• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NAKASHI: Dětská práce byla v Evropě zrušena proto, aby děti nekonkurovaly dospělým, aby se omezila nabídka práce a zvýšila cena. Protože to proběhlo v době růstu a technologického skoku, v podstatě to vyšlo a asi je to dobře. Nicméně nepředstavujme si pořád pod dětskou prací ty zubožené chudáčky špinavé od uhlí s lopatami v rukách a helmami s karbidkami. Dnes jsou take dětští herci a nikdo se nad tím nepohoršuje.
    Jinak povinná školní docházka byla zavedena, aby dostala ty nezaměstnané děti z ulice a aby účinně vymývalo mozky s důrazem na socialistická dogmata o “veřejném blahu” a “nutnosti ochrany před trhem”, což třeba u tebe zafungovalo evidentně dobře.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: no to bych rekla ze je dost nepresnej vyklad. alokace zdroju spis ve smyslu co se s tim zdrojem stane, ve smyslu jestli bude zezeleza soucastka auta, konstrukce baraku, detska prolejzacka, nebo jestli treba zustane v zemi protoze se nikomu nevyplati ho vytahnout.

    to s jedincema souvisi spis min, a uz vubec tam neni nikdo kdo by "prideloval"

    myslim ze driv nez zacnes neco tak emocne kritizovat tak bys mel nejdriv vynalozit vic casu na to to pochopit jak je to skutecne mysleno
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Alokace zdroju tedy to jak jsou spolecne i individualni zdroje ve spolecnosti pridelene jedincum napriklad ve forme penez tedy naroku na tyto zdroje, ale treba i zivotniho prostredi.

    O jine alokaci zdroju mne v souvislosti s mytickym bozstvem zvanym Volny Trh mne ani nenapadlo uvazovat.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PAULMUADDIB: je tomu presne naopak - detska prace byla v evrope omezena prave zavedenim pracovne pravnich predpisu, ktery ji zakazovaly. plus zavedenim povinny skolni dochazky.

    v africe/bangladesi/kambodzi... se tyhle pravidla ale prilis nevymahaji, byt v tech zemich jsou soucasti pravniho systemu taky.

    zbytek kecu o zoufale nekonkurenceschopnosti a kupovani produktu detsky prace radsi uz komentovat nebudu, marne bych se rozciloval nad dalsim z rady sso idiotu
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    APOSTRI: Příjde mi, že jsi dost jednostranně zaměřený , pokud za relevantní "ekonomické zdroje" považuješ zdá se pouze pracovní sílu.

    Evidentně věci jako jsou: naleziště surovin, zdroje energie, dopravní dostupnost, klimatické podnínky, historické postavení atd. jsou pro tebe zcela nepodstatné..

    btw. Ten Darvin a "volný obchod" mají společné hlavně to, že fungují přirozeně, dá se říci "samospádem" včetně samovolných reakcí na nenadálé katastrofy typu, pád meteoritu a vyhynutí dinosaurů (rozvoj savců), či zhroucení ekonomiky a krach měny (neřízené zavedení např. směnného obchodu..)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NAKASHI: Jasně že za děti pracující v Africe může evropská regulace pracovního práva. Už jenom tím, že díky té regulaci jsme tady mnohem chudší a nemůžeme tolik kupovat jejich zboží. Ale reálně je to o tom, že protože chceme maximálně osmihodinovou pracovní dobu a platy, které uživí jak nás, tak armády nadbytečných úředníků a lenochů, a jiné vymoženosti, tak jsme zoufale nekonkurenceschopní a musíme se “chránit” před výrobky těch, co tyhle vymoženosti nemají. Tím, že banujeme jejich produkci, se jednak máme hůř a jednak jim znemožňujeme, aby tyto vymoženosti někdy měli u nich.

    Cywoe vykořisťování, nebohý dělník 19 století,… jsem tady dobře v Ekonomii? Nebo je to studovna marxismu-leninismu?

    APOSTRI: Taky sháním kyblíček, ale z opačných důvodů. Hele, tak jim běž nějak pomoct. Navrhni nějaký system, aby nemuseli pracovat tolik. Já vidím cestu v tom obchodovat s nimi a umožnit jim tu vyšší životní úroveň vybudovat. Jinak koupit product osmiletého kluka je morálně trošku něco jiného, než koupit “službu” ve formě sexu s osmiletou holčičkou. Jestli to tak nevnímáš, měli by si na tebe dávat pozor.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    _BENNY: jen k tomu chaosu, původně jsem chtěl napsat, že tržní systém je svym způsobem chaotickej (jako to počasí nebo ekologickej system...). Což by asi ale dávalo do not těm libertariánům, protože snaha ovlivnit tak nepředvídatelnej systém většinou dobře nekončí. .-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: hele a jak si myslis ze by to dopadlo, kdyz bychom odted uplne utli obchod s Cinou? deti by se mely lepe?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    PAULMUADDIB: To jsou naprosto totozne argumenty jako kdyz se detska prace resila v Britanii nekdy v 19 stol. Popravde kecy typu "Ja nakupuju levny zbozi vyrobeny detma a tim podporuji jejich systematicky vykoristovani ale delam to hlavne aby meli co jist" by se uz meli kriminalizovat. Co prijde priste? "V Indii jsem si koupil devitiletou holcicku a znasilnil ji aby dostala veceri, volnej trh je krutej ale nemam nad nim moc, nemohl jsem ji to jidlo dat, bez toho aby ona neco dala mne"?

    Zacinam nutne potrebovat kyblicek na bliti.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PAULMUADDIB: jo aha, takze vlastne za deti pracujici v africe/asii muze evropska regulace pracovniho prava :))) tak jeste ze jim pomahas ty.

    inu, fasisti a volnotrzni stalinisti z sso, ze ja se vubec divim
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: zdroje jsou alokovany ... podle toho kde se narodis? nemyslis spis, jako jaka je sance je ze ty zdroje budes mit ty? protoze alokace je neco uplne jinyho
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    LEXIK: To je vzdicky osvezujici vydet nejakeho zapaleneho zealota volneho obchodu. :) Kazdopadne nechapu co ma Darwin spolecneho s "volnym trhem".

    Obecne pokud vezmem empiricka data, tak muzeme aproximovat ze zdroje jsou alokovany na zaklade promenych v tomto poradi:

    1. Nahoda (treba to v jake rodine se narodis)
    2. Aplikace nasili (vcetne hrozby)
    3. Politika

    Jinak poznamka na okraj: je zabavne ze zminujes zrovna evolucni teorii (resp Darwina) a gravitaci, neb jsou to prave mimo jine tyto dva obevy ktere vedli ke zjisteni ze nic jako prirodni zakony neni.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    APOSTRI: Tak ono je hrozně hezký mít to “srdíčko”. Asi mi to nebudeš věřit, ale já to cítím podobně. Jenže kupříkladu ty děti v Číně, v Africe se nerozhodují mezi tím chodit 16 hodin denně 6 dní v týdnu makat od 8mi let a tím chodit si hrát na pískoviště a s balonkem. Ony se rozhodují mezi tou prací a smrtí hladem. A v takovém případě mi srdíčko říká, že je dobré je zachránit, třeba tím, že budu kupovat jejich produkci, navíc když je levnější. Taky si myslím, že by se měly mít lépe, ale mají se špatně právě kvůli těm, co si v honbě za regulacemi a ochranou před neviditelnou rukou trhu vybudovali hradby ze sociálních system, cel, dotací a nezměrného obžerství bez práce (kam to vede, je vidět na příkladu Řecka).

    Abys mi rozuměl, já docela dobře chápu, že není vše černobílé, ale tady ta diskuze byla natolik černá (strašně etatistické názory bez reflexe, snahy pochopit tržní principy), že jsem musel přijít z tvrdě libertariánských pozic.

