DUBPRINCESS: zkus se zeptat taky na fb .. buď ve skupině o domácích porodech, nebo je tam skupina Vědomý porod, kontaktní rodičovství
sdružuje se tam přecijen o dost víc maminek
YMLADRIS: dík za odpověď .. taky ten kontakt vnímám jako výživu pro děcko, musela jsem se to vlastně i pro sebe naučit, dávat tu výživu i sobě, abych děcku mohla ze sebe pak tolik dávat (a měla pořád z čeho). protože kolem sebe nemám pořádně v nikom podporu.
moje otázka nesměřovala přímo k tomu, jestli kontakt ano nebo ne .. všechno, o co si můj syn říká, dozajista potřebuje. taky se ztotožňuju s názorovým proudem, který staví na tom, že biologie člověka (a teda i miminek) se vyvíjela sto (či více) let v paleolitu a teprve několik tisíc let v neolitu, a v moderní industriální kultuře úplnej zlomek času .. a že teda miminko ze svojí biologický přirozenosti potřebuje kontaktu tolik, jako lovec sběrač. že jeho základní nervová soustava vnímá náruč jako bezpečí, protože v podmínkách paleolitu holt mimo náruč hrozilo bezbrannému miminku nebezpečí nikoli emocionální, ale prostě reálný .. prostě mohlo být snadnou kořistí pro predátory, nebo ho colávím mohlo kousnout něco jedovatýho
moje směřovala spíš k tomu, ajk je to s kontaktníma miminkama v dalším věku, když povyrostou, jestli umí být sami, nebo chtějí tu společnost pořád dál.
odpověď mi přišla začátkem tohoto týdne náhodou. bavili jsme se s kamarády, co mají adoptovaný děcko, teď mu jsou 4 roky. byl první tři měsíce v kojeňáku a teď to má tak, že nechce být nikdy sám. a přidali příklad dvojčátek jinýho našeho kamaráda, teď asi 10 let .. jedna holčička z dvojčátek musela být první 3-4 měsíce v inkubátoru a taky je to ta z těch dvou, která nemohla být sama.
a tak jsme si vzala z toho to, že kontakt povede k saturaci, zatímco separace k nezávislosti nevede