NEMESISS: Asi to vnímám jinak, a to proto, že jsem kojila jen pár měsíců. Takže mi přijde, že u nás to mléko je jen to jídlo (bez té složky blízkosti, jako u kojení). Frustrace pak řešíme jinak, zejména tou blízkostí (bez jídla tedy), a snahou, aby si dítě pro sebe pojmenovalo to, co ho trápí, a tím to vytáhlo na povrch a vidělo to. Kdybych dávala dceři třeba UM v případě, že má trápení, tak to mi přijde ekvivalentní tomu, jako bych jí dávala bonbon na trápení... Znám prostě dost lidí, co stres zajídají, co se jídlem odměňují apod. Chápu, že to beru podle sebe, ale nemyslím, že je to až tak neobvyklý v dnešní obézní společnosti.
K tomu co píšeš, to mi přijde fajn, že dítě bude vědět, že každá jeho frustrace se nejak vyřeší, přání bude splněno. Je ale otázka, po čem to dítě skutečně touží (po té blízkosti, nebo tom jídle?), mojí dceři takhle stačí to pochování, stačí pár vteřin a je zas ok. Dítě zvyklé na kojení se k tomu bude kojit, a bude mít imho zafixované, že při stresu přichází něco sladkého. To je samozřejmě moje domněnka, je to asi taky děsně individuální, jak se s tím které dítě vypořádá, jak dlouho bude takhle stres zapíjet apod. Je na zvážení, zda by nestačila ta jedna složka kojení - ta blízkost.
NEMESISS: Bydlíte v čr? Tak teď je ještě dobré počasí, stačí vzít ven třeba do ruky ten kus oblečení, co dítě nechce (je-li toho víc, tak do tašky), a obléct mu to pak někde na lavičce. Nebo si vylézt z domu někdy jen tak nalehko a pak zase zalézt. A vzít to jako hru, jako jé hele, my jdem skoro nahatý ven, brrr, tam je ale zima, šup zpátky do tepla a do oblečení :-) Moje dcera tuhle taky nadávala, že se musí furt oblíkat, tak sem jí popisovala, jak je fajn, že máme to oblečení, že kdybychom ho neměli, tak nebudem moct na podzim a v zimě chodit vůbec ven! Nebudem moct chodit do sněhu, sáňkovat, stavěť sněhuláky, na hřiště atd....a ona za chvíli pěla ódy na to, jak se ráda oblíká :D Až jsem koukala, jak změnila postoj. Je fakt, že já nejsem zrovna milec zimy a toho hadrování, bez kterýho se to neobejde, tak jsem to na ni asi trochu přenášela, ale ona má zimu ráda, tak se nechala snadno přesvědčit, že to oblečení je vlastně fajn.