• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ECLECTICA: V rámci jedné z českých kateder psychologie během v rámci jednoho studijního kruhu prošli 3 osoby operací. Jeden FtM a dvě MtF. Podle toho co povídali jejich spolužáci, tak FtM byl velmi charismatická osobnost a začal s tím jako první a ti dva se přidali. A je velmi nejasné, jak to tedy vlastně celé bylo, protože s dostatkem informací komisi přesvědčíš docela snadno. Popřípadě sám sebe... Na druhou stranu teď jsou podle všeho spokojení a integrovaní, takže je asi šumák, jestli původně všichni byly skutečně transexuálové a nebo někdo z nich si byl velmi nejstý jak sexuální, tak osobní identitou a systém péče o transexuály mu umožnil najít si kolonku.

    A MUDr. Roubal popisoval svého pacienta, který teda kromě toho, že byl schizoidní, tak taky trval na tom, že je trasexuál a prošel celou proměnou MtF. Asi dva roky na to, přišel zas, že to vlastně nechtěl a že chce zpátky svůj penis...

    Tím nechci zpochybňovat systém péče u nás, v žádném případě. Jen si myslím, že transexualita je ještě složitější a záhadnější mechanismus, než homosexualita a i kdyby se našly korelace s nějakou sekvencí DNA, tak to velmi pravděpodobně nebude jediný mechanismus vzniku vrozené homosexuality. Šla okolo mě studie, kde našly korelaci mezi hladinou zvýšeného testosteronu u matky a následné homosexuality žen. Ale nepamatuju si podrobnosti. Ono se to celé dost blbě zkoumá, protože se jednak těžko shání velký vzorek a druhak málo kdy jsou prachy na nějaké komplexnější výzkumy či dokonce dlouhodobé výzkumy.

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    K té homo/bisexualitě (a vlastně i transsexualitě) mě nedávno napadla jedna věc: pokud v dávných dobách muži a ženy trávili hodně času odděleně (muži na lovu, ženy v jeskyni, zjednodušeně řečeno), bylo jistě žádoucí nějaký způsobem stmelovat vztahy vrámci těch dvou skupin, být schopen poskytovat pocit bezpečí, uvolňovat seduální tenzi, která nevybitá či nezpracovaná dělá neplechu, podle potřeby zvyšovat či snižovat počet těch, vo loví nebo těch, co se starají o oheň, a tudíž byla třeba jistá flexibilita jak v sexuálním chování, tak v rolích.

    Dodávám, že jde o mou vlastné teorii, zcela laickou :))
    LURA
    LURA --- ---
    TMA: Ještě k té anketě - co se týče chytání, tak to by dnes už opravdu neprošlo, protože ženy nosí kalhoty tak dlouho, že na sukni nikdo nepomyslí.
    Ale s jehlou je to zajímavé - napsala jsem, že navlékám nit do jehly, ale jsem levák a když navlékám nit do šicího stroje, navlékám jí levou rukou a když navlékám nit do obyčejné jehly, držím v levé jehlu a v pravé nit - a jak už někdo psal, spíš bych řekla, že pohybuju obojím proti sobě.
    Mimochodem by mě zajímalo, jestli to platí i pro jiné činnosti - například si pamatuji, že moje maminka mi vždycky nadávala, když jsem utírala nádobí (nevím proč, hlavně, že bylo utřené), protože jsem v pravé držela utěrku a levou jsem pohybovala skleničkou nebo hrnkem, kdežto ona říkala, že správně má být sklenička stabilní a utěrka v pohybu...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: nojo, ale jak víš, který z nich je který? Obecně se předpokládá, že těch faktorů bude vícero, příklady čistě naučené homosexuality nebudou zase tak časté. myslím, že blízko k tomu má i vytváření svazků mezi ženami ve vězení, kdy se ženy po ukončení trestu vrací do heterosexuální polohy.

    LURA
    LURA --- ---
    Já jen vím, že našli něco takového u ovcí a že se snaží právě nějak působit na mozek těch homosexuálních ovcí a beranů (snad dokonce úspěšně), protože vzhledem k tomu, že u ovcí je to procento homosexuálních jedniců docela vysoké a dotyčná zvířata se odmítají pářit s opačným pohlavím a tudíž rodit jehňata, tak to farmáři berou jako újmu na svém majetku. A taky vím, že se proti tomu právě ozvaly gay a lesbické organizace, kvůli obavě, že by to pak mohlo vést k podobným "výzkumům" i na lidech a k dalším pokusům o jejich "léčení".

    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    TMA: ve skutečnosti je to trochu složitejší než jenom pichnout inekci.....proto to nefunguje. Neumim si fakt představit že by se někdo dal do opravy DNA a že by to ještě hradila pojišťovna =o))
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Ve skutečnosti s tím lidé přišli. Jen nějak ty nápoje lásky moc nefungovaly.
    TMA
    TMA --- ---
    ROMANAMI: Just for the record: Já nikoho léčit nechci.
    ECLECTICA: Jistě. Je to čistě akademická úvaha, co by kdyby. Nicméně ti, kteří by chtěli léčit ty nepřirozené homosexuály by správně logicky měli chtít léčit i ty nepřirozené heterosexuály.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Víte co, laska je taky krásná věc, ale z biologického hlediska se dá taky popsat a jedná se jenom o mix latek v mozku a v těle a taky nikdo nepříšel s tím, že by se mohla prodavat v lahvičkách.

    To že dokažeme pochopit jak homosexualita vznika, na tom neni nic špatněho, jako pochopit jak z biologického hlediska funguje heterosexualita. Pak je tu ta otazka etiky. stejne jako s klonováním. Umime to, tak proc se již nezačalo pracovat na tom aby se rodili jen krasní, chytří.....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: jenže to, kdo je nakolik "naučený" se zkrátka nikdo nedoví, že ano.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    tedy lidičky docela mne děsíte s těmi "myšlenkami" na léčení, to zde již bylo :-((((((
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Napadla mne taková poněkud absurdní myšlenka: co kdyby někdo geneticky homosexuální (předpokádejme na chvíli, že něco takového existuje) byl naučený být heterosexuální (být, ne chovat se: vnitřně se se svou heterosexualitou ztotožňovat). Neměl by se podle stejné logiky pak také "léčit"?
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ECLECTICA: naprosto souhlasím - proto si to každý musí vyřešit sám se sebou ..... není větší luxus než být s tím koho miluju :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: jak jsi psala o tom riziku hledání genu pro homosexualitu, stejný etický problém vidím ve snaze dokázat, že homosexualita je čistě naučená (takové terorie existují i ohledně transsexuality). To zase může vést k "léčení".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    NEKDO_CIZI: podle mě na tom z praktického hlediska jaksi nesejde. Pokud člověk najde někoho blízkého, s kým je ochotný a schopný vytvořit plnohodnotný partnerský vztah, je přece jedno, jestli za to mohou geny, hormony nebo prostředí.
    To je ovšem můj soukromý názor, nijak vědecky nepodložený.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    TMA: ano - to je pravda... lze to zobecnit na veškeré lidské i nelidské jednání.
    TMA
    TMA --- ---
    NEKDO_CIZI: Ta neetičnost se nechá zobecnit na každý objektivní test, ne? I diagnosticky nefunkční frenologie se nechá dělat jak se souhlasem, tak bez souhlasu (a tedy neeticky). Nebo určování požití drog z moči.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    me by zase zajimalo, jak vznika transsexualita ..
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    jen pro info, našel jsem diplomku a kousek sem pastnu

    Závěry studií ukazují větší množství homosexuálně orientovaných mužských příbuzných gayů v matčině rodině. Jedno z vysvětlení je přenos homosexuality skrze část chromozomu X. Potomci mužského pohlaví získávají Y chromozom od otce, X chromozom od matky, z čehož tedy vyplývá, že z matčiny strany rodiny se objeví daleko více homosexuálně orientovaných strýců, bratranců atd. Tuto hypotézu se rozhodl prověřit Hamer se svými kolegy. Roku 1993 pak společně publikovali v Scientists článek nazvaný A Linkage between DNA Markers on the X Chromosome and Male Sexual Orientation (Hamer, Hu, Magnuson, Hu, & Pattatucci, 1993). Tento článek hovořil o statisticky významné skupině gayů, ve které všichni zdědili stejnou sekvenci nukleotidu v úseku Xq28 X chromozomu. Jejich homosexualita tedy byla přinejmenším zčásti geneticky ovlivněna. Přesný vliv Xq28 na sexuální orientaci (pokud nějaký existuje) však zůstává neznámý, stejně tak jako role Xq28 (a ostatních možných oblastí chromozomů) u ženské homosexuality. Přetrvávají taktéž pochybnosti, zda vzhledem k četnosti výskytu homosexuality a omezené reprodukci gayů lze homosexuální orientaci vysvětlit pouze tímto způsobem. Práce je rovněž metodologicky kritizována kvůli nedostatkům srovnávacího kontrolního vzorku.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LISTIKUS: ano vypadá to tak, že mluvíme každý o něčem jiném, ale možná to souvisí.
    Ty chceš vědět jak se z někoho stane homosexuál => z biologického hlediska
    - to může být sledováno několika způsoby - rodinná anamnéza (to již osvětlila Eclectica) nebo např. test DNA
    Moje vysvětlování se týká testu DNA - po izolování "teplé" sekvence DNA by se test dělal lidem z odebraného vzorku krve nebo jiné tkáně. Tato sekvence pokud mi je známo ještě nebyla nalezena.
    Zkoumámí DNA je náchylné ke zneužití (fanatiky a jinými), protože je možné testovat i někoho kdo s takovým testem nesouhlasí .... pokud budou testu podrobovany vzorky bez souhlasu původního majitele (tkáně) je to považováno za neetické....

    A taky existuje tzv. naučená homosexualita, kterou žádný ani teoretický test neprokáže => podle mne si to musí každý vyřešit sám se sebou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam