• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FADEKÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    FADE: jj sem na tom podobne - kafe piju protoze mi [bohuzel az moc] chutna, uz me ani nepovzbuzuje.. vrchol myho kafarstvi bylo kdyz sem delal nocni sichty, kdy sem byl schopnej dat +/- 10 [!!!] kousku za sichtu.. to je ale fakt extrem, dnes davam tak 3

    ad diskuze o zazivani - http://www.gillscuisine.com/2009/01/does-coffee-aid-digestion/
    FADE
    FADE --- ---
    Také jsem toho názoru, že káva s počítačem jde dohromady výborně, a také se moje kofeinová závislost rodila zhruba ve stejné době, co jsem začala hodně pracovat na počítači - a taky se učit po večerech. Momentálně bez kávy nefunguju - jediná doba, kdy kávu nepiju, protože na ni nemám chuť, je při nemoci (cokoliv ohledně dýchacího ústrojí, bolesti v krku apod.). A pak se bez ní bez absťáku obejdu při pobytu v přírodě. Do budoucna plánuju nějakou dobu kávu úplně vypustit, protože jsem již prakticky přišla o její povzbuzovací efekt - mám hodně vysokou toleranci a když opravdu potřebuju nakopnout, už mi zdaleka tak neposlouží.
    FADE
    FADE --- ---
    CONTINUITY: Naprosto souhlasím. Bohužel mám pocit, že při dosavadních výzkumech se rozlišuje ještě tak kofeinová a bezkofeinová káva. Už jen způsob úpravy může pravděpodobně vyvolat odlišné efekty (presso, džezva, překapávaná, turek, instantní), materiál použitého nádobí možná také může mít nějaké dopady (zejména kovové), stejně jako dochucení - nejen evropské mléko, cukr ale třeba kardamon (teorie zmírňujících látek, ajurvéda, http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/teorie-zmirnujicich-latek/). U čerstvě namleté kávy by se mohl dát očekávat vyšší obsah antioxidantů. A což takhle odrůdy kávy? :-)

    To vše by bylo zajímavé, ale nedostupné (?). O srovnání efektů bio a nebio kávy prozatím taky nevím, tady by to byla otázka efektu reziduí pesticidů a umělých hnojiv, popř. plísní. Ale vzhledem k tomu, že prozatím nejsou s to ani jednoznačně posuzovat vliv těchto látek a jejich synergie v potravinách obecně, natož srovnávat kávu s kávou :-)

    Tak vytříbení chuťové buňky na kávu tedy ještě nemám, ale z takové té běžně dostupné konvenční produkce jsem s to pít asi dva tři druhy, instantní asi žádnou...
    Dát si kávu v hospodě je cesta do žaludečních pekel, bohužel i v málokteré restauraci či kavárně to stojí za to... v tomhle směru vzpomínám se slzou v oku na Itálii :-)
    FADE
    FADE --- ---
    CONTINUITY: Hurá, už to není samomluva :-) Děkuji za příspěvky.

    Ohledně pití kávy v době jídla jsem slyšela, že ovlivňuje nějakým způsobem vstřebatelnost některých látek (např. vápník, železo), ale bohužel nemám žádné konkrétní údaje.

    Co se týče trávení, pak západní poznatky tvrdí, že káva zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny (chlorovodíkové) a enzymu pepsinu, což teoreticky trávení napomáhá (viz např. http://www.e-kava.cz/kava/chemie-kavy), takže je zajímavé, že arjuvéda to má vlastně přesně naopak. Pokud mohu soudit podle svých pocitů, pokud vypiju kávu před jídlem (ovšem prakticky výhradně s mlékem), sníží to pocit hladu nebo vůbec chuť na jídlo.

    Souhlasím, že káva žaludek dráždí a pro citlivé lidi to tento efekt asi má, ale v tomto případě jde o něco jiného - o psychické poruchy. Poruchami příjmu potravy se z definice míní anorexie, bulimie, záchvatovité přejídání, nepatří sem vředy apod. Představa, že by díky konzumaci kávy někdo onemocněl jedním z výše zmíněných, mi připadá dost přitažená za vlasy :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Pokud se bavíme o kávě, velmi důsledně bych rozlišovala mezi kvalitní, čerstvě mletou bio kávou a běžnou mletou kávou v prodejní síti, která obsahuje spoustu chemických látek a je kdoví jaké kvality.

    Poznám to dost bezprostředně: kávu jsem pila průběžně asi 10 let, a za tu dobu jsem se postupně stávala čím dál senzitivnější na její kvalitu, až do stavu, kdy tu běžnou vůbec nemůžu pít, chuťové buňky i žaludek se okamžitě brání. Tu kvalitní, třeba Mama Coffe, kávy z Ebel coffee, s mírou a s mlékem ;) pít můžu.

    Vnímám kávu jako velmi silnou a velmi návykovou drogu, která podstatně ovlivní vědomí na celej den. Měla jsem také dlouhá období, kdy jsem ji nepila vůbec, teď střídám dny s a bez. Je tam výraznej rozdíl. "Kávovej" stav se dobře hodí k práci na počítači, možná proto taková popularita kávy dnes ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    FADE: V jednom ájurvédském textu (tradiční indická medicína) jsem si teď přečetla, že se potrava hůře tráví, když se před jídlem, při něm nebo po něm pije káva... Myslela jsem si, že je to spíše naopak ;)), ale to bude iluze, káva prostě svým "kyselinovým" a povzbuzujícím účinkem vyvolává pocit, že se člověk i po těžším jídle "probral", ale to ještě neznamená, že lépe tráví.

