• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ZUZKAOU: dekuji ti za vstricny, fakticky, neosobni, informacne bohaty & po vsech strankach koser diskusni prispevek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUBOB: Máš chybné informace a nevíš o čem mluvíš. Tipla bych si, že ani moc nejsi schopen rozlišit mezi adopcí a pěstounskou péčí. Dovzdělej se.- do té doby nemá smysl s tebou diskutovat, protože prostě vaříš z vody.

    Zejména pokud nerozumíš pojmu hospitaliskum, psychická deprivace a nebo poruchy primární vazby ( což je to, čím škodí ústavy a co vede k tomu že 50% dětí z ústavní péče končí jako recidivisté)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLACKSPIRIT: googli a filtruj. Pár dní nazad jsem tu věšela metasudii ze všech dosavadních výzkumů homoparentálního rodičovství, která je zároveň oficiálním postojem americké psychologicé asociace.

    Údaje o situaci v ústavní péči dohledáš na stránkách neziskovek co se tím zabývají a taky na stránkách lidskoprávních organizací. V ČR je situace dost špatná, v současnosti se ročně do ústavní péče odebírá VÍC dětí, než před rokem 1989 a to i přesto že se těch dětí rodí méně. To nemá nic spolenčného s GLBT, ale se zoufalou situací sociálního systému "ochrany dítěte".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ZUZKAOU: hovorim o "nepovolovani".

    to s temi detskymi domovy mi prijde jako hodne ohrana deska. situace je o dost jina. v domovech je hodne deti, o ktere nikdo nestoji. naopak, o deti (male, nepostizene, "bile") je zajem mnohem vetsi nez je nabidka.
    tvrzeni, ze ustavy detem skodi nejak nerozumim. nevim, co tim chces rict.

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BLACKSPIRIT: jen za poslední dva dny jsem mluvila se dvěma lesbickými páry, které budou mít potomka (víc k tomu samozřejmě říkat nechci). Tož tak.
    Orientace přece nemá nic spoečného s touhou vychovat dítě...
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    já nevím, nemůžu se k tomu vyjadřovat.. nevim kolik dětí je v dětských domovech, kolik jim je let, co na to psycholog a jak hodnotit adoptivni rodiče, to mi přijde jako debata na vodě,
    ale hlavně upřímně neznám žádného homosexuála ve vztahu nebo lesby (u těch jistá omožnost vlastního dítěte je), kteří by chtěli adoptovat dítě, takže je nutné to tak moc řešit? já bych to povolila, za stejných podmínek jako mají heterosexuální páry, myslím, že by to bylo tak vyjimečné, že k tomu ani neni potřeba společenská diskuze.
    jak moc to ti homosexualové chtějí? znáte někoho takového?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUBOB: Tak pokud se bavíme o náhradní rodinné péči, tak proto, že v ústavech máš děti, kterým ústavy prokazatelně škodí a venku máš lidi, kteří se chtějí o děti starat a nemají biologické děti.

    Mít dítě není základní lidské právo, ale to o rodičích je v základních chartě dětských práv...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: tuhle otazku muzeme resit az tehdy, kdyz vyresime tu primarni, tedy tu, kdo & proc by to mel delat.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: popravdě, já k tomu "nepovolování" nevidím žádné relevantní důvody.




    Mimochodem, docela mě zaujal příběh dvou amerických gayů, kteří měli jasno v tom, že chtějí adoptovat černošské dítě (ta jsou v oblasti adopcí v USA zhruba stejně "oblíbená" jako romské děti u nás).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: ok, můžeš začít :) Proč je tedy nepovolovat?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: tohle mi neprijde jako zrovna povedeny argument.
    to je jako rikat, ze je OK nekomu amputovat jednu koncetinu, protoze je spousta tech, kteri o koncetinu nejak prijdou. navic, mame tu mechanismy, kdy s posvecenim statu & jeho aparatu jsou deti alkoholikum ci gamblerum odnimany (ne dusledne, ne vzdy, ale deje se to, ale jeste jsem nevidel, ze by nekdo prisel o dite kvuli tomu, koho ma rad).

    tak jak se tu ta debata zatim vede to podle me nikam nevede. hledaji se duvody & pseudoduvody, proc adopce povolit. podle meho by se debata mela vest o tom, zda & proc adopce nepovolovat. o tom, kdo (& proc) by o tom mel rozhodovat.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TMA: Konkrétně autistickému dítěti z povahy věci bude úplně jedno, jestli je v rodině eskymáků, rodovém společenství punkerských leseb či středostavovské rodině na předměstí. Jedním ze znaků autismu (včetně vysoce výkonného autismu) je neschopnost a nebo výrazně zhoršená schopnost orientovat se v sociálních vztazích - natož tak "nadstavbových", jako je přijetí tvé rodiny okolím.

    Klíčové je, jestli bude dostávat adekvátní péči a přijetí.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TMA: no, jasny, ale pokud ma rodic dite rad, je motivovan k tomu a by se diteti venoval tak jak je zapotrebi, a je jasny ze s autistou/aspergrem se komunikuje trosku jinak, s ditetem s lehkym postizenim se komunikuje trosku jinak... trust me. Moje uplne hetero matka tohle trosku nezvladla. To je totalne jedno, homo, hetero, whatever.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: a co autistické děti v rodinách alkoholiků, gamblerů? Trpělivý láskyplný rodič jakékoli orientace je pro mě jasnou volbou.
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Dovolím si nesouhlasit. Nestačí, že ho dotyčný má rád. To dítě to musí umět vnímat. Pro neurotypická individua to nebývá problém, ale pro autisty ano. http://iautistic.com/autism-parents-why-my-child-hates-me.php

    Když se na to podíváme z pohledu adopce:
    1. autistické dítě v sociálně atypické rodině bude mít více problémů
    2. autismus se nepozná do asi dvou let věku
    3. je vhodné osvojení v co nejranějším věku, ideálně ještě jako kojence
    Je potřeba se rozhodnout, zda riziko "autista ve společensky atypické rodině" je horší, než "dítě v ústavu."
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    naopak to ze to rodice nevedi nebo neprijmuli mu bere sebevedomi vubec..
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    ANNIE: hmm.. myslim ze ne... dite spis teda pubertak který ma oporu v rodicich a ma s nimi dobry vztah myslim odolava okoli mnohem lepe a dustojnejc...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TEKKIT: mimochodem, předpokládám, že člověk, který je ochotný svou orientaci neskrývat a je s ní smířený, si děti nebude pořizovat "jen tak", ale proto, že je skutečně chce. U některých hetero rodičů si tím "chtění" popravdě moc jistá nejsem, když vidím, jak se ke svým dětem chovají.
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    jenom se z toho nesmí dělat věda
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    TEKKIT: co jsou presne ty "vzory chovani"? Myslis to, ze maminka je doma u plotny a tata vydelava penize? Ze je tata ve vychove ten drsnej a maminka ta hodna? Hodne to zjednodusuju, ale moc na tohle neverim. Plus, dite nevyrusta jako sklenikova kytka jen s rodici. Existuje sirsi rodina, skoly, zajmovy krouzky, bla bla bla... a hlavne si porad stojim za tim, ze malokdo vyrusta v idealni rodine, vzory jsou ruzne a nic neni modelove presne...


    TEKKIT:
    BLACKSPIRIT: trochu bludnej kruh, ne? ;)
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    člověk si zvykne na všechno velice rychle...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam