdu nebo ho řežu jak žito". Přitom mezi těmito dvěma extrémy je obrovská škála možností.
A jinak, čistě prakticky a konkrétně, aniž bych tím chtěla opět rozjet flame na téma "hodná holčička", chceš-li OPRAVDU "vidět rodiče, který se domlouvá s batoletem a to moudře pokýve hlavou a řekne, ano maminko, máš pravdu, nebudu se válet v tom blátě.....", tak se někdy přijeď podívat na nás. Já opravdu můžu dobře v 80 % situací Malvíně říct "Malvínko, nemáš na sobě holinky, to bláto obejdeme, prosím" a ona se postaví na kraj té bahnité kaluže, konstatuje (obvykle několikrát dokola) "tam ne teď", případně "tam jo" s ručičkou napřaženou na suchou část cesty, ujistí se, že to myslím vážně a že já do bahna taky nepůjdu, srovná si to v hlavičce a bahno obejde.