    Co se týče poruch příjmu potravy, káva velmi dráždí žaludek, některým lidem opravdu závažně, s bolavým žaludkem se těžko jí. Takový člověk by měl mít rozum a kávu nepít, ale to tak určitě není vždy, a spojení s poruchami příjmu potravy si umím živě představit.

    Obráceně to určitě funguje také (kofein místo jídla)
    FADE
    FADE --- ---
    Tak, zatím tu byly spíš pozitivní záležitosti, ale házím sem link na článek nazvaný "Pohroma v šálku", kde je negativních účinků přehršel... jsou to ale studie převážně z 80. let, takže pokud jste k těm zmiňovaným rizikům viděli nějaké novější, které by je případně přehodnocovali, budu moc vděčná za reakce....

    velice kuriózně zní tvrzení, že "Napomáhá vzniku poruch příjmu potravy" - tady mám trochu podezření, že byla zaměněna příčina a následek (např. anorektičky pijí hodně kofeinových nápojů, protože jim to pomáhá zvládat hlad, nemyslím si, že na počátku stojí zvýšená konzumace kávy) ...?

    http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=31
    FADE
    FADE --- ---
    Právě čtu, že káva byla démonizovaná nejen v souvislosti se zdravím tělesným

    "V 17. století byla v Itálii zahájena kampaň proti kávě jako nápoji ďábla. Papeži Klimentu VII. však natolik učarovala, že ji posvětil. Nebyl jediným svatým mužem, kterému tento aromatický nápoj velmi chutnal. Leo XII. o něm dokonce napsal ódu." To bylo tedy v době, kdy se káva rozšířila do Evropy.

    Zároveň ale podle jedné z legend o objevení pití kávy praví, že opat, který si sám na sobě vyzkoušel, jak je káva povzbuzující ji začal nechávat vařit mnichům při nočních modlitbách... . ani se mu nedivím, pořád někoho budit... :-)

    Kuriózní je i protest Londýnských žen: "v Londýně byla v roce 1674 zveřejněna Petice žen proti kávě, která mj. uváděla: „Káva způsobuje, že muži jsou po ní neplodní jako poušť, ve které se ta nešťastná zrna rodí.“ Možná tou pravou příčinou, proč muži nejevili o ženy takový zájem jako dříve, bylo jejich sdružování se nad šálkem černé kávy při pravidelných pánských jízdách."
    FADE
    FADE --- ---
    Káva brzdí kariogenní bakterie

    "Druh kávy, stupeň pražení a dekafeinace ovlivňují antibakteriální aktivitu kávy vůči Streptococcus mutans.

    Kávě je připisován antibakteriální účinek proti Streptococcus mutans, což je kariogenní bakterie. Studie provedená na univerzitě v Rio de Janeiro zkoumala účinek kávových výluhlů a Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) včetně vlivu míry pražení a různého obsahu kofeinu. Byly zjišťovány koncentrace, při nichž se růst bakterií zastaví (minimum inhibitory concentrations). Bakteriostatický účinek vykazovala kyselina 5-kofeoylchinová, trigonelin,. a kyseliny kávová při koncentraci 0,8 mg/ml. Světlejší extrakty z méně pražené kávy působí proti bakteriím silněji než z více pražené kávy. Baktericidně účinná je zřejmě kombinace kyseliny chlorogenové, trigonelinu a kofeinu, které se však při dekofeinování odstraňují.


    Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 10, s. 618"
    http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=96109
    FADE
    FADE --- ---
    Káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
    - a to více u obézních osob

    "Na základě poznatků získaných v rámci studie „Metabolizmus kávy a lipoproteinů“ (CALM), financované Americkým národním institutem zdraví, upozorňují američtí výzkumníci, že káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění více než normální káva. ...Získané výsledky jsou prvními svého druhu, které ukazují na vazbu mezi změnami NEFA, resp. ApoB, a konzumací určitého druhu kávy."

    více zde: http://www.spotrebitel.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=100574&Itemid=90
    FADE
    FADE --- ---
    Káva jako prevence diabetu II. typu: 3 - 5 šálků denně

    - je však potřeba zohlednit i způsob přípravy kávy
    http://www.solen.cz/pdfs/far/2009/02/08.pdf
    FADE
    FADE --- ---
    Kofein nezvyšuje krevní tlak

    "Osoby, které normálně pijí kávu jen občas, vypily během pokusu nárazově tři kávy. Jedna skupina konzumovala kávu s kofeinem, druhá bez kofeinu. Tlak se přitom zvedl oběma skupinám stejně, což znamená, že za stimulaci kardiovaskulárního systému mohou jiné složky kávy než kofein.

    Z výzkumu je také zřejmé, že pravidelní konzumenti kávy se postupně stávají proti těmto účinkům imunní. U těchto osob se byla prokázána větší stimulace nervových drah, ale nikoliv zvýšení krevního tlaku. "

    http://www.zdn.cz/clanek/svycarska-studie-kofein-nezvysuje-krevni-tlak-149732
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam