AGOG: stroje na tyhle retezy bych rekl ze neexistujou, vsechno co si myslis ze je delany strojove je rucni prace z nepalu, indie a indonesie :) strojove se dela snake chain, popcorn chain a obyc retizky, todle strojove delat nejde...
v jaky knize na to mas navod? to by me zajimalo, zatim jsem se naucil tri druhy co se tu bezne delaj, kdybys tam mel nejakej obzvlast zajimavej exotickej retez tak bych si tu knihu rad koupil...
ad dekorace na cepeli - me tam prave taky zarazilo to zihani, ale uslo mi, ze to jsou ritualni cepele, takze je vlastne jedno ze jsou mekky, nikdo je ke krajeni nebo boji v zivote nepouzije. uz jsem zjistil jak se to dela - je to velkej kus hmoty, kterou nechaj na ostri, vykovou celej ten hadovitej tvar cepele a pak uplne nakonec zahrivaj jenom tu cast kde jsou potreba udelat detaily. na dutou hlavu je takovej trik se specialnim nastrojem, ale neumim ho uplne popsat...
a jinak tu je posledni retez co jsem se naucil, tentokrat uz moje prace (cca na ctyri hodiny, nic hroznyho), je to prekvapive docela zabavny, po hodine uz clovek nemusi premejslet, ruce jedou samy a je to skvela meditace nad hmotou. pristi co zkusim je udelat ho dvou nebo tribarevnej, stridave stribro-zlato-jiny zlato nebo med, mohlo by to vypadat zajimave...