• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: ale no tak, xena, klasicky postfeministicky camp no... ale jasny jestli je ji pet, tak to bude spis desive :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZIVA: Xena mi přijde jako divnej vzor k identifikaci. Výrazně lepší mi přijdou vzory, které jsou nějak zakotvené v realitě a jako vzor použitelné. A taky mi přijde, že je lepší hledat nějaké literární či filmové hrdiny podobného věku - toužit abych už byla dospělá a mohla se všema zatočit jako Xena*, já nevím... Seriály pro děti, kde jsou hlavními hrdiny buď dospělí hrající středoškoláky a nebo dospělí mi přijdou jako vata na umlčení dětí u televize - samozřejmě, že je to zajímá a baví. A ano, můžou si pak hrát na Xenu. Ale čistě pocitově (nijak jsem se s tím hlouběji nezabývala) mi zajímavější a inspirativnější přijdou příběhy s dítětem o trošku starším, než jsem já. ( Ano, sice jsem si hrála na vinetoua, ale díky foglarovkám jsem začala chodit do oddílu a s dalšíma holkama jsme si ve třetí třídě založily klub a fungovál nám dva roky, a kvůli Ransomemu miluju plachtění. Knížky s hrdiny mě blízkými mě dovedli ke konrétním změnám v reálu, Vinetou, Robin Hood a spol. k rozvíjení fantazie.)

    A nenosí nesmyslné brnění jen proto, aby mohly sloužit jako vzor k masturbacím obého pohlaví ;-)

    * v žádném případě to není míněno doslovně.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    LURA: "dokud budou mít holčičky za vzor jen mužské hrdiny - a pokud je potřebují, najdou si je - může jim to způsobit víc problémů, protože se budou identifikovat s mužským vzorem"
    Jaké problémy?
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    a co teprve xena ze.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A v Narnii taky po hrdinkách nikdo nechce, aby byly u plotny a poslouchali kluky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo ještě jsem zapomněla - Říkali mi Leni - je to sice povinná školní četba, ale ta knížka mě kdysi dost dostala. Na druhou stranu, tam se s tou náhradní rodinnou péčí hraje se zcela převrácenými znaménky, tak uvidíme, jestli tuhle jí budu dávat jako dárek a nebo se na to vykašlu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LURA: Třídím teď staré dětské knížky pro synovce a neteř a knížek s identifikační hrdinkou tu mám docela dost.¨

    Takže letos pětiletá neteř dostane Heidy děvčátko z hor (jeden z klíčových prvků tady je ta ztráta rodičů, neteř je osvojená), teoreticky bych jí možná dala i Polyanu, kdyby to nebyl takový škvár. A knížku Majka - knížka z 70. let o holčičce co potkala v zahradě skřítka. Ronju mají. Holky k identifikaci jsou třeba v Dětích z Bulerbynu.

    Až bude trošku starší i na složitější příběhy, tak tu na ní čeká Alenka z planety Země. Knížky od Ransomeho, Velké trápení od Šmahelové, Lucie postrach ulice a Katrin a Lotka od Kastnera.

    Z novějších knížek mě napadá třeba Zlatý kompas. A třeba v Miyazakiho filmech jsou samostatné hrdinky pro holčičky a navíc to jsou krásné, zábavné, poetické a chytré animáky.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Jo a ten článek mi přijde perfektní, vidím to úplně stejně. Nevím, kde jsi tam vzala, že z nich vyroste chlapák/mamina, píše tam, že výběrem dárků se to nedá ovlivnit ani jedním směrem...
    A s knihami a filmy je to úplně přesný - vždycky jsem měla problém najít správnou knížku, kde bych mohla mít hrdinku za vzor (a napadlo mě, že dokud budou mít holčičky za vzor jen mužské hrdiny - a pokud je potřebují, najdou si je - může jim to způsobit víc problémů, protože se budou identifikovat s mužským vzorem).
    Oblíbená byla Ronja, dcera loupežníka, skvělá je filmová verze Popelky Tři oříšky pro Popelku, protože Šafránková tam fakt nehraje puťku, pak v trilogii o husitech se mi líbily husitské ženy, které bojovaly spolu s muži,ale jinak to byl Robinson, Verneovky, Májovky, Lovci mamutů (byla jsem Kopčem), U pravěkých lovců...
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Tak mí chlapečci nosili všechno, co je napadlo. Protože děti se rády zdobí a nosí různé věci a chtějí si všechno vyzkoušet - bez ohledu na pohlaví. Takže všichni si prošli sukněmi a šaty, parukami, líčením, sponkami ve vlasech ap. Ačkoliv se to u prostředního díky sporu s babičkou dokonce řešilo i u soudu, že by to mohlo narušit jeho sexuální identitu (přišel do školky v šatech a babička ho odtáhla na Fond ohrožených dětí, kde to zdokumentovali), tak psycholožka prohlásila, že nikoliv, protože to bylo jeho přání a nikdo ho k tomu nenutil a že to je u dětí běžné...
    TMA: Pánská móda mi přijde absolutně šílená a hlavně fádní. Když se podíváme do historie, co všechno muži nosili, tak to bylo zajímavé. Ale přesně jak píšeš - od určité doby se to zaseklo a nemá to daleko k tomu, čo nám přijde legrační třeba u amišů...
    Nejstarší jednu dobu nosil pánskou sukni a nikomu to nepřišlo divné - sukně skutečně nevypadala žensky, stejně jako by nikdo nepodezíral Skota v kiltu, že se převléká za ženu :-)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    KAWALSKI: Když se jedná o rodinu, tak jdou někdy předsudky nakonec stranou.. doufám :(

    U mě doma to bylo vlastně docela podobné.. jen jim z toho 'potenciálního gaye'.. vyrostla lesba :))
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    TMA: No ano.. jenže feminita/maskulinita má význam právě v kontextu okolní společnosti.. těžko říct, jestli má nějaký význam sama o sobě.. je to hromada společenských pravidel a (možná) na dně špetka biologie..
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Nejde jenom o sukně versus kalhoty. Pánská móda od poloviny osmnáctého století je skoro stejná jako dneska. Dneska je jen taková plebeizovaná, zmizely poslední náznaky zdobnosti. A když si dá muž do kapsičky hedvábný kapesníček, hned je za extravagantního metrosexuála. A pokud by si dal do klopy květinu, ... Méně negativního zájmu by snad vzbudil, kdyby chodil nahý.*

    A hlavně: sukně není u muže projev "feminity". Je to jen sukně. Nic o nositeli nemusí vypovídat. Jakýmkoli projevem čehokoli se stává až v očích pozorovatele. Nejde o to, že by to byl příznak, ale že to tak společnost chápe. Nositel tu sukni nemusí chápat jako stejné prohlášení jako ho chápou okolní lidé. Sukně nemusí znamenat "cítím se jako žena," ale třeba "je mi to pohodlnější, netlačí to v rozkroku a kašlu na to, co si myslíte." Dámské kalhoty také neříkají "cítím se jako chlap."

    Chci tím říci, že identifikace a sebeidentifikace jsou rozdílné fenomény a nelze je směšovat.

    Je nespravedlnost, že máme omezený výběr. Ale nemá to nic společného s maskulinitou a feminitou.
    ___________________
    * Popravdě, květinu do klopy ani chodit nahý jsem ještě nezkoušel. Jen extrapoluji.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ECLECTICA: :-)) a co jsem ti psala před týdnem nebo dvěmi ? :-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GEKKO: to mi pripomelo byvalou spolupracovnici :-/ bavili jsme se o svych detech a jeji 11ti leta dcera pry miluje jen otce, po jeho zvoru porad sedi u PC, nosi klucici oblecnei, ma vlasy nakratko, kluci ji nezajimaji, hraje ale fotbal a kamosi jen s klukama....ze pry se boji, ze dcera bude lesba ( spolupracovnice homo lidi bere jako neco hnusneho a nemocneho, co by se melo lecit )...no, s tou dcerou jsem se bavil, kdyz u nas byla pro par PC her a jak to vypada, lesba z ni nebude...ale ani dcera z ni nebude navzdy, to myslim matka vydejcha jeste hur :-/
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: No spíš se tam tvrdí, že s větší pravěpodobností z takového dítete vyroste gay/lesba než TS (což je docela logické, protože TS je v populaci řádově míň než G/L). Ne všechni gayové, lesby a TS se chovají v dětství atypicky, ale u dětí co se atypicky chovají je velká šance, že do jedné skupiny budou patřit.. asi tak :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Bingo! Mužská role má daleko užší mantinely nnež ta ženská..

    Mě ten článek nepřijde nějak špatný.. sice je tam ten podtext: 'Nebojte se, gay vám z něj nevyroste'.. ale míří správným směrem :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: nojo, tohle je takovy to oddechovy cteni, kde se predpoklada ze ctenar neni zrovna osviceny. A jakoze, sem byla na dvou novinarskych skolenich ... a jakoze nechces vedet jak se dela fakt bulvar :-)
    Jo a je vic tolerovana maskulinita u zen ovsem:
    svyho casu na party chodili kluci v suknich
    v USA a japonsku holky rady koukaji na "yaoi mangu" coz sou porno comicsy s gay predstaviteli :-) (pochopitelne jde o holkyco maji obecne rady anime :-)
    jakoze, priznam se moje prvni setkani s temito fenomeny bylo ponekud WTF :-) tedka uz me neprekvapi skoro nic.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: kromě plytoksti a bulvárního tónu (což by nemělo překvapovat) mi připadá, že poselstvím článku je něco jako "ale tak buďte trendy a povolte chlapečkum hrát si s panenkama a holčičkám s bagrem, ono je to jnakonec stejně přejde a vyroste z nich správbý chlapák/mamina".

    A propos, není to nespravedlnost, když si hokčičky mohou vybrat mei sukní a kalhotami a na kluky vždycky vyjdou jen ty kalhoty? :-) Zlehčuju to, nicméně u žen je "maskulinita" tolerována víc, než feminita u mužů.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: proc ti ten clanek pripada vzaty ze spatnyho konce ? :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: proč vlastně co? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam