• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    ECLECTICA:
    Reflex je upadkovej debilní časopis, co je tam Šafr jako redaktor, je ten časopis jenom k nasrání... už to nečtu, rozčiluje mě to...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SHEALA: jo kapacitu přesně řeší, je omezená. A hlavní motivace byla imho v častý migraci po státech.. ty lidi jsou aktivisti, lidi na volný noze nebo prostě jejich charakter práce je nutí žít několik měsíců tam a pak zase jinde.. takže vztah adaptujou, navíc mám pocit že oni jsou mnohem více ponořený v dědictví beat generation a hippies. A tahle forma je jim bližší, neb mají exempláře, historky ze svého okolí (nemyslím tím rodiny)..

    V českym prostředí to vlastně moc nechápu, tady jsme všichni strašně blízko..

    Ale dále se klidně přesunu jinam, začal jsem o tom, páč jsem myslel že queer se hodně zabývá tématem přirozenosti a předpoklad že vztahy nutně musí být binární mi přijde jako jeden z předpokladů kterej všichni bez remcání sdílíme a oháníme se přirozeností.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LISTIKUS: bi nebo gay může být i katolík, druhá věc je, jak se vztahem své cirkve ke své orientaci naloží.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Něco k prezentaci v médiích. Co na to říkáte?

    http://www.reflex.cz/Clanek36325.html
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: tohle není nezajímavé téma, ale pomalu bych to zase stáčela k tématu klubu. Kdo má zájem, může se kouknout k Xchaosovi :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: no, zase... pokud se bavime o tech konsenzualnich poly vztazich... si pak nelezou tolik na nervy. Zadna ponorka. Jo a nekde jsem cetla ze stejne nakonec je jeden hlavni vztah, kde mas kapacitu pro lasku, a pak oba dva maji bocni vztahy, kde to jede na rovine zamilovanosti.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: já tak nějak vycházím z toho, že člověk má jistou kapacitu ohledně schopností partnerského intimního prožívání (tím nemyslím sex), a tudíž čím více partnerů, tím méně jim může dávat - časově, citově. Toť můj pohled na věc.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: nemaji. I kdyz harold ti bude tvrdit neco jinyho. Je to takova ta "biblicka poslusnost" dovedena ad absurdum. Bezne sou tam snatky mladych devcatek s padesatniky...a taky vyhazovani mladych kluku z komunity, protoze je jich jaksi prebytek. Ale visco, spousta zen ti urcite rekne jak jsou spokojene a ze je to presne to co chteji, nemuset resit ten velky slozity svet a venovat se jen detem. A nemusi to byt o tom ze by mely "vymyty mozek", svet je dost sileny na to aby nekterym lidem stalo za to se uchylit do nejake komunitni reality
    ***
    myslim ze Xchaos tu ma nekde polyamory auditko, kde se resi konsenzualni poly vztahy, doporucuju najit, a mam ho i booknuty.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ZUZKAOU: o právních postizích v naší či mezinárodní legislativně nic nevím (neříkám tím že nejsou), ale tak nějak žiju v představě že se to nemá a člověk je k tomu maximálně nucen okolnostmi.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    a voni mormoni mužou byt BI nebo homosexuální?...jsem zas neco blbe pochopil ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUDOLF: No mormoni - zejména ti tradiční (tedy s polygamií) jsou ve státech tvrdě stíháni.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FRONEMA: měl jsem pocit že queer si zabývá i alternativními modely vztahů.. byl jsem na ní zhruba před rokem, takovej malej workshop s následnou diskuzí.. ale bohužel nemám poznačený odkazy, vím že bylo něco lokalizováno do češtiny, tak aspoň wiki vypadá docela vyplněně http://en.wikipedia.org/wiki/Polyamory

    ZUZKAOU: v evropě byl problém čistě praktický, pokud nějaká holka šla do polyamorického vztahu - přátelé apod. je od toho odrazovali. Ve státech/kanadě byli mnohem tolerantnější. Mormoni snad nemaj podporu v každym státě, ne? No a nejde o polygamii, jde o vztah nikoliv o právní stav.


    ECLECTICA: Tohle na tom bylo nejzajímavější, oni i partnerky samosebou měli své partnery a všichni se znaly a tohle byla právě část která imho fungovala nejlépe. Stejně tak dobře fungovalo, když si našel někdo nekoho nového. Bi mohly paralelní trvalý vztah s oběma pohlavími, bez nějakých bolestí či nutnosti lhát. Ale jde o to, jak to v člověk v sobě má nastavený, pro každýho to není. Mně na tom bavila ta otevřenost.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ZUZKAOU: nevím zda je silný postih pro neposlušné děti je tou nejlepší motivací v rámci nukleární nebo atomární nebo molekulární rodině - pravidla jsou fine, ale tvrdé vyžadování poslušnosti vede k její ztrátě - z toho plyne atomizace společnosti jakožto přirozená cesta z bludiště pravidel - pravidla si diktuje každý jedinec sám a sám sebe obvykle za porušení netrestá........
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUDOLF: já si moc neumím představit, že by s těmi partnerkami měl plnohodnotné vztahy, ale to je jen můj pohled na věc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUDOLF: Já měla za to, že pokud netrvám na právním uznání, tak mnohočetná partnerství jsou jednoduší v evropě, než v USA, kde díky historii sporů s mormony je v některých státech pronásledovaný jakýkoliv náznat že by chlap mohl žít ve více domácnostech.

    Ostatně člověk co se mormonům věnuje (ID Harold) ví o několika polygamistíckých rodinách, kteří z USA emigrovali sem k nám.

    Tady http://www.sinlesslinks.com/TV-Series/big-love/ se dá postahovat seriál HBO o mormonské polygamické rodině :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    RUDOLF: trochu mimo tema ale co to bylo za prednasku?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SHEALA: byl jsme na přednášce o polyamorii, vedli to dva - myslím že amíci. Výchova dětí mně na tom zaujala nejvíce, páč mi to přišel jako moment lámání chleba. Předvedený model byl muže, jehož dítě je v jednom městě vychovávaný ženou a jejím přítelem/přítelkyní (detaily si nepamatuju:-) on měl pár partnerek rozesetých v jiných městech, stejně jako zbytek komunity, všichni o sobě věděli. Výchova byla myslím většinou lokálního rázu a děti zůstávali u matek.
    Ten model mně docela zaujal, ale v evropském prostředí se prý těžko implementuje:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZMYJKA: hele vubec by mi nevadilo kdyz by slo o nejaky skupinovy partnerstvi, ono jaksi jde o to, kdo se ozval driv ze. A zatimco dlouhodobych gay vztahu znam hodne, tak dlouhodobych vztahu kde je tri a vice partneru znam malo. A nerikam ze nejsou, jen o sobe treba nedavaji vedet.
    LURA
    LURA --- ---
    ZUZKAOU: Tak my třeba nukleární dvougenerační rodina nejsme, máme s rodinami velmi úzké vztahy a taky "malou rodinu" nepovažuju za nejlepší, ale je potřeba si stanovit pravidla fungování, aby to bylo ku prospěchu věci a ne jen další stres pro všechny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: myslím v rovině partnerské, ale zřejmě jsem v tomhle směru ovlivněna svými postoji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam