• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    SKOT
    SKOT --- ---
    KULHY: nemáš nějakou ukázku?
    KULHY
    KULHY --- ---
    SKOT: to na škrábance po celé délce nehrozí :) chtělo by to něco na míru, neočekávám plnou automatizaci
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hlavne i naskenovani v canoscanu na 1200dpi (male rozliseni) celeho filmu mi trva hodinu. U minolty jeste dyl, takovejch 11/12 hodin to bude trvat minimalne. Na druhou stranu masinky u skody, kdyz sem byl u nich jednou nahore, tam to trvalo 5 minut naskenovat celej film.
    KYTI
    KYTI --- ---
    Deset negativu, vysoke rozlisko, 10filmux36policekx50kc=18.000kc. Neni lepsi si koupit za 4K Canonscan nebo Epsona? Za "lahvinku" se na to muze vis co i ta nejlepsi a nejhodnjesi duse :)
    VYKUTALENA
    VYKUTALENA --- ---
    Ahoj vsem,

    mam takovou nestandartnini prosbu. Potrebuji nutne nascanovat 10 negativu protoze mi hori koudel u [domyslete si]. Co jsem zjistovala tak jedno policko stoji okolo 50 kc kdyz to chci v dobre kvalite, aby z toho sel tisk 30 x45 .

    Nikoho se scanerem neznam a nemam na to si to nechat komercne nascanovat.
    Nenasla by se zde prosim nejaka hodna duse, ktera by mi tak na den zapujcila scaner pripadne [asi lepsi varianta] osoba u ktere bych si to mohla nascanovat treba za lahev domaciho vina z vinice v Zernosekach?

    Prosim


    Praha
    SKOT
    SKOT --- ---
    KULHY: dust and scratches filtr ve photoshopu nezabírá?
    KULHY
    KULHY --- ---
    Ahoj, máte nějaký fígl/plugin na odstraňování horizontálních škrábanců v fotokrámu / lightroomu / standalone? Možná, že nejčistší bude pomalá, ruční retuše po kouscích, ale kdyby někdo něco měl, tak budu rád. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GARFIELD: Kdyby se vrátil na stejným nebo i jiným místě, tak ti odchází senzor.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    SKOT:
    MACHALIK: tak jsem jeste poctive nekolikrat preskenoval, vycistil sklo, preskenoval, vycistil sklo, "vydrhnul negativ" (jen pro test) atp a po par skenovanich pruh zmizel. Tak asi to pricitam vseobecnemu bordelu.
    SKOT
    SKOT --- ---
    GARFIELD: může to být bordel na snímači, škrábanec na filmu (fialové škrábance mám na nagativech běžně), z takové velikosti těžko říct
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GARFIELD: Setkal jsem se se zelenýma a žlutýma. Pravděpodobně máš v tom místě něco se senzorem. Je ten pruh ostrej (= jedno/několikapixelovej) nebo difuzní?
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    setkali jste se s nafialovelym pruhem pri skenovani? vlastnost? duvod reklamace skeneru? prikladam nazornou ukazku (po cele fotografii mezi cervenymi znackami)

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RAKDRAK: Vuescan je nejlepší, musíš se s ním jen naučit. Multiexpozici však s mou Minoltou 5400 II neumí.
    RAKDRAK
    RAKDRAK --- ---
    Tak jsem se stal šťastným majitelem Epson V500.
    Hned jsem samozřejmě porovnal svoje skeny s těmi z fotolabu např. Foto Škoda a byl jsem velmi mile překvapen. V500 dokaže z filmu vytáhnout podstatně víc informací.
    Nadšení opadlo rychle, protože jsem si uvědomil, že budu muset přeskenovat všechny filmy.
    Teď jsem tak v půlce a začal jsem se trochu nudit. Dodávaný software od Epsonu je super pro rychlou archivaci, ale skutečně vytáhne z filmu maximum? Narazil jsem na Vuescan, který se honosí např. multi-expozicí, ale při testování mi vždy vyšel obraz o dost horší než přes Epson. Jaké jsou vaše zkušenosti?
    Skenované filmy jsou 35mm Fuji Superia 100, 200, 400
    KASTA
    KASTA --- ---
    MURHAAYA: dík moc!
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Jj, muzes to preskenovat znova a nehejbes se skenem
    KASTA
    KASTA --- ---
    MURHAAYA: aha, to zní dobře... a když proběhne sken a já to budu chtít znovu s jinou expozicí, tak jen změním hodnoty a sjedu to znovu aniž bych hýbal filmem, jo?

    v tom případě to asi vyhraje ten epson V500 i když ty multiskenery jsou hrozný krávy... ale zase aspoň dostanu do digitálu i svoje starý papírový archívy :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Nastavujes si expozici pro kazdy policko. Skener udela nahled 12ti snimku, ty jim nastavis expozici apod a pak to naskenujes
    KASTA
    KASTA --- ---
    čau, mám takovou "lamí" otázku, tak nějak koukám jakej skener si koupit, radši bych koupil čistě kinofilmovej, ale ty multifunkční (canon, epson) vycházejí cenově líp, jen nevím, jak dobře se na tom skenujou filmy....

    Funguje tam to, co normálně funguje na filmovým skeneru, tj naskenuju jedno políčko kinofilmu a mám ho hned v náhledu. Když vidím, že film je pře/pod exponovanej, naskenuju znova s nižší nebo vyšší intenzitou brightness, aniž bych filmem hnul a mám dva jpegy na hdr ???

    U těch multiskenerů většinou píšou, že dělá sken celýho "strajpu" třeba 6 políček, tak jsem přemýšlel jak je tam vyřešený tohleto....
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    photoshop. na cernobily filmy je ICE kratky. a ja osobne jiny nez CB a obcas diak neskenuju.
    ALINEARTODE
    ALINEARTODE --- ---
    MACHALIK:
    TWARR: facepalm, jsem ostuda. díky oběma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam