• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FADEKÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    FADE:
    IGRACEK:
    TRISSIE:
    nemáte někdo kůli závislosti zkušenost s bezkofejnovym? :)
    uvítal bych nějakej typ na solidní, třebas i instantní při solidní ceně
    začínam nad tim pomalu přemejšlet, pač mi semtam po pátym neni dobře, a občas se mi i stane že na noční nemůžu usnout (..:)
    AGR
    AGR --- ---
    Doufam, ze nevadi, kdyz Vas pozvu na internetovy obchod s kavou, ktery rozjizdim. Mame tam ted i vanocni produkty, tak pokud byste chteli ochutnat cerstvy kvalitni kafe, tak nyxaci 10% sleva :).
    Káva Pohádka - Internetový obchod
    http://eshop.kavapohadka.cz
    KIKIMURA
    KIKIMURA --- ---
    Mlýnky se dají nastavit na hrubost mletí.. Doporučil bych něco takového, je to za rozumný peníze..: http://www.doubleshot.cz/hario-skerton-rucni-kavomlynek.html
    GIA_
    GIA_ --- ---
    Ahoj,
    sháním pro tátu k narozeninám "domácí" mlýnek na kávu.
    Bohužel se v tom vůbec nevyznám, tak nevím podle čeho vybírat.. Dočetla jsem se, že by měl mít víc typů mletí (hrubo...), ale u mlýnků to většinou nepíší.
    Poradíte? díky
    PPHUFIK
    PPHUFIK --- ---
    miluju kaficko, a s mlickem, asi jsem pochopil kavu dadakovu
    MINAB
    MINAB --- ---
    Hezký den přeji.
    Vyzna se v vas nekdo v kavovarech.Je mozne sehnat dobry do 3000 kc?Ja se v tom nevyznam,ale jeden kavarnik rikal,ze musi byt spravny tlak a spoustu dalsich vychytavek,aby kava byla dobra...
    Pls,rady do posty.Dekuji.
    STANLEY
    STANLEY --- ---
    Pití kávy a čaje chrání srdce, prokázal nový výzkum
    http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=671178
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    BIGES: Kofein je v tomhle zrádnej, ale obecně platí, že když ho převedeš do grafu času a "aktivity", tak ti rychle vyletí nahoru, ale pak i dost rychle klesá a obvykle pod původní úroveň, takže po něm jeden cejtí ještě větší únavů .. Já třeba piju kafe na noc a spinkám po něm jak mimi :))

    Jinak je to třeba u zelenýho čaje .. tam křivka aktivity stoupá pomalu, ale pak se dlouho drží..


    já mám taky dotaz - dokáže mi někdo z vlastní zkušenosti doporučit samostatnej šlehač na mlíko (asi se vyjadřuju špatně, ale zkrátka aby to udělalo v hrnku pěnu :) )


    Díky !!!
    BIGES
    BIGES --- ---
    Zdravím. Mám dotaz, snad se tu najde někdo, kdo tomu rozumí ;)
    Káva, popřípadě cola, kofola, obsahují kofein, což by mělo povzbuzovat. Na mně však tyhle věci působí naopak tlumivě. Je pro to nějaké vědecké vysvětlení?
    Dík :)
    STANLEY
    STANLEY --- ---
    Oblíbený nápoj v ohrožení, kávy začíná být nedostatek
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=665973
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    Kofein, nebo kokain?
    Povzbuzující účinky kofeinu, které konzumenty mohou dovést až k závislosti, přivedly tým odborníků k zajímavé myšlence. Vědci z Univerzity Johna Hopkinse provedli zajímavý experiment. Skupině deseti narkomanů řekli, že jim bude nitrožilně aplikován kokain, amfetaminy, kofein, placebo a nebo další látky. Drogově závislí ovšem nevěděli, jaká látka je obsažena právě v jejich dávce. Faktem bylo, že narkomani dostali pouze kofein, anebo placebo. Maximální dávka kofeinu byla 300 mg.

