IMHO:
supermarketove kavy jsou jednim z duvodu, proc prevazuje nazor o nezdravosti kavy. dalsim duvodem, proc si lid mysli, ze kava je nezdrava je zpusob pripravy. kava MUSI byt cerstve uprazena. zrna po uprazeni ztraci kvalitu uz po nekolika dnech (u prekapavanych kav, tzv. dripech atd., je rozdil znat velmi markatne klidne hned druhy den, pokud fazole (zrna) nechame lezet nekde v otevrenem pytliku v policce kdesi v kuchyni. namleta kava, pokud jsme si ji nenamleli sami primo v ramci procesu pripravy jedne "porce" nema smysl. vsimnete si, ze v kavarnach, kde se snazi o spickovou pripravu, melou kavu zvlast na kazde jedno espresso! (pokud neni v lokale 64 japoncu). namleta kava ztraci kvalitu v ramci desitek minut. v procesu "zvetravani" kavovych zrn se v kavarnach "utahuji mlynky: v ramci jednoho baleni se lisi hrubost mleti na zacatku zpracovavani a na konci, pokud je pytel otevren nekolik dni, jinak by vysledne espresso z poslednich zrn nebylo podobne tomu prvnimu.
a proc o tom mluvim: kavova zrna po uprazeni reagujji se vzduchem a s okolni vlhkosti a diky obsahu tuku zlukne (to jsou ty kysele a horke pachute) a pokud pripravujeme kavu neuvedomele (mluvim hlavne o prilis dlouhe extrakci), kavu prepalime; neco jako prelouhovany caj. trisloviny nam skoro ani nedovoli napoj vypit. bohuzel u kavy jsou na to lide v cechach zvykli, takze jim to neprijde divne.
shrnuti: jakakoli balena kava bez data prazeni: nebrat, nepit. takovehle balicky se vali mesice kdesi ve skladech a to, ze balicek je vakuove uzavreny, neznamena, ze se vyse popsane procesy nedeji.
tady podrobnejsi informace a odkazy z jednoho ceskeho blogu:
http://jaknakavu.eu/espresso/supermarketove-espresso/
http://jaknakavu.eu/o-kave/vyvraceni-kavovych-pover-odkaz-na-pojednani/
http://jaknakavu.eu/o-kave/literatura-a-filmy-o-kave/