    Ale znovu opakuju, představa libertariána není zástup dětí plazících se malou štolou pod zem kutat diamanty 16 hodin denně, aby mladé přítelkyně libertariána mohly vystupovat ze svých Maybachů s briliantovými náušnicemi velikosti holubích vajec. Ale ten trh se prosadí ať už ho křivíš, nebo ne, jenom když ho křivíš, tak to někde někoho nakonec víc bolí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LEXIK: tezko ucuras fakt ze kdyz si nekde neco vezmes, tak to jinde zase chybi. v tomhle si ten system "co chce" rozhodne delat nebude.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    _BENNY: .. modelovat si můžeš třeba i chování počasí, přesto si pak to počasí dost často dělá "co chce" .. ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HONZAL: nezavisle na vsem existuje mozna tak chaos :-) modelovani ruznych trznich situaci je modelovani v nejakem systemu, ktery vytvoril clovek. samozrejme ale clovek nemuze vytvorit cokoliv, co by porusovalo jine zakladni zakony (napr. fyzikalni zakon o zachovani energie), a proto nakonec vysledek takove lidske cinnosti vykazuje znaky zakonu podobnych jako tem v prirodnich vedach.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    HONZAL: Teoreticky ano, prakticky se v cine zvedla uroven nejrychleji po krizi 2008 kdy si tamni mocni uvedomili ze budou taky potrebovat i nejakou domaci poptavku, protoze zapad mozna miri do prdele.

    Jinak flakacema tady Paul AtreIdes asi mysli vsechny ty co nemakaj 16 hodin dene 6 dni v tejdnu od dosazeni 8 let. To jsou taky ti co nezatezujou duchodovej system protoze nekdy mezi 30 a 40 umrou. :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    já myslim, že volný trh opravdu existuje nezávisle. Nezávisle ale už třeba nemusí existovat model dokonalý konkurence
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LEXIK: on ten "volny" trh, ktery ve skutecnosti neni volny, ale je tezce regulovany, prece jenom je lidskym vynalezem. nicmene veci jako lidska soutezivost, bojovani za vlastni zajem, chybovani, omezene zdroje na planete atp patri mezi ty, ktere nezmenime, stejne jako nezmenime fyzikalni zakony. holt otazka jestli se na to clovek kouka zdola (system je vysledkem mravenci cinnosti nas vsech jednotlivcu a skupin a proto funguje) nebo shora (system nas ovlada, muzeme si vymyslet libovolny jiny system, lidi a vsechno se zmeni a bude to fungovat).
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    APOSTRI: Volny trh je mytus a ekonomicke eqilibrium ci optimum je koncept srovnatelny s kralovstvim nebeskym v tom smyslu ze se jedna o teleologicky koncept ktery v seriozni vede nema obdobu. A jako takovy take nastane az na vecnosti. My mezitim budem delat to co lidi delaly vzdy starat se o svoje veci a regulovat je misto abyjsme jim davaly volny prubeh a doufali ze to prece nejak dopadne.

    Volný trh alias "Darvinismus" je přírodní zákon existující mimo člověka podobně jako třeba gravitace. Volný trh dělá jediné, jednoduše a efektivně alokuje zdroje a spotřebu zcela automaticky tou nejsnažší cestou. Je možné proti tomu protestovat, vysmívat se .. nahrazovet všemožnými umělými systémy typu "centrálně řízené ekonomiky", ale výsledek bude vždy podobný přání chtít nechat téci vodu do kopce ...

    Popírat "Volný trh" je na podobné úrovni, jako třeba popírat "gravitační zákon" .... prostě tu je!

    Samozřejmě, že je potřeba "volný trh" jistým způsobem regulovat a řídit, aby jeho dopady byli sociálně a společensky spravedlivé, ale to se jedná vždy akorát o nastavení působení "zpětné vazby" ... nikoliv o popření samotného systému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam