• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OTAVA: pardon, že se vám do toho mísím, ale když už se to objevilu v klubu, který sleduju...

    stadardy W3C a IE není zrovna černobílá kauza. Třeba proklínaný box model měl IE dřív než vyšel standard a MS se dlouho snažil prosadit svůj model (imho logičtější). Takže i takové špeky se tam našly.

    Ale to je jen offtopic od člověka, který nečetl celou debatu a jen ho zaujal jeden detail.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    E2E4: tak jak to bylo s temi browsery? mozna nerozumim IT, ale webovy prohlizece pouzivam od '97 ;-)

    neznáš definici monopolu..

    "Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence, při které na straně nabídky existuje pouze jedna nabízející firma..." - wiki

    ja jednu nabizejici firmu vidim jen tam, kde je postaveni firmy nejak uzakoneno.

    OTAVA: To ze Ms schvalne spatne implementoval standardy W3C jehoz je clenemv IE 6 a doplnil si vlastni veci, takze stranky ktere se mely zobrazovat spravne podle W3C a i podle IE6 se musely specialne upravovat a tzv "hackovat" o tom jsi asi tkay neslysel .. dopln si vzdelani a pak muzem pokracovat v odborne doskuzi.

    ale slysel. k jakemu memu prispevku se tvoje kritika vztahuje?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    [ _BENNY @ Globální finanční a hospodářská krize 2008-???? ]
    http://en.wikipedia.org/wiki/DR-DOS

    A pre-release version of Windows 3.1 was designed to return a non-fatal error message if it detected a non-Microsoft DOS. This check came to be known as the AARD code[2]. With the detection code disabled, Windows ran perfectly under DR-DOS and its successor Novell DOS. The code was present but disabled in the released version of Windows 3.1

    Ty jsi IT odbornik jako stehno.

    To ze Ms schvalne spatne implementoval standardy W3C jehoz je clenemv IE 6 a doplnil si vlastni veci, takze stranky ktere se mely zobrazovat spravne podle W3C a i podle IE6 se musely specialne upravovat a tzv "hackovat" o tom jsi asi tkay neslysel .. dopln si vzdelani a pak muzem pokracovat v odborne doskuzi.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TRAVIX: kde nic není, ani čert nebere :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Eh, sakra, měl jsem napsaný dlouhý příspěvek a smazal si ho..

    Takže stručně k [ _BENNY @ Globální finanční a hospodářská krize 2008-???? ]

    ad browsery: opravdu ne, nerozumíš IT :)

    "neznamena zadny monopol, nybrz uspesnost na trhu."

    neznáš definici monopolu..

    souhlasím že antimonopolní úřady nejsou v praxi 100% řešením, ale myslím že tak 50% úspěšnost bych jim dal, ne 0% jako ty :-)

    případy v oblasti zavilému zneužití dominantního postavení sabotáží konkurence - aktivní bránění SW konkurence - se řešily (zmíněný DR-DOS - MS vs Caldera, změn standardů taky, viz např. Java a http://www.justice.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm)

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Aleš Drobek » Dekáda za všechny peníze aneb Krugmanova velká nula
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/ales-drobek.php?itemid=8592
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Já si nedovedu dost dobře představit, jak USA vyhlašují platební neschopnost. Ať chceme nebo ne, jejich mocenský vliv je pořád dost silný. A to i (především) v organizacích jako MMF, světová banka... Obávám se, že "někteří jsou si rovnější".
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/3730/americe-vladne-goldman-sachs-minos-zombanakis.html

    Otřepou se v dohledné době i celé ekonomiky?

    Ne. Očekávám, že přijde druhá krize. Vznikne na dluhopisovém trhu. Dluhopisy vlád za biliony dolarů nakonec začnou - z důvodu jejich enormního množství - ztrácet na hodnotě. To ovšem znamená růst výnosů, což jde ruku v ruce s růstem úrokových měr. A při takto enormních množstvích emitovaných dluhopisů značí zvýšení úroků o pouhé dvě či tři procenta rapidní změnu k horšímu. Jen pro vládu USA pak začne být obsluha dluhu dramaticky nákladná.



    Myslíte, že pak bude nezbytné vyhlásit platební neschopnost?

    Může to tak být. Nenazýval bych to hned platební neschopností, ale může jít třeba o nějakou formu restrukturalizace dluhu, změny původních podmínek.



    Kdy přijde ona druhá krize?

    Už v letošním roce. V jeho prvních měsících.



    Je toto nejhorší údobí, co v branži za ta léta pamatujete?

    Ano, zdaleka nejhorší. V sedmdesátých letech - v letech 1973 a 1979 - udeřily ropné krize. Byly ničivé, ale ne tolik jako tato. Banky ještě nebyly tak smíchány, byly jasně odděleny ty komerční od investičních. Investiční banky se tehdy potýkaly s nedostatkem kapitálu - pád si koncem sedmdesátých let prožily například ústavy Kuhn Loeb či White Weld. Pracoval jsem tehdy v řídících pozicích u First Boston. I my jsme se potýkali s nedostatkem kapitálu, byli jsme vyždímaní do posledního centu. Coby vicepředseda jsem se musel ptát předsedy, zda je možné „na banku" koupit byť jen obyčejné pero (smích).



    Kam se poděl všechen ten kapitál?

    Banky jej poskytovaly rozvojovým zemím. Citibank měla kupříkladu celý kapitálový blok investovaný v Brazílii.



    Ty tehdy rozvojové země se dnes hlásí o slovo. Brazílie, Čína...

    Ano, dlouhodobě vzniká problém s nutným transferem bohatství mezi Západem a Východem. Americké výrobky nenacházejí uplatnění na trhu. Proč také. Botu vyrobíte v Číně za třetinovou cenu oproti USA. Amerika prostě - těžko říci, zda z pošetilosti, či z jiného důvodu - obírá sama sebe o konkurenceschopnost a je stále závislejší třeba právě na Číně. Otázkou je, jaké bude mít tento přesun bohatství politické konsekvence.



    Jak Spojeným státům jejich konkurenceschopnost vrátit?

    Padají návrhy jako znehodnocení dolaru nebo ochranářství. Oba jsou nešťastné: když Amerika vsadí na protekcionismus, všechny další státy ji budou následovat - celá Světová obchodní organizace zkolabuje. Pokud nechce Amerika sáhnout po ochranářství, musí však přizpůsobit svoji měnu.



    Proto tlačí na Čínu, aby naopak přizpůsobila tu svoji. Aby zhodnotila jüan, jejž drží uměle podhodnocený.

    Čína se staví na zadní, jelikož si pamatuje na případ Japonska z počátku devadesátých let. Japonsko bylo hospodářsky velmi silné a USA se obávaly, že jím budou technologicky předehnány. Politicky na Japonsko zatlačily - nezapomeňme, že souostroví je od druhé světové války pod „obranným deštníkem" USA a musí tedy poslouchat. Uspěly. Japonsko měnu zhodnotilo. A od té doby mimochodem ekonomicky stagnuje. Číňané dnes nechtějí vstoupit do téže řeky. Budou-li se dále zdráhat a dolar poklesne o dalších řekněme deset či dvacet procent, dotkne se to i eurozóny, protože není žádné jiné další rezervní měny vyjma právě eura. Znehodnocování dolaru znamená zhodnocování eura, tudíž ztrátu konkurenceschopnosti eurozóny.



    Může pád dolaru připravit půdu další rezervní měně?

    Pamatuji si na zasedání Brettonwoodské komise, jejímž jsem byl členem, na počátku devadesátých let. Japonsko navrhovalo vytvořit rezervní měnu pro oblast Asie. Američané byli dostatečně politicky mocní a návrh smetli ze stolu. To nebylo správné. Prostřednictvím tisku dolarů tak totiž nadále přesouvají své problémy na zbytek světa. Jenže dokud Spojené státy nepřistoupí na vznik další rezervní měny, nebudou ani motivovány dodržovat fiskální disciplínu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomie-ekonomicky-nepravidelnik-xxii-f0w-/p_ekonomika.asp?c=A091215_195557_p_ekonomika_wag

    Murray Rothbard se narodil v židovské rodině v New Yorku v Bronxu, kam jeho rodiče dorazili z východní Evropy. Otec v roce 1910 z Varšavy a matka v roce 1916 z jakési vesničky na hranicích mezi Polskem a Ruskem. Oba rodiče měli (kromě teritoria původu) další společnou vlastnost – když dorazili do Ameriky, mluvili pouze jidiš. Židovská komunita se v rodné zemi zcela izolovala od okolního světa a soustředila se pouze na sebe. Tento stav vedl pana otce (živil se jako chemik v ropném průmyslu) za velkou louží k rozhodnutí, nad kterým by dnes jistě zajásali všichni, kteří mají přesnou představu o tom, jak by měl vypadat ideální imigrant do jejich země. Zcela se rozhodl opustit jidiš a svou původní židovskou kulturu a plně se integrovat do nového prostředí. Byla to doba, kdy byl na nevídaném vzestupu kolektivismus a Murray Rothbard k tomu poznamenal: „Vyrůstal jsem v komunistické kultuře. Židovská střední třída v New Yorku, v níž jsem žil, ať už to byla rodina, přátelé nebo sousedé, buď byli přímo komunisty, nebo k nim měli na politickém spektru blízko. Měl jsem strýce a tety z otcovy a také matčiny strany, kteří byli přímo členy komunistické strany.“

    ...

    Následně absolvoval střední školu Birch-Wathen na Manhattanu. Ta byla zajímavá tím, že ji navštěvovaly téměř výlučně dívky, dokud škola nezačala nabízet stipendia pro nadané chlapce. To vedlo k „sociální anomálii“, kdy téměř všechny dívky byly z bohatších rodin a jezdily do školy v limuzínách se šoféry, zatímco všichni chlapci byli chudší stipendisté stejně jako Murray Rothbard. Ten k tomu poznamenal: „Spolužáci byli bez výjimky levicoví liberálové, to, čemu se později v New Yorku říkalo „limuzínoví“ liberálové, což v jejich případě platilo doslova. Brzy jsem byl znám jako školní konzervativec, který v osmé třídě protestoval proti Rooseveltově dani z kapitálových zisků a později proti LaGuardiově levicové politice rozmazlování kriminálníků.“

    ...

    V roce 1946 se stal jeho učitelem G. Stigler (nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1982), který na svých přednáškách útočil na regulaci nájemného a minimální mzdu. To šokovalo celé auditorium, které na oplátku útočilo na něho, ale Murray Rothbard byl podle vlastních slov „u vytržení“. Rudá dekáda byla ve Státech v plném proudu: Sovětský svaz byl spojenec, myšlenka volného trhu nebyla ani součástí debat a zpochybňovat morální a praktickou nadřazenost socialismu nad kapitalismem se rovnalo společenskému znemožnění. Murray Rothbard atmosféru doby zhodnotil: „´Pravici´ na universitách tvořili sociální demokraté a levici komunisté se svými spojenci a tyto frakce nastavily parametry politické debaty.“ V téhle „sympatické“ době mu G. Stigler dal adresu na Foundation For Economic Education, ve které on a M. Friedman (nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1976) publikovali pamflet proti regulaci nájemného. Tak se poprvé setkal s organizovaným libertariánským hnutím.

    ...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Američané chtějí zkrotit banky starým bičem - zákonem z roku 1933 | FinWeb.iHNed.cz -
    http://finweb.ihned.cz/c1-39671350-kongres-chce-zkrotit-banky-starym-bicem

    Zákonodárci obou politických stran hledali cesty, jak zabránit budoucím finančním krizím a zároveň zmírnit hněv veřejnosti nad pomocí bankám a bonusy bankéřů. Nyní došli k jednoduchému řešení: obnovit zákon, kterým jejich předchůdci léčili následky deprese v třicátých letech - tzv. Glass-Steagall Act.

    Tento zákon z roku 1933 oddělil komerční a investiční bankovnictví. Jeho cílem bylo zabránit hazardnímu nakládání s vklady, protože spekulativní investice bank byly považovány za viníka krize.

    Zdi mezi komerčním a investičním bankovnictvím definitivně padly v roce 1999. To vedlo k mnoha bankovním fúzím, které spojovaly nejen různé sektory, ale také překračovaly národní hranice. Vznikala tak velká monstra typu Citigroup a zelenou dostaly velmi kreativní bankovní nástroje, které v roce 2007 začaly ohrožovat samotný finanční systém.

    ...

    Jiní by řešili situaci tak, že by banky zmenšili. "Bylo by to mnohem efektivnější a zvýšila by se konkurence. Kdybychom loni rozbili Citigroup, byli bychom svědky mnoha operací nováčků na trhu. To je kreativní destrukce," tvrdí Christopher Whalen, ředitel firmy Institutional Risk Analytics, která hodnotí banky.
    ABYSS
    ABYSS --- ---
    T_Y_L: Třeba tady http://www.mojepoplatky.cz/konec-koureni-v-cechach-469.html, i když to neni uplně primární zdroj...

    Jinak jsem to ale původně měl z nějakýho selskýho počtu (počet kuřáků/3*cena krabičky / 2 * 365) aneb tři průměrní kuřáci vykouří dohromady každý den krabičku a vyšel mi zisk pro stát kolem 50 mld, s tím, že k počítání mě inspiroval článek, kterej tvrdil, že léčit nemoci způsobené kouřením stojí 4mld... (což mi ale teď přijde, a asi je, dost podhodnocený vzhledem k ostatním článkům, co tu vidim...)

    A jinak "jak vykouzlit libovolná čísla" je imho hezky naznačený tady - v tu chvíli co začnu počítat "měkký" věci jako cena ztráty člověka, možnost neplatit mu důchod... tak jsem ztracen=)

    http://jakubgros.blog.idnes.cz/c/97118/Absolutni-zakaz-koureni-Myslite-si-ze-se-jeste-vyplacite.html

    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ABYSS: Zajímal by mě zdroj, ze kterého vycházíš?

    Já viděl opačná čísla, tedy že zdravotní výdaje a výdaje státu příjmy z daní přesahují. Zdroj zde: http://www1.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2007-4-03.pdf
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    v pozadi teto krize totiz lze najit viniky a jsou to evropske bancicky - USA trati na krizi jako prase, volny trh neni vinikem v zadnem pripade, protoze je - a to zejmena na evropske a asijske casti burz a obchodu totalne ovladan narodnimi staty a kolonialnimi mocnostmi. Tedy ne ten volny, ale trh a penize jako takove. USA na to svym ochranarskym opatrenim jen reaguji.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    _BENNY: a stejne dobra otazecka je, proc jsou tu uvadeny USA, ktery prej na tom profitujou, kdyz to neni pravda a profitovaly na tom v evrope zejmena britske banky a britanie vseobecne (sebrala nemecku i jeho obchodni cesty a obchodni lodstvo, amerika z toho mela hovinko). Tentokrat s tebou souhlasim, nebyla to chyba volneho trhu ani USA (ba praveze naopak - USA na rozdil od UK poskytovalo pujcky porazenemu nemecku - tedy zemi jenz byla obchodne zlikvidovana spojenci Francii a Britanii. Rusko v teto dobe teze nepada v uvahu, diky Leninove idiocii ztratili vice uzemi a vlivu nez porazene nemecko same.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: tak cele to vyzniva jako kritika volneho trhu. zakladni linka je nasledujici:

    -> vznikly financni instrumenty (hlavne obchodovani s akciemi na pujcku, de facto leverages) -> lidi meli najednou strasne moc penez a zacali investovat -> ceny akcii v podstate jen rostly -> najednou se vsechno zvratilo a ceny zacaly klesat -> vlivni bankeri zasahli financni injekci (vcetne J.P.Morgana i J.D.Rockeffelera) -> ceny zacaly kratkodobe rust -> "technika" (ve forme omezene bankovni lidske sily) zacala kolabovat -> zpravy zacaly chodit vyrazne pozdeji -> vsechno to nakonec padlo a lidi zacali pachat sebevrazdy -> vsichni verili volnemu trhu a tak nikdo nic nechtel delat.

    otazkou ovsem je - kde se ty (prebytecne) penize vzaly? a kam se pak najednou vytratily?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Dnes ve 20:00 na Viasat History - 1929: Velký krach

    Dokument VB 2009

    V roce 1919 Spojené státy sklízely ovoce svého vítězství a dominance po první světové válce, zatímco Británie a její evropští spojenci zůstaly po válce finančně vyčerpané. Americké hospodářství naopak vzkvétalo a svět tančil podle amerického rytmu. Lehce dostupné úvěry a masová výroba vytvořily na počátku 20. let půdu pro éru vysoké spotřeby, která neměla obdoby. Trh akcií rostl a počet investorů se zvyšoval. Ve velkém si půjčovali peníze a měnili za hotové. V roce 1928 trh vzrostl za pouhých 12 měsíců o 50 procent. Pak ale udeřila katastrofa. V říjnu 1929 v průběhu šesti děsivých a zoufalých dnů poklesla hodnota akcií na newyorské burze o třetinu. Lidé přišli dohromady o více než 25 miliard dolarů. Později došlo ke krachu tří tisíc bank, které s sebou vzaly i úspory svých klientů. Pád trhu vyústil v ničivou celosvětovou krizi, která trvala až do druhé světové války. Akcie dosáhly své původní hodnoty až v roce 1954. Sledujte vyprávění o finanční katastrofě, o níž jsme doufali, že už se nemůže nikdy opakovat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ABYSS: ano, nadpis je na prvni pohled hloupy :) ale pointa imho hloupa neni - kdyby si kazdy kurak musel naklady leceni platit sam, koukal by se na svoje koureni trochu jinak ;-) pozn. jsem kurak.
    ABYSS
    ABYSS --- ---
    ABYSS: Ruším dotaz. Už mi došlo, že fixed exchange rate je ke zlatu a ne k ostatním měnám:). (I když je to víceméně totéž...)
    ABYSS
    ABYSS --- ---
    _BENNY: Jen k tomu blbému nadpisu: kuřáci přispívají národu na daních mnohonásobně víc než kolik sežerou zdravotnictví...
    ABYSS
    ABYSS --- ---
    _BENNY: JOSEF_K: Jste se nějak rozepsali:).

    Tohle je pěkný článek... http://eh.net/encyclopedia/article/parker.depression (a návaznost opuštění zlatého standardu a vyhrabání se z krize mi přijde docela dost přesvědčivá...)

    A můj další dotaz k makru, kousek toho článku... (zlatý standard před WW1)

    " It operated successfully because countries that were gaining gold allowed their money supply to increase and raise the domestic price level to restore equilibrium and maintain the fixed exchange rate of their currency. "

    To funguje jak?:)

    Dostanu zlato, vytisknu peníze, je jich tedy víc, ('"ztratěj" reálnou hodnotu), zvýší se tedy ceny, a teď už si nejsem jistej - zjistim, že za svoje zlato jsem dostal peníze, za který si můžu koupit míň, takže si tam už svoje zlato dávat nebudu / někdo jinej si ho dá někam jinam a tudíž množství zlata, které vlastním, "klesne"? To asi ne? Nevíte?:)


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam