VSOUKOLOHLOR: V tom pripade jsi nemel zavrhovat muj priklad a pouze argumentovat proti systemu, o kterem mluvil Enkie (klidne prave s odkazem na USA).
Ono je zjevne, ze ten system je celkem drsny, ale nelze rici, ze je ucebnicovy nebo nefunkcni, protoze neexistuje dnes.
Co se cizich slov popisujicich nekvantifikovatelne veliciny ve spolecnosti tyce, to vse ma jiste vliv na ekonomickou efektivitu. Nicmene, mam vuci nim dve vyznamne vyhrady: 1) pokud to ma byt argument, necht je definovana metrika, ve ktere jsou tyto veliciny definovany, 2) moje osobni zkusenost je takova, ze prestoze lze vymyslet spoustu velicin, nebyva to nijak prospesne pri analyze systemu. Napriklad vsechny tebou zminene veliciny mi pripadaji jako nejen zavisle na jinych, snadneji popsatelnych, ale dokonce jako splacane odvozeniny (bez urazky).
Co se zenskeho volebniho prava tyce, nejsem si jisty, ze to byl zasadni krok kupredu. Ale chapu, ze bych tento svuj nazor tezko vyslvetloval dnesnim zenam, ktere se sice o politiku v naproste vetsine nezajimaji, ale maji pocit, ze toto jejich pravo dokazuje, ze jsou ve spolecnosti vazene - nikoli, ze spolecnost na jejich bedra haze dalsi odpovednost.
Otazkou zustava, zda je opravdu nemozne mit volny trh pri zachovani volebniho prava zen. Existuje nejaky duvod, proc jsi to zminil?