LISTIKUS: Podle mě se nevylučují. Nevím, jestli se u jedné osoby nevylučují v daný okamžik, to se těžko rozliší, ale spíš myslím, že ani tak ne. A dlouhodobě rozhodně. Hormony na to vliv mají docela jistě, co dalšího, to nevím. Hormony můžou být podmíněny okolnostmi. U některých nižších živočichů je možné, aby v případě potřeby živočich samovolně změnil své pohlaví. Někteří živočichové jsou zase úplně hermafroditní. U člověka to bude trochu složitější, ale přesto tam nějaké takové mechanismy alespoň částečně působit budou.
Když budu konkrétní, tak u mě to rozhodně je tak, že jsem měla v životě období jak feminní, tak maskulinní, tak neutrální (potažmo obojí zároveň). Vzhledem k tomu, že se tato období střídají v závislosti na ročních obdobích (stejně jako kolísání hormonálních hladin), předpokládám, že hormony na tom mají svůj podíl. Stejně tak u mě převáží feminní chování a myšlení v období, kdy se objeví mateřské pudy (nevím, jestli něco z toho je příčina a něco důsledek nebo zda je to společný projev).
Gender biologicky existuje, pokud ho bereš statisticky, protože se vždycky najdou výjimky, které do toho nezapadnou. Ale pokud vezmeš většinu, tak jsou rozdíly i v biologické stavbě mozku mužů a žen. Výchovou se toho mnoho dokázat nedá - ani v menších věcech, než je otázka genderu, většina věcí je vrozená, včetně způsobů chování, ovlivnit se dá minimum.