    Výsledky výzkumu byly velice překvapivé. "Po kofeinu, především po nejvyšší dávce, popisovaly pokusné osoby, že pociťují účinky podobné jako po některých drogách: euforii, příjemné pocity, v menší míře nepříjemné. Pozitivní hodnocení vysoko převažovalo. U vysoké dávky se také nejčastěji domnívali, že by mohlo jít o kokain nebo amfetamin. Svůj odhad zdůvodňovali pocity povzbuzení, stimulace; v tomto směru se tedy účinky kofeinu a stimulačních drog částečně překrývají," popisuje průběh výzkumu I. Krejčí v knize O kávě a čaji.
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    FADE
    FADE --- ---
    IGRACEK: sice to není kafe, ale zajímá mě to :-¨) - prosím napiš něco blíž o té rostlince...
    FADE
    FADE --- ---
    CONTINUITY: Souhlasím s Tebou. Tohle mi tak nějak vyznělo z té studie, na kterou jsem odkazovala (že "Napomáhá vzniku poruch příjmu potravy")...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    FADE: Rozhodně jsem nenaznačovala, že by konzumace kávy vyvolávala tyhle psychické poruchy. To je samozřejmě hloupost, ty mají hluboké osobnostní příčiny. Kofein, podobně jako třeba kouření, může být jedním z průvodních jevů nebo "pomocných nástrojů", zkrátka člověk, který má nezdravý vztah k jídlu, hledá různé "náhražky". Ale to nijak moc nesouvisí s těmi látkami jako takovými.

    Stejně tak může být kofein "pomůckou" člověka, který se přejídá, a taky to není jeho chyba (kofeinu)
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    IGRACEK: Rhodiolu zkusím, dík za radu! Jinak mám teď doma zásobu Brahmi (od id Continuity), na rozproudění mozkové aktivity, posílení energie a utlumení různých neblahých účinků z pře-pracování, tak snad to taky nějakým způsobem pomůže;) . Zkoušla jsem i puškvorec, ale nesedí mi.

    Jinak mě káva svědčí i z důvodu většinou nízkého tlaku, často se až teprve po ní cítím "při plném vědomí" (i když meditací, během atp. lze dosáhnout podobných účinků, přecijen probouzet se šálkem dobré kávy je holt mně velmi příjemná kombinace pohody, pohodlí a požitku chuti a vůně..). Jak se tu již někdo zmínil, při pobytu v přírodě/mimo civilizaci nemám problém vysadit, ve městě naopak.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    :)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    JAMINA: no ja kdyz usinam a potrebuju se udrzet pri zivote, tak si udelam smrtaka.. a vysledek je takovej, ze telo mi funguje, ale mozek uplne vymletej.. takze vysledek nic moc.. pro me osobne je nejlepsi nakopavak Rhodiola, zazracna rostlina, ale to uz je na jinou debatu :]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já se teda po několika letech přežívání na kofeinu (nejdřív 2 školy a práce na noční směny, pak práce na plný úvazek ve dne a učení na obě školy v noci) dostala do stavu, kdy mě kafe už nenakopne okamžitě, ale zato mi spolehlivě zabrání večer usnout a zvyšuje úzkosti.

    Hrozně dlouho mi trvalo dát si dohromady souvislosti (nespavost jsem spojovala se stresem ze státnic a noční chození na záchod s možnými problémy ledvin), až mi jednoho dne secvaklo, že jsou dny, kdy usnu po pár minutách a v noci se nebudím - a že to jsou přesně ty dny, kdy poslední kafe vypiju před šestou večer...

    Teď už přes rok limituju kávu na max dvě denně - jednu ke snídani a někdy druhou odpoledne v práci (hodně pomohla změna zaměstnavatele - teď nemám erární mléko, a pokud si nekoupím svoje, tak mám smůlu) a chtěla bych to časem utnout úplně. Ale byl to boj, protože předtím jsem pila tak 5-8 šálků kávy denně - omezovala jsem to o jeden za měsíc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam