• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Nejde jenom o sukně versus kalhoty. Pánská móda od poloviny osmnáctého století je skoro stejná jako dneska. Dneska je jen taková plebeizovaná, zmizely poslední náznaky zdobnosti. A když si dá muž do kapsičky hedvábný kapesníček, hned je za extravagantního metrosexuála. A pokud by si dal do klopy květinu, ... Méně negativního zájmu by snad vzbudil, kdyby chodil nahý.*

    A hlavně: sukně není u muže projev "feminity". Je to jen sukně. Nic o nositeli nemusí vypovídat. Jakýmkoli projevem čehokoli se stává až v očích pozorovatele. Nejde o to, že by to byl příznak, ale že to tak společnost chápe. Nositel tu sukni nemusí chápat jako stejné prohlášení jako ho chápou okolní lidé. Sukně nemusí znamenat "cítím se jako žena," ale třeba "je mi to pohodlnější, netlačí to v rozkroku a kašlu na to, co si myslíte." Dámské kalhoty také neříkají "cítím se jako chlap."

    Chci tím říci, že identifikace a sebeidentifikace jsou rozdílné fenomény a nelze je směšovat.

    Je nespravedlnost, že máme omezený výběr. Ale nemá to nic společného s maskulinitou a feminitou.
    ___________________
    * Popravdě, květinu do klopy ani chodit nahý jsem ještě nezkoušel. Jen extrapoluji.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ECLECTICA: :-)) a co jsem ti psala před týdnem nebo dvěmi ? :-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GEKKO: to mi pripomelo byvalou spolupracovnici :-/ bavili jsme se o svych detech a jeji 11ti leta dcera pry miluje jen otce, po jeho zvoru porad sedi u PC, nosi klucici oblecnei, ma vlasy nakratko, kluci ji nezajimaji, hraje ale fotbal a kamosi jen s klukama....ze pry se boji, ze dcera bude lesba ( spolupracovnice homo lidi bere jako neco hnusneho a nemocneho, co by se melo lecit )...no, s tou dcerou jsem se bavil, kdyz u nas byla pro par PC her a jak to vypada, lesba z ni nebude...ale ani dcera z ni nebude navzdy, to myslim matka vydejcha jeste hur :-/
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: No spíš se tam tvrdí, že s větší pravěpodobností z takového dítete vyroste gay/lesba než TS (což je docela logické, protože TS je v populaci řádově míň než G/L). Ne všechni gayové, lesby a TS se chovají v dětství atypicky, ale u dětí co se atypicky chovají je velká šance, že do jedné skupiny budou patřit.. asi tak :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Bingo! Mužská role má daleko užší mantinely nnež ta ženská..

    Mě ten článek nepřijde nějak špatný.. sice je tam ten podtext: 'Nebojte se, gay vám z něj nevyroste'.. ale míří správným směrem :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: nojo, tohle je takovy to oddechovy cteni, kde se predpoklada ze ctenar neni zrovna osviceny. A jakoze, sem byla na dvou novinarskych skolenich ... a jakoze nechces vedet jak se dela fakt bulvar :-)
    Jo a je vic tolerovana maskulinita u zen ovsem:
    svyho casu na party chodili kluci v suknich
    v USA a japonsku holky rady koukaji na "yaoi mangu" coz sou porno comicsy s gay predstaviteli :-) (pochopitelne jde o holkyco maji obecne rady anime :-)
    jakoze, priznam se moje prvni setkani s temito fenomeny bylo ponekud WTF :-) tedka uz me neprekvapi skoro nic.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: kromě plytoksti a bulvárního tónu (což by nemělo překvapovat) mi připadá, že poselstvím článku je něco jako "ale tak buďte trendy a povolte chlapečkum hrát si s panenkama a holčičkám s bagrem, ono je to jnakonec stejně přejde a vyroste z nich správbý chlapák/mamina".

    A propos, není to nespravedlnost, když si hokčičky mohou vybrat mei sukní a kalhotami a na kluky vždycky vyjdou jen ty kalhoty? :-) Zlehčuju to, nicméně u žen je "maskulinita" tolerována víc, než feminita u mužů.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: proc ti ten clanek pripada vzaty ze spatnyho konce ? :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: proč vlastně co? :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: asi mi neco nedochazi ale proc vlastne ?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: ehm, důležitým prekurzorem - ještě mi nerozmrzly prstíky :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak mi ježíšek nadělil pod stromeček monografii Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identiny.

    Prozatím vás oblažím alespoň informací, že poruchy pohlavní identity u dětí bývají dlležitým prkurzorem homosexuality, avšak nikoli transsexuality.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: vysoky asiat, ne ze bys nebyla narocna ;-) jo a pak kde mam hledat ty vysoky chlapy kdyz mi je ty maly kocenky vyzobou :-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: jaj, asiati, to mi neco rika :-D vzdycky byl muj sen mit cerne a zlute decko, no prvni cast mam za sebou, na druhou se bohuzel u asi nedostane ( kdyz pominu fakt, ze maloktery asiat by chtel mit sex s tlustou slovanskou zenstinou, co se obleka jako muz :ROFL )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZIVA: no, dobry v pohode :-)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    sheala: eee, nevim proc cilis, ja prece nevim nic o 'specialnim objektu' tmy, ani nerikam ze on naklada s zenami jako s majetkem.

    a promin, ale nevim jak si prisla na to ze ja si myslim ze tma si neco mysli.

    a omlouvam se ze dnes nemam kapacitu na velke hovory o lasce.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZIVA: akorat ze on to tak nemysli ze naklada se zenami jak s majetkem. To je zcela neco jinyho. A nedelam tvrdy vedy a sem schopna tohle pochopit.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    tma: ty delas naky "tvrdy" vedy zejo...ja se o tom ted nechci rozepisovat, ale je to v tom smyslu ze milujes druheho jako sebe sameho (kdyz to ted v rychlosti opisu), tedy laska jen jako k objektu, je, rekneme, no, nechci soudit. kazdy at si miluje tak jak to nelip citi nebo neciti.

    ale pak se nedivim, ze se s zenami naklada jako s majetkem. (a asi i s muzi, i kdyz to neni tak zverejneny)
    TMA
    TMA --- ---
    ZIVA: Ve všech případech kdy jsem byl ve svém životě zamilovaný* (nebo jsem si to alespoň myslel, mohu se mýlit a byla to třeba jen nějaká epizoda endokrinní nerovnováhy, nikoli láska) jsem neztratil hranici mezi svým já a libovolnou části okolního světa, i když jedna část okolního světa byla v onom období extémně žádoucí. I v lásce jsem to byl vždy já a ona, nikdy já a já v jiném těle.

    Ano, byl to velmi speciální objekt. V daný moment zcela jedinečný, kvalitativně odlišný od jiných objektů, ale stále jen objekt, nikdy se nestal mnou, tedy subjektem.

    ______________
    * A které si zároveň pamatuji. Nicméně pravděpodobnost, že bych zaznamenal kvalitativně totožnou událost před dovršením čtvrtého roku věku a zároveň bych tak intensivní zážitek zapomněl se mi zdá zanedbatelná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam