• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    HOKITOKY: V tohhle musím s Marasanem souhlasit. Většina z nás měla nebo má nějakej soft upirátěnej. Ale tohle je chlapík, kterej ten soft dělá sám a umožňuje bláznum jako jsme my scanovat například na 64bitovym systému pomocí 15 let starýho scanneru, na kterej už firma, co ho vyrábí dávno zapomněla.

    Chvíli jsem o tom přemejšlel a pak jsem to zaplatil. Je to doživotní licence na 4 počítače za 80 dolarů...
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    MARASAN: já to chtěla načerno, ale to se tady asi nenosí, tak pardon. omlouvám se
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOKITOKY: tak to udelej a neptej se, ne?
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    MARASAN: ehm, no to je mi jasný, když zaplatim...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOKITOKY: nemusis stahovat, jak zaplatis, staci napsat registracni kod, nic navic se nestahuje.
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    Prosím, nemůžu najít rozumn odkaz ke ztažení VueScanu, vždycky stáhnu jen demoverzi s vodoznakem. Neporadili byste mi?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PEJR: A zkoušel jsi aktualizovat ty programy? Já měl podobnej problém, nejdříve na mě systém zařval, že si mám aktualizovat ovladače, což jsem udělal a stejně prd. Tak jsem asi 5x odklepl dialogové okno co mi vyskočilo u VueScanu a až potom jsem si přečetl, že si musím aktualizovat i ten VueScan, aby to makalo jak má.
    PEJR
    PEJR --- ---
    zdravicko panove, mam epson V370 a po cca dvou letech kdyz jsem hoznovu zapojil, tak mi vsechny programy pisou, ze neni pripojenej.. pritom windows ho detekujou i nainstalujou v pohode. nejakej napad co s tim?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    TO ALL - jenom tak na úvod: nedávno jsem se ptal GIF_242: a MURHAAYA: mi odpověděl, za což mu ještě jednou díky.

    No a díky tomu jsem začal testovat VueScan a musím říci, že jak jsem si na začátku myslel, že ten rozdíl nemůže být zásadní, tak jsem se strašně mýlil. S novým softem VueScan mi přijde, že mám i jinej skener. Moc to nechápu, ale skenuje to minimálně o třídu lépe. A samozřejmě to DNG je totál nejvíc boží!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    KEL: při tak velkým počtu bych to rozhodně někomu svěřil. Nepředpokládám, že tam budou nějaké zásadní poklady, které by člověk nutně potřeboval mít ve finále vytištěný 3x3 metry ;). Spíš předpokládám, že to skončí u toho, že si to po XY letech prohlídnete a tím to skončí. A i kdyby tam bylo něco co by si zasluhovalo pozornost, tak není problém to pak najít a přeskenovat pořádně, třeba to nebude stát 5 Kč, ale třeba 100,- (nebo kolik stojí pořádnej sken) ale v rámci pár kusů to bude ok.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MURHAAYA: samozrejme ze to je sracka, se snimacem a vetsinou elektroniky z kompaktu krizenyho s webkamerou, proto nadhazuju poptavku po necem pouzitelnym viz niz :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    XMEDA: to vypada jako dobra sracka. no software needed = co ti vyleze s tim musis bejt spokojenej bez moznosti vetsich uprav. manualni posun, takze predstava skenovani 8mm filmu s 5ti sekundama na policko je minuta a pul jen skenovaci cas na kazdou sekundu filmu... mit to automatickej posun, tak se muzeme bavit jinak...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Wolverine F2D Super 20MP Digital Converter 4 in 1 Film Images Slides 8mm Movies | eBay
    http://www.ebay.com/...ges-Slides-8MM-Movies-/151705998289?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item235261d3d1
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    XMEDA: neco takovyho je a jsou prefocovaci mechy na diapozitivy jeste z dob tezce filmovych. otazka je, zda se to vyplati. tyhle cinsky smejdy se asi vyplati, je to pet v jednom, stoji to prd, takze plebs jasa...

    ten odkaz nefacha...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MURHAAYA:

    Nebo dobre, at to treba je udelany jako M42 adapter na slr, pak by to slo nasadit na temer kazdej a zvlast mirrorlessy. Pak by stacil ten objektiv a kus od drzaku filmu podsvetlovaci matrice z nejlevnejsiho tabletu.


    Kdyz se vyplati delat takovyhle veci se snimacem z kompaktu...

    Wolverine F2D Super 20MP Digital Converter 4 in 1 Film Images Slides 8mm Movies | eBay
    http://www.ebay.com/...ges-Slides-8MM-Movies-/151705998289?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item235261d3d1
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    XMEDA: takhle si prefocuju 9x12/4x5 negativy.

    otazka je, jesli by se to vyplatilo pro ten trh.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MURHAAYA: Pokud to jde uspokojive prefotit makracem nebo objektivem na mechu/mezikrouzkach (vyzkouseno a hojne pouzivano s vysledkem lepsim nez flatbed), nemuze byt problem to zminimalizovat. Sum minimalizuje zakladni ISO. Potrebujes konstantne prosvetlenou plochu s drzakem, MF objektiv delanej pouze na ostreni v rozsahu pobrani 6x9-az-kino (vcetne posunu pracovni vzdalenosti) s fixni pracovni clonou cca F8 (casy jsou ti u zadku) a krabici se snimacem a elektronikou. Pokud jde sehnat novy pouzitelny 16-24mpix APS-C zrcadlovky za 12k i s objektivem a vsema modulama, nevidim problem, proc by cena (finalni) nesla srazit na uroven 10k. Coz by jiste nejeden clovek rad dal za moznost zdigitalizovat krabice filmu nikoliv za nekolik let prace ale za par dni prace. A je treba si uvedomit, ze 90% veci na negativech focenych 90% lidma proste nema takovy kvality, aby se na to vyplatila jebacka s ultravysokym rozlisenim. Ba i 12mpix by bylo az az ve valne vetsine pripadu.

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hele i s docela dobrym objektivem (aspon na svoji dobu) zuiko 50/3.5 kterej je na macro a ma plovouci clen to ma mekky okraje ten film (i kdyz to ma nikon ls5000 taky kdyz je tam ten prubeznej drzak na celej film nebo kdyz tam date zkroucenej film). Potrebujes tam autofokus, obri snimac, kde bys stejne musel udelat nekolik expozic, abys to medianem slozil, abys minimalizoval sum. Tzn vymazlena optika s plochym polem, autofocus, dobrej snimac... podle mne bys byl na 30k ani bys nemrknul. Tedka jeste pokud bys chtel i svitky tak bys musel menit zvetseni toho objektivu a mit ho vymazlenej i pro jiny zvetseni nez 1:1,5 (1:1)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Btw. uz nekoho napadlo udelat kompaktni scanner se snimacem stejnych parametru jako maji DSLR? Snimkovani by bylo otazka do minuty na rolku filmu a vystup raw okamzitej. I kdyby to melo APS-C s 16mpix, tak to porad bude jinde, nez flatbed a ty picoviny u conrada.. a kdyz to narozdil od fotaku nebude mit hranol, displej, AF modul apod, ale jen zakladni zpracovani a vypliv do PC, tak by to nemuselo byt ani prilis drahy.. coz?


    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Se obávám, že to je standardní cena možná tak v charitě nebo na 1200 dpi. Nota bene když Nikony jsou tak pekelně pomalý. Vzpomínám, jak mi za jeden diák naúčtovali v 4000 dpi bez úprav 120,- Kč. Kel by si měl ověřit výstupní kvalitu a jestli bude ok, tak zlíbat ruce tomu nebožákovi a ještě mu koupit flašku něčeho drahýho.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    5kc za diakv ramecku do jpg je standardni cena. Jen teda jeden sken do dng ma pri 16ti bitech na kanal 138mb v 4000dpi, takze bys mu asi mel dat rovnou externi disk...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam