AGOG: kov to je a dodany to tam neni, mel jsem ty cepele v ruce a damaskovej vzor na nich nema zadny preruseni, je to jeden kus. jenom uplne spodni cast cepele je dodana zvlast, to zatim nevim proc ale zjistim to :)
AGOG SFUMATO: povedlo se mi dostat se k vyrobci a je to zlatou pajkou napajeny platkovy zlato v tenky vrstvicce (plech) a tam kde to uplne nesedi tak jeste roztluceny.
SFUMATO AGOG: ad casova narocnost - mame uplne jiny meritka nez asiati, takze nema moc smysl si nic predstavovat :) lidska prace tu je a vzdycky byla to nejlevnejsi, casu je hodne, jidlo roste samo na stromech, vetsinu casu je teplo, nikdo nikam nespecha. lidi pracujici s kovem jsou (aspon na bali, nevim jak v japonsku) sice jedna z nejvyssich kast, ale stejne je to nesrovnatelny s vladnoucima vrstvama nebo obchodnikama, material je v tedle pripadech daleko drazsi nez prace, tzn neni problem na necem stravit mesic v kuse. krasnej priklad mi na tohle prijdou
retezy, to je vec kterou by nikoho na zapade nenapadlo delat rucne, tady se na to nasadi tovarna mistnich, za den udelaj cca metr az metr a pul, dostanou 200-300kc/den a jsou stastny ze maj praci.
mame imo trochu zbytecne romanticky predstavy o japonskejch mistrech mecirich...sice asi byli mistri, ale furt to byli jenom remeslnici...placeny jako remeslnici.