• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MACHALIK: nene, vubec to nechci nejak hrotit jen kvuli ciste analogove ceste, jsem presvedceny o tom, ze tisk je v mnoha pripadech daleko vyhodnejsi cesta (potreba retuse/uprav v pc, potreba obrovskeho formatu printu apod.). ale ted jsem mel napr moznost videt rozdil scan negativu vs. opticka zvetsenina z tehoz negativu (z.b.: scan a print) samozrejme je otazka, co to bylo za scanner, ale troufnu si tvdit, ze i z tech tvych xtra800 negativu bys moh dostat vic, nez jsi vytahl scannerem. moznost rucniho vykryvani/nadrzovani + barevne filtrace vseho druhu je taky docela plus, ale hlavne me zarazily naklady na takove domaci barevne zvetsovani... predpokladem je procesor (na machani v miskach ve tme bych nemel nervy), chemie (urcena pro laby) se da sehnat za par supu a papir se kupuje v rolich, kdy treba role 40cm x 60 m(!) supra endury vyjde na neco pres 2 litry.
    takze o to mi jde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HYPNOGEN: To tě ten digitální závěr tak štve? Když se to udělá dobře, tak to podle mě je beztak současná nejlepší cesta výroby obrázků. Viz třeba tenhle němec, co fotí na velkej formát a tiskne pak 150 x 100 cm velký fotky: http://www.birke.net/. Maje za cíl výsledek, tak bych - jen kvůli striktně nedigitálnímu procesu - negativ nepreferoval.
    KYTI
    KYTI --- ---
    OK, ID11 se mi taky nezda, mozna v jemnozrnne LQN vyzkousim jako prvni, a jsem si rikala, ze dva filmy testnu i na pull o jeden, a dalsi o dva stupne. Pak mam doma koukam jeste R09(New), je pry hodne podobna spis origo Rodinalu, tak uvidime.)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KYTI: v ID11 se mi vysledek moc nelibil. proste problemovy film, ale
    obcas se mi z toho nejaka fotka libi. ptal jsem se tenkrat toho borce a psal mi, ze ji vola prave bud rodinalem nebo casteji tim americkym eqivalentem rodinalu (HC-110 nebo cosi takeho).

    jinak k tem diakum.. diaky jsou super, ale je opravdu velky problem z nich delat zvetseniny optickou (analogovou) cestou. obavam se, ze jednou budu docela litovat, ze jsem nektere veci nedelal radeji na negatif. v tomhle auditku je ale asi muj vykrik dost mimo misu ;)
    KYTI
    KYTI --- ---
    LUKY: diky, jen nemam ani jednu ze zminovanych vyvojek, co pouzil ten pan, ale taky asi vyzkousim ten rodinal 1:25 a pak vymacham v LQN a v ID11, pak dam vedet, jak to dopadlo..
    LUKY
    LUKY --- ---
    KYTI: Osobne ne, ale na Temne si ji vzal Standa Briza do parady a poradne otestoval v ruznych vyvojkach. Je to i s nahledy.

    Jak vyvolat Deltu 3200 - 1. část - Temnakomora.cz - web pro milovníky červeného světla a vůně chemikalií
    http://temnakomora.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=94
    Jak vyvolat Deltu 3200 - 2. část - Temnakomora.cz - web pro milovníky červeného světla a vůně chemikalií
    http://temnakomora.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=106
    KYTI
    KYTI --- ---
    Fotil jste nekdo na Deltu 3200, kdyz jsme v debate u tech vysokych iso filmu? Lze tam cekat podobny zrno a plochost, jako u bar. negativu?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: mas diru v logice, buzinky a kundicky nejdou k sobe. nicmene je to ot.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Představuju si ten přesah: foťáček, kundička, papáníčko, šukáníčko. Nechutný. Vzpomínám si na filmy s McQueenem, Newmanem, Bronsonem a Belmondem a přemýšlím, kdy a kde se stala chyba :/
    LUKY
    LUKY --- ---
    MACHALIK: To asi nebudes clovicek se srdickem na spravnem mistecku :-D


    MURHAAYA: Nj ... je fakt, ze jsem se obcas desil jake odstiny z toho lezou. Ale daval jsem to za vinu tem nejlevnejsim negativum co jsem kupoval.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mě strašně sere, když chlap-nebuzerant používá slova jako barvičky, fotečky, meilíka, vzkazíka :/
    LUKY
    LUKY --- ---
    MACHALIK: Nj ... az nekde zas narazim na vyprodej tak si jich musim koupit vic (nedostatek financi :-D), ale vetsinou stejne fotim cernobile.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKY: ja mam v mrazaku 20 sensii, tusim ze byly asi za 23. to by mi melo vydrzet na hodne dlouho s tim, ze na 20 cb filmu pripadne tak jeden diacek .)

    jinak me spis primarne u negativu vadi, ze ty barvy nejsou pevne dany, podle toho jakou kompenzaci ty baze negativu pouziju, takovy barvicky mi vylezou, teply, studeny, do zelena,...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Aj na Flickru jsou ty výsledky šílený:







    LUKY
    LUKY --- ---
    MURHAAYA: Kruci ... to jsem se mel predzasobit vic.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUKY: Doporučuju se diáku držet už u všeho. Jakejkoli můj pokus s negativem, snad kromě kdysi Realy, dopadá nevalně. Ještě někdy chcu zkusit ty NPC a NPS, ale tím to asi skončím. A stejně to podle mě nemá smysl, když jsou tu normální diafilmy. Děs běs, bez barev, kontrastu, rozlišení a ještě to je jak drhnout si oči pískem.
    KYTI
    KYTI --- ---
    Tak to me hrozne mrzi, ale je to mozne, ze to nepobral... proste ta vyssi isa maji vyssi zrnitost. Ale docela me desi, ze mas vetsi zrno, nez je z te 1600.. Diky za info, radeji teda tu 800 jen na nejaky ne moc zasadni veci nebo na viceexpo.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KYTI: Tady nebylo ani dlouhý sklo, ani málo světla:





    Ještě budu mít fotky ze slunečnýho dne v lázních, kde jsem všechno musel fotit na pětisetinu.
    To jsem nečekal, 400 i 1600 znám a dají se snést, resp. člověk po jejich použití není zklamanej. Tady je teda zklamání obrovský. Je to šitus film.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKY: jenze provie nova stoji 270 a od chvile co se sklad fujiny presunul do polska se u nas asi moc proslech provii za 50 a sensii/astii za 20ku moc neobjevi :/

    jinak proste negativ no... co z toho. u negativu si stejne jako u crossu muzu ty barvicky navymejslet sam.
    KYTI
    KYTI --- ---
    MACHALIK: PS: mohl bys mi, prosim, do posty poslat kontakt na toho pana, co ti vola negativy a diaky, uz to nechci delat rucne sama doma, dekuju mockrat.
    KYTI
    KYTI --- ---
    dlouhy sklo, malo svetla/zadny svetlo... nedivim se:) ale me to sumi priblizne stejne, nicmene na vice expozice(ktere ja docela casto delam), se hodi vytecne. Taky je 1600ISO docela zajimavy na potrety, ale chce to svetlo.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam